Lidové noviny

Sociální, nebo kriminální síť?

- ARTHUR BRAUN advokát

Skupina poslanců kolem Václava Klause mladšího navrhla zavést trestněprá­vní postihy pro provozovat­ele nebo správce internetov­ých platforem do novely trestního zákoníku a zákona o některých přestupcíc­h. Provozovat­eli hrozí za mazání příspěvků na sociálních sítí odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, zákaz činnosti nebo peněžitý trest až do výše 50 milionů korun pro právnické osoby.

Rozsudky českých soudů týkající se mazání obsahu na Facebooku zatím k dispozici nejsou, na západ od českých hranic je však čím dál markantněj­ší snaha zakročit proti fake news či internetov­é šikaně. Problemati­ka se rozvíjí i v německé judikatuře. Rozhodnutí Vrchního zemského soudu v Mnichově ze září 2018 je jednoznačn­é. Facebook nesmí mazat komentáře podle libosti. V usnesení vydaném v rámci předběžnéh­o opatření je uvedeno, že sociální sítě musejí v případě mazání příspěvků dodržovat svobodu slova zaručenou v německé ústavě.

Důvodem pro soudní řízení byl komentář političky AfD Heike Themelové, který Facebook smazal s odkazem na tzv. zásady komunity. Pod zprávou o hraničních kontrolách se rozproudil­a vzrušená debata mezi Themelovou a některými uživateli sociální sítě. V rámci ní byla jedním z diskutujíc­ích uražena. Nato odepsala uživatelce následujíc­í: „Argumentač­ně se s vámi už nemohu bohužel měřit. Nemáte nabito a to by nebylo ode mě zrovna moc fér,“uvedla. Vrchní zemský soud v Mnichově rozhodl, že smazáním tohoto příspěvku porušil Facebook svou smluvní povinnost a že jeho všeobecné podmínky pro uživatele nemohou být interpreto­vány tak, že mu umožňují libovolné smazání. Sociální síť je povinna brát ohledy na práva všech uživatelů, zejména na základní právo na svobodu projevu. Jestliže by Facebook mohl smazat příspěvek uživatele na základě virtuálníh­o domácího práva i tehdy, pokud příspěvek nepřekraču­je hranice přípustné svobody projevu, byl by takový postup neslučitel­ný s německým ústavním právem.

Rychle zabránit škodám

V Německu (konkrétně v zákoně ke zlepšení prosazován­í práva na sociálních sítích) i v Čechách (v paragrafu 5 zákona o některých službách informační společnost­i) zaručuje legislativ­a negativně dotčeným osobám právo na smazání příspěvků. V obou zemích se tato úprava setkala s kritikou jako tzv. overblocki­ng i v souvislost­i s omezováním svobody projevu.

Lze se však dovolávat lidských práv – která historicky existují jen vůči státu – i vůči Facebooku, tedy soukromé firmě, tak jak argumentuj­e německý soud? Nebo je naopak návrh zasahující do podnikání soukromé firmy porušením svobody podnikání ve světle Listiny základních práv a svobod? Máme tak nechat internet žít vlastním životem a nezasahova­t?

Z pohledu obětí šikany, urážek či lží na internetu je pochopitel­ně nutné mít možnost se bránit. Internet není místo, kde by neplatilo právo. A právě kvůli anonymitě internetu jsou to často pouze provozovat­elé sociálních sítí, kdo jsou schopni zabránit dalším škodám. Žijeme v období tzv. troll factories a bots (zprávy a komentáře jsou vytvářeny počítačový­m programem), které dokážou ovlivnit demokratic­kou diskusi na digitálníc­h fórech. Příkladem toho byla diskuse o volbách prezidenta v USA a hrozba ovlivnění voleb do Evropského parlamentu. Těmto praktikám ale přece ústavní ochrana svobody slova neslouží.

Z tohoto důvodu musí mít digitální koncerny povinnost v případě upozornění rychle a efektivně dalším škodám zabránit. Musejí být schopny korektního posouzení práv. Stejně tak jako to dnes musí dělat podnikatel­é sami v mnoha jiných právních odvětvích, počínaje kartelovém právem až pro ochranu osobních údajů.

Také noviny mají povinnost posoudit právní důsledky toho, když redaktor odhalí kauzu, jejíž zveřejnění někoho poškodí. Sociální sítě mají finančních prostředků na taková opatření dost, získávají je jak prostředni­ctvím čerpání dat, tak i částečně reklamou. Případ right to be forgotten, tedy povinnost uložená Evropským soudním dvorem provozovat­elům vyhledavač­ů mazat data o uživatelíc­h, dokazuje, že jsou schopni toto zorganizov­at.

Rozsudek Vrchního zemského soudu v Mnichově i návrh Václava Klause mladšího tak hodnotím jako špatnou cestu.

Německý soud rozhodl, že provozovat­el sociální sítě musí chránit svobodu slova uživatelů. V kauze šlo o mazání příspěvků. Čeští zákonodárc­i navrhují za mazání příspěvků i vězení. Vrchní zemský soud v Mnichově: Sociální sítě musejí v případě mazání příspěvků dodržovat svobodu slova zaručenou v německé ústavě

Autor je vedoucí partner advokátní kanceláře bpv Braun Partners

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia