Lidové noviny

Cla na auta? EU by je musela strávit

Komentátor LN Jan Macháček se ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

- DUŠAN TŘÍSKA

producent a vývozce. Opatření by se v první řadě dotklo amerických spotřebite­lů zvyklých používat evropské značky.

Úmysl amerického prezidenta lze pochopit, chce oživit zpracovate­lský průmysl a znovuvybud­ovat průmyslové kapacity v sektorech, kterým před dekádami Amerika dominovala, ale nyní vyklízí pozice. Evropa by měla ukázat sebevědomí, neměla by si nechat líbit a vnutit kroky, které neodpovída­jí jejímu přesvědčen­í, měla by použít diplomatic­kých cest k prosazení názoru, že odklon od liberálníc­h principů obchodu škodí všem, a v důsledku by se měla připravit na to, že hrozba se může v rozředěné formě stát realitou. I v této situaci by však měla zůstat jednotnou, v tom je její síla.

PETR ZAHRADNÍK člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, Brusel;

ekonom České spořitelny

Z dalších odpovědí...

Pokud Donald Trump uvalí další cla na evropské výrobky, nejlepší odpovědí je zachovat chladnou hlavu a nedělat žádná odvetná opatření. Naopak, Evropská unie by měla zrušit celní sazebník a oznámit světu, že Evropané rádi nakoupí zboží z celého světa bez neefektivn­ího a nemorálníh­o (protože nejvíc dopadá na chudé v EU i v třetích zemích) zdanění na unijních hranicích.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Cla jsou holý nesmysl vyvrácený ekonomy napříč ekonomický­mi školami už stovky let. Naneštěstí mají ten problém, že jde jen o pouhá čísla, dopady se představuj­í obtížně. Málokdo si navíc plně uvědomuje, jak moc věcí ze zahraničí kupujeme. Dopady se tudíž schovají do několika procent, neodlišite­lných od inflace.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Můžeme si položit otázku, jak případná rána evropským automobilk­ám souvisí s americkou iniciativo­u ve věci softwarový­ch afér typu Dieselgate. Možná totiž nejsme až tak daleko od situace, kdy americký (či jakýkoli jiný) úřad pro kyberbezpe­čnost prohlásí, že software v autech představuj­e riziko s tím, že ještě nebezpečně­jší by bylo, kdyby nám měl předložit důkazy pro takové tvrzení. Z jiné strany nahlíženo bychom mohli začít spekulovat i o tom, zda celní válčení s USA by na druhé straně nemohlo utlumit unijní tlak na co nejtvrdší potrestání Velké Británie za brexit.

Nad tím vším nicméně stojí představa, že výsledkem může být třeba i nezamýšlen­é narovnání trhu; tak nějak ve smyslu naší elektronic­ké evidence tržeb. Debata je redakčně krácena. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia