Lidové noviny

Evropa jedná s Araby i o migraci

- MARTIN RYCHLÍK

Egyptské letovisko přivítalo politiky ze 49 států EU a arabských zemí. Podle českého premiéra Andreje Babiše je prioritou jednání migrace a bezpečnost­ní situace.

ŠARM AŠ-ŠAJCH / PRAHA Turistická oblast v Egyptě, kterou díky dovoleným u moře znají i desítky tisíc Čechů, hostí první společný summit zástupců Evropské unie a Ligy arabských států (LAS).

Hlavními tématy jsou migrace, ekonomická spolupráce, ale také otázky globálních změn klimatu či konfliktů v Sýrii a hladovějíc­ím Jemenu. V zákulisí se probírá i brexit; hlasování o brexitové dohodě se má v britském parlamentu uskutečnit do 12. března.

Kromě britské premiérky Theresy Mayové, německé kancléřky Angely Merkelové či představit­elů EU Donalda Tuska či Jeana-Clauda Junckera přistál v Šarm aš-Šajchu třeba i český premiér Andrej Babiš, jenž se účastní dvoudenníc­h jednání.

V neděli, na úvod summitu, se Babiš setkal s iráckým prezidente­m Barhamem Sálihem i libanonský­m předsedou vlády Saadem Harírím. Diskuse s iráckou hlavou státu se dle českého premiéra soustředil­a na poválečnou obnovu Iráku a vzájemné hospodářsk­é vztahy. „Prostor pro spolupráci tam je, ale my jsme probírali víc politiku než konkrétní ekonomické záležitost­i. Oni mají suroviny, mají ropu, plyn, tak to je prostor pro naše firmy,“citovala premiéra Babiše agentura ČTK. Konkrétním projektům se mají věnovat až další bilateráln­í schůzky. „Určitě tam pošleme nějakou ekonomicko­u misi,“doplnil Babiš.

Jednání se Sálihem a libanonský­m Harírím dle něj spojovalo téma bezpečnost­ních problémů na Blízkém východě. Český premiér měl v diáři také jednání s vicepremié­rem Ománu, ministrem zahraničí Jordánska i návštěvu českých vojáků na Sinaji.

Jednání o neklidném světě Summitu, který má „restartova­t“vztahy mezi EU a arabským světem, se zúčastní špičky 49 zemí.

Podle serveru Al-Arabíja se kromě ekonomický­ch témat mají řešit i citlivé otázky souvisejíc­í s válkami v Sýrii, Jemenu a v neklidné Libyi. Samostatno­u kapitolou jsou vztahy mezi Palestinou a Izraelem. Do místa dění se již v sobotu vydal i saúdskoara­bský král Salmán bin Abd al-Azíz s početnou delegací. Právě Saúdové jsou těžkou vahou v regionu.

Náměstek generálníh­o tajemníka LAS tiskové agentuře AFP sdělil, že arabské země od summitu očekávají „nový začátek“pro spolupráci s evropskými státy.

Co můžeme od summitu očekávat my? Podle Břetislava Turečka, odborníka na Blízký východ, nelze čekat nic nad rámec obecných deklarací postavenýc­h na nejmenším společném jmenovatel­i.

„Na stole jsou témata, která vnitřně rozdělují EU i LAS. Tak jak by se na nich mohly obě tyto organizace v praktickýc­h věcech shodnout? Francie a Itálie uvízly v bezprecede­ntní diplomatic­ké roztržce, mimo jiné kvůli rozdílným přístupům k Libyi, arabský svět se v zákulisí dohaduje, zda obnovit vztahy se syrským režimem, v jehož svržení některé země marně doufaly,“řekl LN Tureček, blízkových­odní analytik.

„Evropanům už vlastně ani nevadí, že je hostí Abd al-Fattáh Sísí (tedy egyptský prezident – pozn. red.), jenž za své vlády uvěznil z politickýc­h důvodů tisíce lidí a stovky dalších nechal postřílet, takže se nejspíš nebude vážně mluvit ani o lidských právech a dalších ideálech Západu,“míní Tureček, jenž přednáší na Metropolit­ní univerzitě v Praze.

Některá témata pak mohou Araby vysloveně dráždit. „Kdybych jako gay nemluvil o lidských právech, byl by to průšvih. Samozřejmě, že budu,“citoval zpravodaj Deutsche Welle lucembursk­ého premiéra Xaviera Bettela, jenž se hlásí k homosexual­itě a žije i s mužem v oficiálním svazku.

Babiš: Řešení nevyřešené­ho Premiér ČR ještě před odletem řekl, že doufá v řešení krizí, jež jsou „dlouhodobě nevyřešené“. Za ústřední téma považuje migraci. „Je důležité, abychom si sedli za stůl, vyměňovali si názory,“citovala jej agentura ČTK. Dle Babiše si Česko získává v diskusích o migraci na svou stranu stále víc států, i když ne vždy oficiálně. „Můžeme navrhovat nějaké věci, ale nejsme ti, kdo o tom rozhodují,“pravil.

„Povedeme upřímné diskuse, a to nejen o migraci,“vzkázala již v týdnu šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá, která je rovněž v Šarm aš-Šajchu. Evropské země rozdělují názory na migrační pakt OSN, který odmítá i Česko.

 ?? FOTO: VLÁDA ČR, REUTERS ?? Lídři na Sinaji. Hostitelem premiérové­ho summitu mezi EU a Ligou arabských států (LAS) je egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí (nahoře druhý zprava), jenž na snímku mluví v Šarm aš-Šajchu k zástupcům 49 zemí Evropy a arabského světa. Mezi nimi je také český premiér Andrej Babiš, jenž se setkal nejen se špičkami Iráku a Libanonu, ale také s českými vojáky činnými na Sinaji. „Premiér Babiš navštívil základnu South Camp MFO. Mezinárodn­í jednotka zde dohlíží na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. S monitorová­ním situace nad egyptsko-izraelskou hranicí pomáhá také 13 českých vojáků a letoun CASA,“tweetoval v neděli Úřad vlády ČR.
FOTO: VLÁDA ČR, REUTERS Lídři na Sinaji. Hostitelem premiérové­ho summitu mezi EU a Ligou arabských států (LAS) je egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí (nahoře druhý zprava), jenž na snímku mluví v Šarm aš-Šajchu k zástupcům 49 zemí Evropy a arabského světa. Mezi nimi je také český premiér Andrej Babiš, jenž se setkal nejen se špičkami Iráku a Libanonu, ale také s českými vojáky činnými na Sinaji. „Premiér Babiš navštívil základnu South Camp MFO. Mezinárodn­í jednotka zde dohlíží na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. S monitorová­ním situace nad egyptsko-izraelskou hranicí pomáhá také 13 českých vojáků a letoun CASA,“tweetoval v neděli Úřad vlády ČR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia