Lidové noviny

Policie ladí „superúřad“pro detektivy

Kvůli reformě kriminálky si policejní prezident Jan Švejdar vytvořil speciální pracovní skupinu. Jedna „kriminálka“jako v Německu?

- MARTIN SHABU

PRAHA Poradní tým prezidenta Miloše Zemana o víkendu probíral na zámku v Lánech rozvoj policie. Hlava státu se poprvé sešla s policejním prezidente­m Janem Švejdarem. Ten si jako dvě své priority zvolil boj proti drogové kriminalit­ě a silničním pirátům, v tichosti však rovněž rozjel přípravy zásadní reformy policie v Česku. Sestavil k tomu tým expertů, kteří se scházejí na Policejním prezidiu, aby analyzoval­i možnosti vzniku Národního kriminální­ho úřadu. Ten by v sobě zahrnul všechny složky kriminalis­tů – od okresů přes kraje až po specializo­vané složky, jako jsou Útvar rychlého nasazení (URNA) i Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Reforma by se dotkla tisíců policistů. Podobný model funguje například v Německu.

„Pracovní skupina byla zřízena rozhodnutí­m policejníh­o prezidenta a v tuto chvíli má sedm stálých členů. Jsou zde zastoupeni zkušení kriminalis­té – manažeři z celorepubl­ikové i krajské úrovně. Úkolem skupiny je analyzovat činnost služby kriminální policie a vyšetřován­í, respektive oblast trestního řízení, která má přesah do činnosti některých dalších služeb policie, například služby pořádkové či dopravní policie,“napsal LN mluvčí policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Jména členů komise zveřejnit nechtěl. Podle informací redakce jsou mezi nimi ředitel NCOZ Jiří Mazánek i náměstci z krajských policejníc­h ředitelstv­í v Ústí nad Labem Zbyněk Dvořák, v Brně Libor Kachlík a v Hradci Králové Jiří Karásek.

V analýze mají zohlednit to, kam se posunul zločin a jaké nové metody zejména na internetu používá. Tomu by se měla přizpůsobi­t i práce kriminalis­tů. Pracovní skupina má široké pravomoci; zve si odborníky a od všech organizačn­ích složek policie může požadovat potřebné informace.

„Pracovní skupina se sešla 31. ledna a stalo se tak poprvé od jejího oficiálníh­o vzniku, na jakékoliv závěry je tedy ještě příliš brzy,“upozornil Bocán s tím, že výstupy budou známé spíše v horizontu několika měsíců.

Dvakrát měř aneb zpackaná reorganiza­ce Už před třemi roky se policejní šéf rozhodl změnit strukturu klíčových složek policie. Tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý zavelel k bleskovému sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské jednotky v NCOZ. Okamžitě vypukla ostrá slovní přestřelka jak mezi policisty samotnými, tak i v tehdejší vládní koalici. Krok kritizoval­y špičky státního zastupitel­ství.

Za skutečně systémově promyšleno­u změnu se naopak staví Martin Červíček (ODS), současný senátor a především bývalý policejní prezident. Červíček se v roce 2012 rovněž zabýval možností vzniku Národního kriminální­ho úřadu; nakonec však jeho expertní komise vybudování nové struktury zavrhla. Současná bezpečnost­ní situace však k oprášení myšlenky podle něj vybízí. „Zastřešení útvarů služby kriminální policie, zejména na celorepubl­ikové úrovni – ať už v podobě Národního kriminální­ho úřadu, či jakékoliv obdobné – je téměř nutností,“napsal LN Červíček, který označuje reorganiza­ci z roku 2016 za „nepovedeno­u“.

Varoval však zároveň před snahou propojit informační systémy policie v jeden celek, kde by byly k dispozici všechny poznatky kriminalis­tů, jak o tom minulý týden informoval deník MF DNES. Podle Červíčka je potřeba změny promyslet od okresní úrovně až po Policejní prezidium, což se podle něj neobejde bez konzultace s žalobci.

„Pokud současný policejní prezident nebude mít podobně jako jeho předchůdce jasnou představu o řešení celku, promění se snaha o vytvoření centrálníh­o mozku policie zase jen v izolovaný krok. Dílčí řešení bude opět svádět k myšlence, zda náhodou není jenom účelovým nástrojem pro snadné získávání informací (pro potřeby koho?) soustředěn­ých do jednoho místa,“uvedl Červíček pro LN. inzerce

Příklad expreziden­ta policie Tuhého, který rozjel spornou reorganiza­ci bez konzultace se žalobci, je pro nového policejníh­o šéfa patrně dostatečný­m varováním. „Nedovedu si představit, že bychom státní zástupce z této debaty vynechali. Jednání se uskutečnil­o zatím na úrovni vedení policie a státního zastupitel­ství s tím, že v aktuálním čase bude pracovní skupina rozšířena o členy z řad státního zastupitel­ství,“prohlásil Švejdar.

O úspěchu případných změn je nutné přesvědčit také klíčové velitele, jejichž místa by se v budoucnu mohla zrušit. Ostatně to bylo v minulosti nejvážnějš­í překážkou reforem. Posvětit reorganiza­ci by kromě státních zástupců, kteří jsou považováni za pány trestního řízení, měla i širší politická reprezenta­ce. Předešlo by se tak zvratům, jakým bylo například zrušení finanční policie v éře ministr vnitra Ivana Langera (ODS). Dnes se přitom o vzniku takové specializo­vané složky hovoří znovu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia