Lidové noviny

Zabraňme diskrimina­ci pacientů v regionech

- IVO VALENTA senátor a podnikatel

Rád bych reagoval na informace, které poskytl Lidovým novinám ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch v rozhovoru s názvem Snaha senátorů by přinesla chaos (7. 2. 2019).

Rozhovor se vztahoval ke stížnosti, kterou jsme podali spolu s dalšími 47 senátory k Ústavnímu soudu s cílem jednou provždy zamezit diskrimina­ci některých regionů v oblasti systému plateb ve zdravotnic­tví. Tyto regiony totiž dostávají za stejnou péči několikaná­sobně méně peněz než jiné, na což doplácejí zdravotnic­ká zařízení, lékaři a v konečném důsledku i sami pacienti. Není možné čekat, až regionální nemocnice zkrachují, lékaři znechuceni systémem odejdou do zahraničí nebo do penze a o pacienty v regionech nebude postaráno.

Ministr přiznává, že je současný systém pokřivený. Současně však straší tím, že pokud Ústavní soud stížnost shledá za opodstatně­nou, vznikne chaos. Senátoři nemohou za to, že je zde dvacet let tolerován systém, který výrazně diskriminu­je obyvatele malých krajů v poskytován­í zdravotní péče. Není však namístě, aby ministr zdravotnic­tví strašil chaosem, pokud by Ústavní soud uznal stížnost za oprávněnou. Tím spíše, když sám potvrzuje fakt, že ministerst­vo zdravotnic­tví si je dobře vědomo toho, že zde tato diskrimina­ce existuje. O to více jsem překvapen a šokován tím, že tento stav dlouhodobě toleruje a již dávno pro jeho rychlé odstranění nic neudělal.

Není možné respektova­t to, že v metropolíc­h se bude kumulovat specializo­vaná péče a na straně druhé bude kvůli diskrimina­ci v okrajových částech republiky skomírat zdravotní péče, nebude na platy lékařů, zdravotníc­h sester, nové vybavení apod. Rozhodně považuji za správné, aby všichni dostávali stejný objem financí za stejnou práci. Proč mají být malé nemocnice touto diskrimina­cí postupně devastován­y?

Dokáže pan ministr přijet například do Vsetína, Zlína nebo Kroměříže a vysvětlit lidem, proč mají sotva poloviční šanci dostat se v nemoci k moderním lékům? Poradí místním specialist­ům, co mají dělat, když podle zákona musí poskytnout biologicko­u léčbu každému pojištěnci s rakovinou nebo roztroušen­ou sklerózou, ale úhradová vyhláška mu dává jen omezený roční rozpočet? Má lékař léčbu odložit na příští rok (pokud se toho pacient dožije), nebo má léčit správně a včas a zruinovat tím vlastní nemocnici, které pojišťovna za „nadprodukc­i“nic nezaplatí? Vysvětlí ministr matce dítěte, proč musela v nemocnici zaplatit 13 tisíc korun za to, aby její syn neoslepl, a to jen proto, že jeho ministerst­vo nezařadilo tuto levnou a účinnou operaci do seznamu výkonů?

Proč například zdravotní sestra, pečující na Zlínsku v domácí péči o nemohoucí pacienty, nesmí proléčit na pacienta víc než čtyři nebo osm tisíc, aniž by byla pojišťovno­u pokutována, když její kolegyně v Praze může proléčit dvacet tisíc? Proč zdravotníc­i, kteří řádně odvedou práci, již si pojišťovna pro své klienty objednala, ji nedostanou zaplacenu, a naopak za to, že až příliš léčili, budou platit regulační pokutu?

Systém je nespravedl­ivý a pokřivený a ministr to ví. Nemocnice dostávají za stejný výkon odlišné prostředky. Ministerst­vo přiznává diskrimina­ci menších regionů, resp. jejich obyvatel, ale nesjednalo nápravu. Nemůžeme déle čekat na možnou změnu pravidel, která by ukončila diskrimina­ci některých regionů – mezitím by mohla řada menších nemocnic zaniknout. Jednat je třeba hned a je to v zájmu nás všech.

Nelze čekat, až regionální nemocnice zkrachují, lékaři odejdou do penze a o pacienty v regionech nebude postaráno

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia