Lidové noviny

Vědátoři ve Visegrádu

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Česká vláda hodlá sázet na vědu – tedy na výzkum, vývoj a inovace, jak se již říká. Tvrdí to alespoň nová Inovační strategie ČR 2019-2030, tedy dokument, který jsme už v LN rozebírali. Pro čtenáře, jimž to snad uniklo, jen rychlé, supermanaž­erské shrnutí: Česko touží být inovačním lídrem, zemí budoucnost­i, takže v roce 2030 hodlá vynakládat na výzkum tři procenta HDP!

A to je štědrý díl peněz. Pro srovnání: dle údajů OECD za rok 2016 dávaly jen dvě země světa na výzkum přes čtyři procenta hrubého domácího produktu – Izrael 4,251 a Jižní Korea 4,227 procenta.

Pak ovšem následuje veliká mezera, až se dostaneme ke Švýcarsku s hodnotou kolem 3,4 procenta, ke Švédsku s 3,255 procenta a Japonsku s 3,141 procenta HDP. Do špičky patří i s námi velikostně srovnateln­é Rakousko (3,087), ale tam už hranice s trojkou končí. Těsně pod ní zůstalo přede dvěma roky dokonce i Německo (2,932), takže je nyní zjevnější, jak velkolepý je příslib Babišovy vlády...

Je takové navýšení reálné? Nejde spíš o PR akci, jak se domnívá řada osobností české vědy? „Tři procenta jsou hodně ambiciózní cíl. Pro mě je klíčových 2,5 procenta v roce 2025; u toho jsem přesvědčen, že tam se dostat můžeme,“odpovídal na dotazy LN místopředs­eda vládní výzkumné rady Karel Havlíček, jenž se stal neoficiáln­ím „ministrem vědy“. Bez ohledu na to, co si tak myslíme o kvalitě dokumentu, o jeho vzniku (pár lidí se prý i divilo, že jsou mezi autory), o proveditel­nosti výzev, o prozatímní neexistenc­i anglické verze či o Babišovi samém, stojí za ocenění obecný důraz na vědu a inovace. Podle právě zveřejněné „ročenky“Českého statistick­ého úřadu činily výdaje ČR za rok 2017 asi 1,79 HDP, takže by měla vláda pořádně „zamakat“. Hlavně v přilákání firemního výzkumu a vytváření vstřícného prostředí, aby platilo její motto: „Czech Republic: The Country for the Future.“

Jiné věci teď řeší v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán sáhl na peníze Maďarské akademii věd (MTA), přičemž se o zhruba 1,5 miliardy korun z „jejího“rozpočtu má nově soutěžit, a to třeba i z univerzitn­í půdy. Není ovšem jisté, jak budou projekty hodnoceny. Že by přímo vládou? Výzva je to věru rychlá; s deadlinem do čtvrtka 28. února. Kritici považují krok za zasahování do nezávislos­ti akademie, možná i snahy časem jednotlivé ústavy „rozpustit“na vysoké školy.

Postup odsoudila Akademie věd ČR, stejně jako desítky jiných institucí (britská King’s College, asociace evropských akademií ALLEA a další). Bez znalosti prostředí lze stěží soudit, zda maďarská akademie funguje optimálně, nicméně dle žebříčku Nature Index je jasně nejsilnějš­í institucí v základním výzkumu (36,40 bodů) – asi tak na úrovni Univerzity Karlovy (30,22) a necelé polovině výkonu Akademie věd ČR (85,54 bodů).

Co je však zjevné, je odlišný důraz na vědu ve visegrádsk­é čtyřce. Zatímco Česko se před pěti lety dotklo dvou procent výdajů HDP (1,973 procenta), zbylá trojka nikdy nepřekroči­la ani 1,39 procenta. To se povedlo jen Maďarům. Zhruba stejně měli za předloňský rok, kdežto Poláci jen 1,03 procenta a Slováci 0,88 procent... Sledujme, kdy a kde „bude líp“.

Česká vláda by měla pořádně „zamakat“. Hlavně v přilákání firemního hi-tech výzkumu a ve vytváření vstřícného podnikatel­ského prostředí, aby platil její nový slogan: „Czech Republic: The Country for the Future“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia