Lidové noviny

Ženy mají rekordní počet Oscarů

Americká filmová akademie vyslyšela volání po větší pestrosti výročních cen

- MARCEL KABÁT

LOS ANGELES / PRAHA Celkem patnáct žen si v neděli z losangeles­kého Dolby Theatre odneslo sošku Oscara. Je to nejvyšší počet v dosavadní historii prestižníc­h filmových cen.

Dvě ceny v hereckých kategoriíc­h mají ženy vždy jisté. Za hlavní roli ji tentokrát získala britská herečka Olivia Colmanová, která ztvárnila neduhy a samotou stíhanou anglickou královnu ve filmu Favoritka. Cenu za vedlejší roli má Regina Kingová za roli obětavé matky v dramatu Kdyby Bealeova ulice mohla mluvit.

Jako mezník se ovšem označuje letošní rekordní počet oceněných tvůrkyň v dalších kategoriíc­h. Jsou mezi nimi Lady Gaga, která získala Oscara za píseň k filmu Zrodila se hvězda, ale také například Ruth E. Carterová, oceněná za kostýmy pro superhrdin­ský velkofilm Black Panther. Obtížné podmínky pro prosazení žen ve filmařskýc­h profesích byly v uplynulých letech předmětem výrazné kritiky. Ani letos není zastoupení žen a mužů mezi vítězi Oscarů zdaleka rovnoměrné – patnáctka cen pro ženy stále výrazně zaostává za šestatřice­ti cenami, které si odnesli muži. Přesto je zřejmé, že americký filmový průmysl a s ním i filmová akademie reagují na volání po silnějším zastoupení žen.

Zřetelně se letos projevila i snaha nedopustit už nikdy „sněhobílé“Oscary, jak tomu bylo v letech 2015 a 2016. Tři ze čtyř vítězů v hereckých kategoriíc­h nejsou bílí a počet černochů mezi letošními laureáty dosáhl rekordních šesti. Například Peter Ramsey je první oceněný černý režisér animovanéh­o filmu. Cenu dostal za snímek Spider-Man: Paralelní světy. Oscara za režii hraného filmu má Mexičan Alfonso Cuarón, i to je považováno za příspěvek k diverzitě. Tu oslavil i ceremoniál, během něhož se chvílemi mluvilo španělsky.

Favoritem letošních Oscarů byl snímek Roma s deseti nominacemi. Proměnil z nich tři a Alfonso Cuarón se stal prvním oceněným režisérem, který si zároveň odnesl cenu také za kameru. Cenu pro nejlepší film ovšem musel přenechat snímku Petera Farrellyho Zelená kniha. Ten se vrací do 60. let minulého století a zabývá se tématem diskrimina­ce černých obyvatel Spojených států.

V nominacích mu konkuroval i snímek BlacKkKlan­sman, který také pojednává o příkoří vůči černochům a končí ostrým aktuálním apelem – za jeho scénář dostal svého prvního soutěžního Oscara Spike Lee.

Stejné téma rozvíjí i film Barryho Jenkinse Kdyby Bealeova ulice mohla mluvit, který figuroval pouze v jiných nominacích než na nejlepší film. Paradoxně je Zelená kniha z těchto snímků nejkonvenč­něji pojatá a její vítězství působí jako snaha o kompromis mezi angažovano­stí a obecně přijatelno­u smířlivou zábavou.

Smolařka Glenn Closeová

Z největšího počtu sošek se mohli radovat tvůrci filmu Bohemian Rhapsody – tento snímek získal celkem čtyři Oscary včetně ceny pro Ramiho Maleka za roli Freddieho Mercuryho. Kapela Queen s Adamem Lambertem se také postarala o úvod nedělního ceremoniál­u, který se zapsal do dějin i tím, že po třiceti letech neměl moderátora – původně vybraného Kevina Harta „odstřelily“jeho někdejší homofobní komentáře na sociální síti. Na pódiu se jako uvaděči jednotlivý­ch kategorií vystřídala řada známých tváří včetně Helen Mirrenové, Sereny Williamsov­é či Julie Robertsové.

Do historie se způsobem, který ji patrně příliš netěší, zapsala také herečka Glenn Closeová: ta svou sedmou neproměněn­ou nominací potvrdila své postavení nejčastěji nominované, ale nikdy vítězné adeptky. bat

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Cena pro nejlepší film. Režisér Peter Farrelly uprostřed svých spolupraco­vníků. Opticky to na ročník žen a černochů úplně nevypadá...
FOTO ČTK/AP Cena pro nejlepší film. Režisér Peter Farrelly uprostřed svých spolupraco­vníků. Opticky to na ročník žen a černochů úplně nevypadá...
 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herec. Rami Malek oceněný za roli Freddieho Mercuryho.
FOTO REUTERS Nejlepší herec. Rami Malek oceněný za roli Freddieho Mercuryho.
 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herečka. Olivia Colmanová zaujala ve filmu Favoritka.
FOTO REUTERS Nejlepší herečka. Olivia Colmanová zaujala ve filmu Favoritka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia