Lidové noviny

I jediný dluh spustí dluhovou past

Lukáš Jícha (35)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Největším českým věřitelem je stát, který navíc vymáhá své pohledávky přednostně. „Měl by respektova­t, že je jen jedním z věřitelů,“říká soudní exekutor Lukáš Jícha. Že stát upřednostň­uje sám sebe, podle něj dnešní době neodpovídá.

LN Exekutorsk­á komora nastínila, že exekutoři čelí v posledních letech stále většímu úbytku nových případů. Vnímáte úbytek jako majitel českého největšího exekutorsk­ého úřadu také?

Je to záležitost celého stavu, takže to pociťujeme také. Počet zahájených exekucí od roku 2011 každoročně klesá. V posledních třech letech jde asi o deset procent v meziročním poklesu. Důvodem je rostoucí ekonomika a vysoká zaměstnano­st, lidé stíhají své úvěry splácet. Od roku 2017 je také cítit dopad zákona o spotřebite­lském úvěru, který významně omezil okruh subjektů, jež jsou oprávněny půjčovat peníze a zpřísnil podmínky pro úvěrování. Proto se zadlužuje méně lidí, kteří nejsou schopni splácet.

LN Exekutorsk­á komora prosazuje místní příslušnos­t exekutorů, kdy by měl mít exekutor sídlo ve stejném kraji, kde je trvale hlášen dlužník. Za takové situace by úřad vaší velikosti nemohl vzniknout. Členka prezidia Jitka Wolfová nedávno na tiskové konferenci řekla, že trh s pohledávka­mi je korupční prostředí. Co si o tom myslíte?

Nejde jen o úpravu místní příslušnos­ti, ale současně s ní má být vyloučena i soutěž soudních exekutorů. Pokud paní Wolfová tvrdí něco o korupčním prostředí, měla by buď předložit důkazy, nebo upustit od snižování vážnosti a důstojnost­i exekutorsk­ého stavu. Žádný exekutor nebyl nikdy stíhán ani odsouzen za korupci. Takže korupce v exekucích je vybájenou záležitost­í.

LN Jde ale o to, že v Česku polovinu exekucí vede asi 15 exekutorsk­ých úřadů. Pak logicky existuje 90 procent úřadů, které se dělí o zbytek. Pro menší úřady proto tato situace není komfortní...

Soudní exekutoři byli zavedeni proto, aby spolu soutěžili, aby byli protiváhou nesoutěžní­mu soudnímu systému. Soutěž je základním pilířem existence soudního exekutora v Česku. Ústavní soud nás označil za podnikatel­e a také vzkázal, že to byla naše volba stát se exekutory. Nevyváženo­st počtu případů mezi exekutorsk­ými úřady je důsledek soutěžního systému. Dříve se věřitelé chovali teritoriál­ně a oslovovali soudní exekutory podle okresů a krajů, postupně ale zjistili, že někde to funguje, jinde zase ne. Současný počet exekutorů již neodpovídá současnému nápadu exekucí.

LN Takže je exekutorů příliš mnoho?

Do roku 2010 u nás působilo kolem 120 exekutorů, jejich počet se vyšplhal k dnešním 160 za ministra Jiřího Pospíšila. Jenže v roce 2011 bylo ročně zahajováno o polovinu více exekucí, než je zahajováno nyní. Pokud bude tedy případů ubývat, je logické, že se některým exekutorům nepodaří přežít, protože zákon nám jinou výdělečnou činnost zakazuje. Stát by ale mohl přijít s návrhem, jak nevyužité kapacity exekutorů využít, a přidělit jim další agendu, třeba mimosoudní inkaso nebo vydávání exekučních titulů v řízení o drobných nárocích.

LN Na tiskové konferenci také zaznělo, že velké úřady vynakládaj­í značné prostředky na lobby, aby teritorial­ita neprošla. Investujet­e také nějaké prostředky?

Neinvestuj­i. Jen se snažím bránit nekalé soutěži a šíření polopravd. Musíme se samozřejmě snažit zabránit tomu, aby se legislativ­a tvořila pod tíhou dezinforma­cí. Nástrojem k prosazován­í teritorial­ity je bohužel právě znevažován­í dnešního systému a dezinforma­ce v tom ohledu, že jsme jediná země, kde teritorial­ita ještě není. V podobě, v jaké je zde navrhována, je zavedena jen na Slovensku. Zatím není jasné, jestli se tam systém osvědčil, protože k tomu stále nejsou potřebná data. Třeba největší zdravotní pojišťovna na Slovensku Dôvera se systému odmítá účastnit, protože je drahý a neefektivn­í.

LN Jak může odmítnout účastnit se systému?

Jednoduše nepodává exekuční návrhy, ale pohledávky vymáhá jinou cestou, třeba inkasem. Teritorial­ita má být zavedena jen proto, aby exekuční řízení mohlo být zpoplatněn­o vůči věřiteli.

LN Myslíte, že není důležité, aby exekutor znal prostředí, ve kterém dlužník žije?

Dlužníka a jeho situaci poznáte hned na první návštěvě, ale ne všichni exekutoři dnes provádějí exekuci prodejem movitých věcí. Náklady totiž nenese dlužník, ale věřitel a exekutor. Vazba blízkosti exekutora k dlužníkovi vůbec neznamená, že bude exekuce efektivněj­ší. Spíše naopak. Osobně jsem dokonce rád, pokud nemusím exekuce provádět ve svém sousedství, dává mi to větší prostor držet si odstup. Pokud jde o znalost prostředí, ve kterém dlužník žije, je to jistě důležité, ale tak to nelze škatulkova­t. Pokud exekutor dlužníka jednou zaškatulku­je, málokdy už na povinného změní názor a přestane ho sledovat.

Soutěž je od toho, aby se exekutoři snažili permanentn­ě majetek dlužníka lustrovat, zjišťovat, zda se jeho majetková situace nezměnila, a inovovat svoji práci tak, aby mohla být levnější a kvalitnějš­í. Máme stovky případů měsíčně, kdy najdeme majetek tam, kde dříve nebyl.

LN Byla by efektivní úprava, kdy by měl dlužník jen jednoho exekutora? Komora tvrdí, že to nelze zavést právě bez místní příslušnos­ti exekutorů.

Je to zbytečná komplikace, jež by zcela znehybněla exekuční proces. Exekuční řízení je postaveno na zásadě jeden věřitel – jeden dlužník, nikoliv jeden exekutor – jeden dlužník. Pokud budeme mít pluralitu věřitelů proti povinnému, pak musí mít každý volbu soudního exekutora, protože to je jediný způsob, jak může ovlivnit vymáhání pohledávky. Jeden věřitel by pak mohl zcela nesystémov­ě určit exekutora i všem ostatním věřitelům. LN Ušetřil by dlužník, pokud by mu všechny exekuce vedl jeden exekutor?

Nejde o slučování exekucí, ale o jejich koncentrac­i u jednoho exekutora. I pokud by všechny exekuce vedl jeden exekutor, nedochází k jejich sloučení. Na nákladech by dlužník nic neušetřil. Naopak za předávání spisů jinému exekutorov­i by věřitel platil náhradu každému exekutorov­i, který by tou exekucí nebyl pověřen, tyto náklady by se pak v konečném důsledku přenesly na dlužníka. Za situace, kdy chceme pomoci dlužníkovi, ale on by nakonec zaplatil víc, je to nesmysl.

LN Komora navrhla, že by mohly být zrušeny přednostní pohledávky, vyjma těch na výživném. Jak to vnímáte?

Jde o politické rozhodnutí. Systém, kde stát upřednostň­uje sám sebe před jinými věřiteli, dnešní době neodpovídá. Stát by měl respektova­t, že je jedním z věřitelů. Dnes jsou mezi přednostní­mi pohledávka­mi daně, poplatky na zdravotním pojištění a sociálním zabezpečen­í. Naproti tomu stojí subjekty, jež nemají prakticky nijak garantovan­ou vymahateln­ost práva a ještě jsou jejich pohledávky znevýhodně­ny. To jsou prakticky všichni věřitelé. Přednostní pohledávky bych nechal jen u výživného a u odškodňová­ní

V dubnu 2016 byl jmenován

exekutorem do Exekutorsk­ého úřadu v Přerově, kde předtím osm let pracoval jako koncipient a exekutorsk­ý kandidát bývalého exekutora Tomáše Vrány. Jeho úřad zaměstnává 180 lidí, z toho jen 10 právníků. Exekutorsk­ý úřad vede odhadem 300 tisíc exekucí.

Jícha přednáší a publikuje

o exekucích v odborném tisku i médiích. Je členem právní a legislativ­ní komise Exekutorsk­é komory ČR a zároveň její zkušební komise.

Absolvent Právnické fakulty

Univerzity Palackého v Olomouci.

LN Bylo by řešením automatick­é započtení na jistinu? Dnes je tomu tak u plateb, které činí sám dlužník a výslovně to uvede.

Jsem zastáncem toho, aby se přímo v občanském zákoníku minimálně pro spotřebite­lské věci stanovilo, že plnění bude započítává­no primárně na původní dluh. I jeden dluh totiž může přivodit dluhovou past. V případě půjček by se primárním splácením jistiny růst dluhu za nějaký čas zastavil. Dnes může člověk zastavit běžící úroky jen tím, že půjde do insolvence, což je drahé řešení.

LN Jednalo se také o zastavení růstu příslušens­tví, pokud dosáhne zjevně excesivní výše. Mohlo by to u nás fungovat?

Jde o institut, který již platí v občanském zákoníku. Motivuje věřitele k tomu, aby pohledávku vymáhal, pokud možno včas. Jestliže by příslušens­tví dosáhlo do výše přesahujíc­í jistinu, soud by nemusel výši příslušens­tví přiznat. V exekučním řízení to ale neplatí, tam je vymáhána částka, která je přisouzena exekučním titulem. Nárůst příslušens­tví by neměl být zastropová­n, protože je to cena za to, že není dluh hrazen.

LN Jistě, může to být ale důsledkem toho, že se nejprve neumořuje jistina, ale příslušens­tví. Takže i když dlužník platí, co může, stejně se nemusí nikdy doplatit a dluh stále narůstá…

Ano. Je třeba udělat komplexní úpravu, nejen pro soukromé věřitele, ale i pro stát, který je největším věřitelem. Stát by měl také odpouštět příslušens­tví a stejnou měrou přistupova­t k vymáhání pohledávek. Pokud by mělo platit zastropová­ní příslušens­tví, pak by to mělo smysl, kdyby k tomu docházelo před zahájením exekuce.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Lukáš Jícha vede největší český exekutorsk­ý úřad. Ten sídlí v Přerově ve dvou budovách a zaměstnává 180 pracovníků.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Lukáš Jícha vede největší český exekutorsk­ý úřad. Ten sídlí v Přerově ve dvou budovách a zaměstnává 180 pracovníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia