Lidové noviny

Špičkové snímky i v noci a ohebné displeje

- LUDĚK VOKÁČ zvláštní zpravodaj LN v Barceloně

BARCELONA Veletrh MWC v Barceloně startuje sice oficiálně až dnes, ale řada značek už své novinky představil­a s předstihem o víkendu. Nové modely potvrzují, že letošní rok bude na poli mobilních telefonů po letech stagnace opravdu revoluční.

Ohebné displeje, podpora 5G technologi­í, špičkové fotoaparát­y nebo skutečně dobře vybavené telefony za nízké ceny, to jsou inovace, které výrobci na přehlídce předvádí. V sobotu a neděli představil­y své novinky značky Alcatel, Oppo, Xiaomi, Huawei a Nokia (po uzávěrce vydání i LG). Jejich přístroje jsou různorodé, ale mají jedno společné: rozhodně jsou pro uživatele daleko atraktivně­jší než loňské premiéry.

Začněme od trendu ohebných smartphonů, který odstartova­l s předstihem před veletrhem už Samsung samostatno­u premiérou typu Galaxy Fold. Na MWC na něj navazuje Huawei, který u svého Mate X zvolil „opačnou“konstrukci, kdy se displej skládá směrem ven. V rozloženém stavu má Mate X obří osmipalcov­ý displej, a to díky minimálním rámečkům, přitom složený pak není větší než dnešní špičkové smartphony. Oproti konkurenci se Mate X chlubí podporou 5G. Konstrukce kloubu vypadá propracova­něji než u Samsungu, ale celkovým zpracování­m zase budí lepší dojem korejský model. Alespoň při pohledu na fotografie a z dálky: ani jeden z přístrojů jsme si zatím nemohli osahat, firmy je ještě ladí a do rukou nikomu nepůjčí. Huawei začne svůj přelomový model prodávat zhruba v polovině roku a známe už i evropskou cenu: 2299 eur, tedy v přepočtu okolo 59 000 korun. To je šílená částka.

Levnější ohebné smartphony chce přinést firma TCL, která je u nás známá především levnými telefony Alcatel. Ta na MWC představil­a dva koncepty skládacích modelů, do prodeje se ale letos ještě nedostanou. Právě kvůli ceně. TCL cílí na cenu zhruba poloviční než oznámil Samsung, tedy pod tisíc dolarů (cca 22 000 korun). A to se má nejspíš podařit až příští rok.

Proto tak letos musíme vzít za vděk jen novými levnými modely Alcatel, u nichž si ale výrobce dal záležet na výbavě se solidním procesorem a dostatkem RAM, takže by ani typy 1s, 3L a 3 s cenami v rozmezí zhruba tři až šest tisíc korun neměly být dýchavičné a uživateli skutečně nabídnout vše, co potřebuje. Podobně se se svými novinkami zaměřila i Nokia, její cenově dostupné smartphony 3.2 a 4.2 mají velmi moderní výbavu včetně displejů s kapkovitým výřezem a elegantním designem v kombinaci kovu a skla.

Hvězdou nabídky Nokie ale bude špičkový typ 9 PureView s pěti čočkami, které používá zároveň a skládá z nich úžasné snímky. Fotit lze navíc i do RAW formátu. Snímače mají rozlišení 12 megapixelů, tři jsou čistě černobílé, dva barevné. Cílem je dosáhnout obrovského dynamickéh­o rozsahu a špičkové kvality i v noci. Je tu i senzor pro snímání hloubky ostrosti (TOF).

Jinou revoluci u fotoaparát­ů si připravila značka Oppo, ta ukázala koncept modelu s desetináso­bným optickým periskopov­ým zoomem. Čínská Xiaomi zase představil­a 5G verzi modelu Mi Mix 3.

 ?? FOTO REUTERS ?? začne Huawei prodávat někdy v polovině roku, evropská cena je vysoká: 2 299 eur
FOTO REUTERS začne Huawei prodávat někdy v polovině roku, evropská cena je vysoká: 2 299 eur
 ??  ?? Skládací model
Skládací model
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia