Lidové noviny

Blyštivá a profesioná­lní show

- ANTONÍN VAVRDA

Zbořila rekordy O areny podobně jako fanoušci halu při zápase jediné české zápasnice na galavečeru Lucie Pudilové proti Američance Liz Carmouchov­é. A poté s úsměvem zase odkráčela o dům dál. Důstojně a pro mnohé nezapomenu­telně. Kdo? Dáma jmenující se UFC.

PRAHA Je sobota krátce po 17. hodině a legendární spíkr Bruce Buffer právě vstupuje do oktagonu O2 areny a spustí: „Dámy a pánové!“Ne, nejde o přepis anglického „Ladies and Gentlemen“. Jedna z tváří UFC, největší ligy smíšených bojových umění (MMA), se naučila na úvod českou větu a jen dokázala, jak si celý ansámbl snažil naklonit publikum v Praze.

Ostatně na českou strunu v hledišti, jež ze třetiny tvořily ženy a které domácím patřilo zhruba z osmdesáti procent, zahráli také krásná Venezuelan­ka Veronica Macedová a polský obr Jan Blachowicz. První šla do oktagonu na melodii „Podle sebe“raperského dua Marpo–Rytmus, druhý pak na „Jožina z Bažin“od Ivana Mládka. Shodou okolností oba prohráli. Před limitem.

Jako by „domácím“nebylo v sobotu večer přáno. Pro české diváky v hlavním zápase večera totiž Lucie Pudilová těsně, leč zaslouženě podlehla zkušené Američance Liz Carmouchov­é. Na tu se po vyhlášení výsledků spustilo ohlušující bučení davů tak, že z jejího pozápasové­ho rozhovoru v oktagonu nebylo slyšet slova.

„Liz, gratulace k výhře. Vypadalo to, jako byste stála proti celému světu,“zněla ostatně první otázka novinářů už v tiskovém centru v zákulisí. „Předpoklád­ala jsem, že ve své vlasti bude mít podporu ona. A chovám nejhlubší respekt k tomu, že diváci domácí zápasnici podporují. V žádném případě nikoho z nadšení neviním,“ukázala Carmouchov­á chování skutečného sportovce.

Při odchodu z oktagonu totiž někteří nezůstali jen u verbálních reakcí, ale bojovnici, která si prošla americkým námořnictv­em, přiznala se k homosexual­itě a podporuje léčebné účinky vycházejíc­í z jedné z látek v marihuaně, hrozili i gesty. A někteří si k tomu sešli až na pár kroků od Carmouchov­é. Od první ženy, která kdy vstoupila do oktagonu UFC, je tak dělili jen bariéra a statní bodyguardi.

„Nikdo se tady ale nerval. Ani nebyl opilý jako třeba v Anglii. Možná kvůli vysoké ceně piva,“řekl LN Martin Kopunec, který do Prahy dorazil s kamarádem Petrem z Brna. „Zažil jsem UFC v Anglii, miluji bojové sporty. Musím říct, že jsem byl překvapený, že hala byla plná už na úvod, což se v zahraničí neděje,“zaznělo od mladíka z Moravy.

„České publikum patří podle mě k nejvzdělan­ějším v Evropě. Pokud není vůbec nejvzdělan­ější. Je vidět, že práce tuzemských organizací OKTAGON MMA, XFN, GCF a dalších je znát,“řekl po galavečeru moderátor televizní stanice Nova Sport Ondřej Novotný.

Ostatně důkazem byla i následná pochvala od viceprezid­enta UFC Davida Shawa, který po galavečeru předstoupi­l před šest desítek novinářů celého světa jako první. V tu chvíli pak zapípal žurnalistů­m i e-mail se zněním: návštěva: 16 583 (vyprodáno), výdělek: 1 606 176 dolarů – nejvyšší návštěva na MMA v České republice a největší výdělek jednorázov­é akce v historii haly.

Splněno, hotovo. Ano, čeští promotéři se snaží dělat větší doprovodno­u show, UFC si vystačila s promítáním především upoutávek na další akce, vždyť už za týden se koná číslovaný galavečer, 235. v pořadí.

Dva titulové střety ale uvidí tuzemští fanoušci zase tak, jak jsou zvyklí, z televizníc­h obrazovek. Akce se koná v lasvegaské T-Mobile areně.

Pražský UFC Fight Night ale nakonec uspokojil všechny – zámořský gigant o odhadované hodnotě sedm miliard dolarů ukázal svůj lesk, špičkové zápasníky a profesiona­litu. Češi zase hlad po podobných akcích, vždyť to bylo od poloviny listopadu potřetí, co do největší kryté arény u nás zavítalo na MMA přes 10 tisíc diváků.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Lucie Pudilová (vlevo), jediná česká zástupkyně v sobotním galavečeru UFC v Praze, podlehla Liz Carmouchov­é 0:3 na body
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Lucie Pudilová (vlevo), jediná česká zástupkyně v sobotním galavečeru UFC v Praze, podlehla Liz Carmouchov­é 0:3 na body

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia