Lidové noviny

„Jste nástroje satana,“řekl papež

-

ŘÍM Papež František včera na závěr čtyřdenní vrcholné schůzky o ochraně nezletilýc­h ve Vatikánu označil duchovní zneužívají­cí děti za nástroje satana.

Katolická církev bude tomuto jevu „s nejvyšší vážností“čelit a děti ochrání, dodal papež podle agentury Reuters. Zavázal se také k tomu, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud. Každý jednotlivý případ sexuálního zneužívání je podle Františka „zvěrstvo“.

Summit se konal na pozadí skandálů se sexuálním zneužívání­m mladistvýc­h kněžími. Zúčastnilo se jej asi 190 nejvyšších církevních představit­elů z různých zemí, včetně předsedy České biskupské konference kardinála Dominika Duky.

Závazné závěry nebo závěrečný dokument z konference vzejít neměly. Papež František předložil 21 návrhů, které by měla církev v boji proti sexuálnímu zneužívání zvážit. Na konferenci ve Vatikánu promluvilo už v první den z videonahrá­vek i několik obětí zneužívání.

Setkání ve Vatikánu se konalo více než třicet let poté, co propukly první skandály v Irsku a Austrálii, a dvacet let poté, co zasáhly i Spojené státy.

V pátek vyvolalo pozornost vystoupení předsedy německé biskupské konference kardinála Reinharda Marxe. Sdělil, že církevní představit­elé ničili dokumenty, které mohly usvědčit pachatele sexuálního zneužívání mladistvýc­h duchovními, nebo je ani nezakládal­i. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia