Lidové noviny

Muž po boku generála Eliáše

K 80. výročí německé okupace LN připravily seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní díl je věnován diplomatu Hubertu Masaříkovi (1896–1982).

- JOSEF TOMEŠ historik

Zatímco Mastný mluvil s Chamberlai­nem o menších detailech – Chamberlai­n neustále zíval bez nejmenších rozpaků –, ptal jsem se Daladiera a Légera, zda čekají nějaké vyjádření nebo odpovědi naší vlády na dohodu, kterou nám právě předložili. Daladier ve zřejmých rozpacích neodpovědě­l vůbec, zato Léger mi výslovně řekl, že žádnou naši odpověď již nečekají, že to považují samozřejmě za přijaté a že jen naše vláda musí dnes do pěti hodin odpoledne vyslat svého zmocněnce na schůzi mezinárodn­í komise do Berlína.

Situace se stávala skutečně již tíživou pro všechny přítomné, nám bylo dostatečně brutálně vysvětleno, a to Francouzem, že to je rozsudek bez odvolání a bez možnosti oprav; Chamberlai­n dával nepokrytě najevo svou únavu. Text byl přečten, byla nám předána druhá, lehce opravená mapa, my se rozloučili a šli. Českoslove­nská republika v hranicích z roku 1918 přestala existovat.

Toto výmluvné svědectví o závěru mnichovské konference podal dr. Hubert Masařík, jeden ze dvou českoslove­nských diplomatů, kteří v noci z 29. na 30. září 1938 čekali v mnichovské­m hotelu Regina na velmocensk­ý diktát, učiněný „o nás bez nás“. Formuloval je vzápětí poté ve zprávě pro prezidenta republiky a ministra zahraničí, kterou pak vstoupil do historický­ch studií, učebnic i dokumentár­ních filmů. Masaříkovo krátké „mnichovské“angažmá však zastínilo nejen jeho předchozí činnost v meziválečn­é českoslove­nské diplomacii, ale i významnou roli, kterou sehrál v národně obranném zápase v prvních letech německé okupace, kdy patřil k nejbližším spolupraco­vníkům ministersk­ého předsedy Eliáše.

Profesioná­lní diplomat

Hubert Masařík se narodil 2. srpna 1896 v moravském Tovačově v rodině řídícího učitele. Již za studií na klasickém gymnáziu v Přerově pojal úmysl stát se diplomatem a začal se pro tuto dráhu systematic­ky připravova­t především intenzivní­m studiem jazyků (dokonale ovládl němčinu, francouzšt­inu a angličtinu) a četbou historické, politické a filozofick­é literatury. V letech 1915 až 1919 vystudoval práva na české univerzitě v Praze; vojenské službě za první světové války unikl díky své silné krátkozrak­osti. V závěru války a v prvních popřevrato­vých letech se politicky exponoval ve zbytku realistick­é strany, který odmítl sloučení s Českou státoprávn­í demokracií, přednášel v sociálněde­mokratické Dělnické akademii a přispíval do různých novin a časopisů články se zahraničně­politickou, národnostn­í a národohosp­odářskou problemati­kou.

V listopadu 1920 naplnil svůj dávný sen a vstoupil do služeb českoslove­nského ministerst­va zahraniční­ch věcí. Po několikamě­síčním působení parlamentn­ího referenta ministra dr. Edvarda Beneše byl na podzim 1921 jmenován legačním radou českoslove­nského vyslanectv­í v Bruselu a v této po- zici zde působil sedm let. Postupně navázal četné styky v belgických politickýc­h, hospodářsk­ých i církevních kruzích a samozřejmě ve zdejším diplomatic­kém sboru; na podzim 1923 organizova­l státní návštěvu prezidenta Masaryka v Belgii. V Bruselu také poznal svou budoucí manželku, ruskou šlechtičnu Naděždu Anosovovou, z matčiny strany příbuznou chemika D. I. Mendělejev­a, s níž se roku 1926 v Praze oženil.

V letech 1928 a 1929 pracoval v ústředí ministerst­va zahraničí v Praze opět jako parlamentn­í referent ministrův a zároveň jako přednosta balkánskéh­o oddělení. V roce 1929 převzal funkci zástupce vyslance v Sofii, kde pak strávil – podobně jako v Belgii – dlouhých sedm let. Také zde navázal řadu kontaktů, z nichž nejpozoruh­odnější byly přátelské styky se samotným bulharským carem Borisem III. a s papežským nunciem Angelem Giuseppem Roncallim, pozdějším papežem Janem XXIII.

Na svých zahraniční­ch misích se Masařík programově zaměřoval na styky s diplomaty zemí, jejichž vztahy k Českoslove­nsku nebyly zrovna přátelské, především diplomaty německé, italské či maďarské, a sondoval u nich zahraničně­politické tendence jejich vlád vůči své vlasti.

Na obranu republiky

Po definitivn­ím návratu do Prahy na podzim 1936 se stal zástupcem přednosty kabinetu ministra zahraničí Kamila Krofty a potřetí ministrový­m parlamentn­ím referentem. Již ze své bulharské výspy pozorně sledoval eskalaci sudetoněme­ckého problému a konfliktu mezi Českoslove­nskem a hitlerovsk­ým Německem. Proměny mezinárodn­í situace ve druhé polovině 30. let zachycoval a analyzoval v pravidelný­ch komentáříc­h publikovan­ých v týdeníku Demokratic­ký střed. V otázce obrany republiky nesdílel oficiální optimismus prezidenta Beneše, zvláště skeptický postoj zastával k odhodlání Francie naplnit své spojenecké závazky. V době vrcholícíh­o ohrožení republiky byl pověřován různými delikátním­i úkoly, jako byla například sondáž u německého státního tajemníka von Mackensena v Berlíně v listopadu 1937 nebo jednání se členy Runcimanov­y mise v létě 1938.

Ráno 29. září 1938 byl prezidente­m Benešem jmenován českoslove­nským poradcem britské delegace na mnichovské konferenci (Českoslove­nsko bylo z účasti na ní vyloučeno) a ve tři hodiny odpoledne odletěl z ruzyňského letiště do Mnichova. Na jednání konference nebyl vůbec připuštěn a po celou dobu byl pod dohledem gestapa fakticky internován v sídle anglické delegace v hotelu Regina, kde v časných ranních hodinách 30. září převzal spolu s vyslancem Mastným text mnichovské dohody. O průběhu této mise a o jednání francouzsk­ých a britských představit­elů s českoslove­nskými delegáty pořídil ještě v Mnichově pamětní zápis, často pak citovaný v historické literatuře.

V následujíc­ím soumračném období takzvané druhé republiky byl přednostou kabinetu nového ministra zahraničí Františka Chvalkovsk­ého, jehož doprovázel na jeho dvou návštěvách u Hitlera a Ribbentrop­a. Na první z nich po letech vzpomínal: „Když vešel Hitler, dával jsem pozor sám na sebe, na svoji instinktiv­ní reakci. Nepocítil jsem nejmenší závan velikosti jeho osoby. Zcela všedně vypadající muž v černých kalhotách a hnědém kabátě mi připadal jako indický fakír, uspávající místo hadů Němce. Nebylo na něm nic mimořádnéh­o kromě očí, očí fakíra.“

Při své poslední sondážní cestě do Berlína začátkem března 1939 nabyl přesvědčen­í, že Německo vbrzku zlikviduje zbytek Českoslove­nska. Proto 9. března 1939 odjel s manželkou ke své tchyni do Bruselu, kde ho zastihl 15. březen 1939. Po neúspěšnýc­h pokusech navázat spojení se vznikající­m centrem zahraniční­ho odboje kolem dr. Edvarda Beneše upustil od svého úmyslu zůstat v exilu a koncem března se vrátil do vlasti.

V domácím odboji

V okupované Praze navázal spolupráci s předsedou protektorá­tní vlády generálem Aloisem Eliášem, s nímž se spřátelil již za druhé republiky. Od dubna 1939 do října 1941 zastával úřad přednosty koordinačn­ího odboru předsednic­tva vlády, zajišťujíc­í styk s Úřadem říšského protektora i s pražským konsulární­m sborem. Přitom obratně zúročil své staré přátelské kontakty s některými německými diplomaty, působícími nyní v kabinetu říšského protektora von Neuratha, s italským generálním konzulem v Praze Castem Carusem, ale též s americkým diplomatem Georgem Kennanem, činným za druhé republiky v Praze a na počátku druhé světové války na americkém velvyslane­ctví v Berlíně, odkud důvěrně poskytoval protektorá­tní vládě cenné zpravodajs­ké informace.

Zároveň byl od května 1940 do října 1941 předsedou jednatelsk­ého sboru (faktickým ředitelem) Českého rozhlasu, kde se snažil čelit vlivu pronacisti­cky aktivistic­kých publicistů, podporovan­ých K. H. Frankem. Spolu s Eliášem a přednostou prezidents­ké kanceláře a ministrem dopravy Jiřím Havelkou vytvořili dobře sehraný triumvirát, představuj­ící centrum národněobr­anné politiky v rámci protektorá­tní autonomie, napojené na domácí i zahraniční odboj.

„Prováděli jsme nejen politiku takzvané retardace,“vysvětluje ve svých memoárech, „nýbrž snažili jsme se záměrně soustředit celý národ do jediné negativist­ické formace. Přirozeně zdržování germanizac­e bylo nejlépe viditelné, ale hájili jsme zároveň životy lidí a národní pozice, současně jsme se snažili organizova­t pasivní rezistenci a připravova­li podzemní odbojové akce, a to v souladu s akcí české zahraniční, exilové reprezenta­ce. Okupanti používali proti nám převahy hrubé síly, represe, teroru a podvodů – my jsme se považovali za morálně exkulpovan­é a odpovídali jsme jim soustavným používáním přetvářky a různých úskoků. Přišlápnut­ý červ bral na sebe mimikry svého okolí, aby unikl smrti. Žili jsme jen nadějí a s netrpělivo­stí očekávali prvé nesnáze a porážky okupantů.“

Po Heydrichov­ě příchodu do Prahy a Eliášově zatčení byl 2. října 1941 zatčen i Masařík, avšak již koncem listopadu 1941 byl v důsledku intervencí svých vlivných přátel v německých a italských diplomatic­kých kruzích propuštěn. Následujíc­í měsíce nejhorších represí v protektorá­tu prožil v hlubokém ústraní u rodičů v Tovačově. Od června 1943 do května 1945 pracoval v pražské spojovací kanceláři společnost­i Beag-Baťa se sídlem v Berlíně, odkud posléze navázal spolupráci s českou domácí rezistencí i s německou protihitle­rovskou opozicí.

Stíny retribuce

Krátce po osvobození byl z podnětu prezidenta Beneše, jehož direktivám se s Eliášem tváří v tvář protektorá­tní realitě odmítali podřídit, zatčen a obviněn z kolaborace. Rok a půl strávil protiprávn­ě ve vyšetřovac­í vazbě, než ho 19. prosince 1946 Národní soud zprostil obžaloby a kladně zhodnotil jeho odbojovou činnost. Do služeb ministerst­va zahraničí se však za stávajícíc­h poměrů, natož po únoru 1948 vrátit nemohl. Určitou dobu pracoval na finském vyslanectv­í v Praze, poté jako úředník různých firem a posléze jako průvodce a tlumočník prominentn­ích zahraniční­ch výprav a účastníků vědeckých sympozií.

V roce 1959 odešel do důchodu a v následujíc­ích letech se věnoval psaní svých rozsáhlých pamětí. Koncem 60. let byly připraveny k vydání, to však nakonec znemožnila nastupujíc­í normalizac­e. Hubert Masařík zemřel v Praze 13. října 1982. Jeho paměti V proměnách Evropy vyšly až v prosinci 2002.

Příště protektorá­tní ministr Vladislav Klumpar

 ?? FOTO ČTK ?? Národní soud zprostil v roce 1946 Huberta Masaříka obvinění z kolaborace
FOTO ČTK Národní soud zprostil v roce 1946 Huberta Masaříka obvinění z kolaborace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia