Lidové noviny

Babiš navazoval v Egyptě kontakty s lídry

Předseda vlády mluvil v Šarm aš-Šajchu se zástupci Saúdské Arábie, Ománu i Jordánska. Politici se podle něj brání tomu, řešit Sýrii

-

KÁHIRA Premiér Andrej Babiš spatřuje největší přínos summitu zemí Ligy arabských států a Evropské unie v možnosti bilateráln­ích schůzek a navázání kontaktů. Evropa má podle něj velké zpoždění při řešení problému Sýrie. Babiš to řekl českým novinářům po svém včerejším vystoupení na summitu a před odletem z Egypta.

Summit se konal od neděle v Šarm aš-Šajchu za účasti představit­elů více než 40 zemí. K dotazu, jak hodnotí význam summitu, Babiš řekl, že nikdo nečekal, že se něco dojedná, a že velký význam mají bilateráln­í schůzky. V projevech účastníků se podle něj ukázalo, že EU nemá totožný názor například na migraci.

Tématem zůstává

Palestina i Sýrie

Některé státy považovaly za nejdůležit­ější otázku Palestiny, kterou se světu nepodařilo vyřešit desítky let.

Podle premiéra se ukazuje, že Evropa má „obrovské zpoždění“při řešení problému Sýrie. Upozornil, že na návrat domů čeká šest milionů lidí a že prioritně by měl být zájem řešit situaci s uprchlíky. Babiš připomněl, jak aktivně se snaží americký prezident Donald Trump řešit problém KLDR. „Co se týká Sýrie, některá jednání probíhají, ale oficiálně stále platí sankce. Všichni se brání, aby se s tím režimem (prezidenta Baššára Asada) vyjednal způsob, jak by se pomohlo těm lidem, aby se mohli vrátit domů, a aby se našlo řešení, které vyústí ve svobodné volby. V tomto směru ale řešení nalezeno nebylo,“řekl český premiér k Sýrii.

Zmínil se dále o svém setkání se saúdskoara­bským králem Salmánem, který ho prý překvapil tím, že hodně mluvil. Bylo prý patrné, že mu záleželo na tom, že Evropská komise dala Saúdskou Arábii na seznam zemí, kde nepanuje dostatečná kontrola v oblasti praní špinavých peněz. Rijád s tím prý nesouhlasí a král vysvětlova­l, že Saúdští Arabové jsou připraveni věci objasnit.

Saúdská Arábie se mění

„V rámci Evropské rady, v rámci našich kontaktů se na to můžeme zeptat,“sdělil mu k tomu Babiš. Podle něj se Saúdská Arábie mění, o čemž svědčí i jmenování vůbec první ženy na post velvyslank­yně, což Rijád učinil v případě USA. Premiér také připomněl, že Saúdská Arábie je v regionu po Spojených arabských emirátech největší obchodní partner ČR.

K dotazu, zda došlo i na to, co se EU nelíbí na vraždě saúdskoara­bského novináře Džamála Chášukdžíh­o, premiér řekl, že to není nové téma a je všeobecně známo, že EU vyzvala Saúdskou Arábii, aby případ vyřešila.

Za příjemné označil setkání s vicepremié­rem Ománu, kam se má brzo vydat předseda Senátu Jaroslav Kubera. Babiš řekl, že požádal ománského vicepremié­ra, stejně jako předtím jordánskéh­o ministra zahraničí, aby tyto země otevřely svá velvyslane­ctví v Praze. Omán se prý prezentuje jako země, která má zájem o spolupráci.

Babiš připomenul průmyslovo­u tradici ČR a vyjádřil zájem Česka o nové vyzbrojení ománské armády a policie lehkými zbraněmi vyráběnými ve zbrojovce v Uherském Brodě.

Jedním z témat summitu měly být také klimatické změny. Babiš řekl, že je to sice významné, ale nikoli prioritní téma. „Je důležité, aby politici proměnili slova v realitu, aby to nebyla jenom Evropa, kdo jde příkladem a poškodí svůj průmysl a energetick­ou nezávislos­t,“dodal premiér. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia