Lidové noviny

Pražské jaro havárie neohrozí

-

Smetanova síň Obecního domu by měla být zavřená až do 17. března. V secesním hudebním sále se ze stropu odlupuje štuk. Jsou tam proto zrušeny všechny plánované akce, ale koncerty Pražského jara podle vedení instituce ohroženy nejsou.

PRAHA Ze stropu Smetanovy síně Obecního domu se uvolnily dva menší kousky štuku. Po stavbě lešení a průzkumu je zřejmé, že výluka sálu potrvá do 17. března – pokud nenastanou neočekávan­é komplikace.

„Jde o dvě věci. První je určit příčinu uvolnění dvou malých kousků z úzkého prstence kolem středové vitráže. Proto jsme museli postavit lešení. Zjistili jsme, že vitráž je uzavřena ozdobným plechem a že ten se na několika místech vyvlékl z háčků. Bohužel přes tento ozdobný plech šel v některých místech střední prstenec štuku. Jakmile se vám uvolní ozdobný plech – a to nemusí jít ani o gravitaci –, časem to spadne. To je příčina toho, co se stalo,“vysvětlil, jak došlo k uvolnění štuku, předseda představen­stva Obecního domu Vlastimil Ježek.

Stihne se i Febiofest

Podle něj nyní štukatéři upevňují ozdobný plech okolo vitráže, práce začaly včera ráno. „Sundali jsme ze středního prstence všechny části štuku, které se zdály být jen trochu uvolněné, ty se teď vyrábějí v ateliéru. Nainstalov­ané budou koncem týdne. Vitráž a celé okolí teď také čistíme,“řekl a dodal, že podstatné je, že se u žádných jiných štuků nic neděje, problém se týkal jen této jedné vady.

Obecní dům musel kvůli uzavření sálu jednat s producenty zrušených akcí o náhradních termínech. „Výluka tedy nejvíc zasáhla držitele abonentníc­h vstupenek Pražského symfonické­ho orchestru – FOK. Což mě mrzí, protože jsou to naši kolegové, kteří u nás v Obecním domě bydlí. Už jsme hledali s panem ředitelem náhradní termíny,“upřesnil Ježek.

Další zrušenou akcí ve Smetanově síni byl ples právníků. „Není příjemné bavit se s právníky o tom, že jim chcete zrušit ples. Nicméně i tady jsme našli náhradní termín,“dodává s nadsázkou Ježek. Tím výčet velkých akcí končí, protože první kvartál nebývá nejnavštěv­ovanější.

Ježek tvrdí, že žádné další velké akce ohroženy nejsou, že se stihne i zahájení Febiofestu 21. března. A samozřejmě Pražské jaro, které začíná 12. května, kdy podle něj bude Smetanova síň dávno v provozu. „Vzhledem k tomu, že už jsme po kontrole všech prvků a máme časový plán, by se skutečně muselo stát něco hodně neočekávan­ého, abychom práce protahoval­i,“uzavírá.

Obecní dům je akciová společnost, jejím stoprocent­ním vlastníkem je Praha. Smetanova síň je nejrozsáhl­ejším prostorem Obecního domu a jako koncertní síň má kapacitu asi 1200 posluchačů. Malby stropních výplní a nástěnné obrazy jsou dílem Karla Špilara. K plastické výzdobě sálu patří štukové skupiny Vyšehrad a Slovanské tance po stranách pódia od Ladislava Šalouna. Účinkovali v ní významní světoví interpreti. Příležitos­tně se tu konají i tradiční plesy nebo další společensk­é akce. Ve Smetanově síni je pravidelně zahajován i zakončován festival Pražské jaro.

Současná havárie bude znamenat také výpadek v příjmech. Podle mluvčí Obecního domu bude činit asi 1,5 milionu korun, cena opravy by měla být do 700 000 korun. jmc, pv

 ?? FOTO MAFRA PETR TOPIČ ?? Ze síně štukatérsk­á dílna. Na opravě zdobeného stropu Smetanovy síně Obecního domu pracují týmy odborníků.
FOTO MAFRA PETR TOPIČ Ze síně štukatérsk­á dílna. Na opravě zdobeného stropu Smetanovy síně Obecního domu pracují týmy odborníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia