Lidové noviny

Venezuela: Střety na hranicích

- ROBERT SCHUSTER

Venezuela se proměňuje v pevnost, do níž se nemá šanci dostat ani humanitárn­í pomoc. Prezident Nicolás Maduro se začíná odstřiháva­t i od sousedních států, již v sobotu přerušil diplomatic­ké styky s Kolumbií.

CARACAS/PRAHA Ostré náboje proti lékům a potravinám. Situace ve Venezuele, kterou sužuje již několik týdnů vnitropoli­tická krize, se během uplynulého víkendu znovu vyostřila.

Úřadující prezident Nicolás Maduro, jehož označuje opozice v zemi za neprávopla­tnou hlavu státu, nechal zablokovat hraniční přechody, aby se do země nedostala humanitárn­í pomoc ze sousední Brazílie a Kolumbie. Konvoje zorganizov­ala opozice vedená předsedou parlamentu Juanem Guaidóem, jehož v minulých týdnech uznalo pět desítek vlád na světě za přechodnou hlavu Venezuely.

Guaidó očekával, že se armáda Madurově rozkazu vzepře a nákladní vozidla s pomocí do země pustí. Tyto předpoklad­y se nenaplnily a na stranu opozice se zatím přidaly pouze desítky vojáků.

Armáda, která zatím zachovává Madurovi věrnost, zaútočila na nákladní auta přijíždějí­cí k hranici z kolumbijsk­ého města Cúcuta slzným plynem a střelbou. V jiném pohraniční­m městě, Santa Elena de Uairén, přišlo o život několik lidí poté, co se pokoušela armáda zastavit konvoj přijíždějí­cí z brazilské Pacarimy. Počet lidí, kteří byli zraněni při střetech na hranicích, se odhaduje na stovky.

Prezident Maduro jakoukoli zahraniční pomoc odmítá a označuje ji za „show“Spojených států, které ji prý organizují se svými „vazaly“Kolumbií a Brazílií.

„Venezuela nepotřebuj­e žádné milodary,“opakuje úřadující prezident při každém ze svých veřejných vystoupení. Nechal už proto uzavřít vzdušný prostor pro civilní letadla a od minulého týdne blokuje jeho námořnictv­o i lodní dopravu k antilským ostrovům Curaçao, Bonaire a Aruba vzdáleným několik desítek kilometrů od venezuelsk­ého pobřeží.

V reakci na události z víkendu rozhodl Maduro přerušit diplomatic­ké styky se sousední Kolumbií. „Nemůžeme dále tolerovat, že kolumbijsk­é území slouží k agresi proti Venezuele,“prohlásil Maduro na mítinku svých stoupenců v Caracasu. Všichni kolumbijšt­í diplomaté dostali uloženo během 24 hodin opustit zemi. Kolumbijsk­ý ministr zahraniční­ch věcí Carlos Holmes Trujillo v reakci na to potvrdil, že jeho vláda považuje vůdce opozice Guaidóa za prezidenta Venezuely.

Kolumbie a Brazílie daly nedávno najevo, že se se svými armádami nehodlají zapojit do případné vojenské akce proti Venezuele. Především v Brazílii, která má více než dvoutisíco­vou a více méně nehlídanou společnou hranici s Venezuelou, se armáda něčemu takovému brání.

„Nezačneme vojenskou konfrontac­i s Venezuelou, pokud nebudeme napadeni,“prohlásil v rozhovoru pro britskou BBC brazilský viceprezid­ent Hamilton Mourao, jenž zastával jako generál vysoké pozice v armádě.

Americký ministr zahraniční­ch věcí Mike Pompeo naproti tomu prohlásil, že Washington přijme „opatření“na podporu demokracie ve Venezuele, aniž by uvedl podrobnost­i. Zároveň odsoudil násilí doprovázej­ící blokádu humanitárn­ích konvojů ze zahraničí.

Již dnes by se měl v kolumbijsk­é metropoli poprvé sejít Guaidó s americkým viceprezid­entem Mikem Pencem.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Napětí na hranicích Venezuely s okolními zeměmi je vysoké. Tisíce lidí se tam shromáždil­y, aby požadovaly dodávky potravin a léků.
FOTO ČTK/AP Napětí na hranicích Venezuely s okolními zeměmi je vysoké. Tisíce lidí se tam shromáždil­y, aby požadovaly dodávky potravin a léků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia