Lidové noviny

Dočkalův návrat: výhra i asistence

Fotbalisté Sparty v prvním utkání s navrátilce­m Bořkem Dočkalem porazili Ostravu 3:2. V jarní části vyhráli všechna tři utkání.

- TOMÁŠ KUBÁNEK MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Ve druhé minutě nastavení mohl svůj výkon korunovat gólem. Bořek Dočkal však ve vápně nezvolil střelu, ještě vracel míč Drchalovi a místo pojistky ve formě čtvrté branky na druhé straně snížil na 3:2 ostravský Kuzmanovič.

Víc však už Baník nestihl, a tak si Dočkal mohl užít vítězný návrat na Spartu, za kterou nastoupil po dvouleté čínské a americké anabázi. „Jsem maximálně spokojený,“říkal po utkání Dočkal, který jen trochu litoval, že nedal gól.

„Klobouk dolů, jak to Bořek zvládl,“pochválil navrátilce trenér Zdeněk Ščasný. „Dnes jsme podali na jaře nejlepší výkon.“

Jako první udeřila Ostrava Přes patnáct tisíc diváků včetně několika stovek ostravskýc­h přilákal přímý souboj o třetí místo. Na úvod se tleskalo legendární­mu kanonýrovi Horstu Seiglovi, který nedávno oslavil padesátiny. Pogratulov­al mu i Dočkal, který nastoupil od začátku s kapitánsko­u páskou.

Už po pár minutách mohl rozjásat zaplněné tribuny, ale trefil tyč.

Třicetilet­ý záložník byl v první půli ve hře celkem málo. Soutěžní zápas hrál poprvé od loňského listopadu v reprezenta­ci. Pohyboval se hodně vpravo, snažil se vymýšlet, měl nápady, ale žádný efekt z toho.

Naopak, nechtěně byl u inkasované­ho gólu, když ve středu pole ztratil míč. Hosté ho nakopli dopředu, od Diopa se šťastně odrazil do strany k Barošovi, který ho už vědomě vrátil na malé vápno, a Diop ve skluzu přetlačil Štetinu.

Sparta přes oslabení zvýšila Hosté po půlhodině vedli. A ne zrovna nezaslouže­ně. Sice začali pasivně a s velkým respektem, jako by čekali, co Sparta předvede, ale když už do útoku vyrazili, byli nebezpeční. Dlouho neměl souboj rivalů říz, vypjaté momenty nastaly po tvrdém Štetinově skluzu na Baroše, který se následně v každém souboji mstil. Zklidnil se až po žluté kartě, kterou dostal za atak na Frýdka v přerušené hře.

Domácí hráli v prvním poločase pomalu, s míčem u nohy obehrávali hřiště ze strany na stranu. Chyběla kolmice, průniková přihrávka, víc náběhů za obranu. Přesto se jim povedlo vyrovnat, Karlssonův centr z rohu, který podle brankáře Baníku Laštůvky neměl být, propadl vápnem a Štetina ho na zadní tyči zblízka doklepl do sítě.

Druhý gól dala Sparta krátce po přestávce. Faul Jánoše na pronikajíc­ího Sáčka ztrestal parádní střelou z přímého kopu Karlsson. Přitom to vypadalo, že rozehraje Dočkal. Ten však kop přenechal švédskému útočníkovi a rozhodně nelitoval. Karlsson z víc než dvaceti metrů míč zatočil krásně přes zeď a překvapený Laštůvka se nestihl přesunout. „Bořek se mě zeptal, jestli to chci kopnout. Tak jsem to kopnul a šlo to přesně do růžku,“podotkl Karlsson.

Půlhodinu před koncem se po druhé žluté nechal vyloučit Štetina, Baníku se však přesilovka nepovedla. V 77. minutě vyslal Dočkal do sóla střídající­ho Drchala a ten se štěstím rozhodl.

I když musela Sparta otáčet a v závěru soupeři dovolila kontaktní gól, předvedla jeden z nejlepších výkonů rozpačité sezony. Jestli její forma dál poroste, bude dost záležet právě na Dočkalovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia