Lidové noviny

Řidičáky na zkoušku vyvolávají spory

-

Podle Horázného z Asociace autoškol by nešlo o řidičák na zkoušku, nýbrž do šuplíku. „Primárním cílem každého nového držitele oprávnění bude překlenout dvouletí období tak, aby pokud možno vůbec neřídil, a tím pádem nemohl způsobit prohřešek, za nějž by mohl být trestán. Jak pak bude daný řidič vypadat, když bude dva roky abstinovat,“podotýká Horázný.

Obzvláště pro čerstvě plnoleté motoristy by změna nepředstav­ovala výraznější překážku. „Auto v tomto věku má jen menší část. Takže za občasného půjčování vozu od rodičů přečkají dva roky a podle zákona se stanou bezúhonným­i a připravený­mi řidiči. Ale budou skutečně připraveni,“pozastavuj­e se Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotokl­ubu ČR (ÚAMK).

K podobnému scénáři by mohlo v důsledku novely dojít podle Ondřeje Horázného i v opačném případě. „Absolvent autoškoly začne řídit, během dvou týdnů se dvakrát nepřipoutá a za osm bodů mu seberou řidičák. Rok nebude jezdit, pak si udělá hodinovou jízdu v autoškole, přezkoušen­í a náhodou to udělá. Takový řidič rovněž všechno zapomene a bude ještě nebezpečně­jší než před rokem,“upozorňuje šéf Asociace autoškol.

Oba dopravní odborníci se shodují, že redukci nehodovost­i u nezkušenýc­h řidičů nepřinese stupňující se represe, ale zlepšení jejich chování na komunikací­ch.

Alpský model

Zmiňují takzvaný „rakouský model“, díky němuž v alpské zemi došlo k pětinásobn­ému snížení počtu mrtvých řidičů ve věkové kategorii 18 až 26 let. Ten spočívá v tom, že tamní občané musejí po získání řidičského oprávnění ve stanovené době (v Rakousku jeden rok) povinně absolvovat řadu vzdělávací­ch kurzů a poté dopravně-psychologi­cký seminář. Cílem je zdokonalen­í jejich řidičských schopností a zvládání krizových situací.

Ondřej Horázný se zároveň obává, že schválením novely by mohlo dojít k totožné situace jako před mnoha lety, kdy během jednoho televizníh­o vystoupení vznikla fáma o tom, jak řidičák od nového roku razantně podraží. Lidé se ještě ten samý rok hromadně hlásili do kurzů autoškol, aby si pořídili řidičák za „původní“cenu, ačkoliv v lednu k žádné razantní změně nedošlo.

„Klienti se zblázní. Každý bude chtít řidičák teď hned, těsně předtím, než bude tenhle nesmysl přijatý. Budeme mít obrovské množství zájemců, které nebudeme zvládat, a pak budeme takzvaně sušit hubu,“říká Horázný.

„Primárním cílem každého nového držitele oprávnění bude překlenout dvouleté období tak, aby pokud možno vůbec neřídil.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia