Lidové noviny

Barack Brabec, nebo Donald Brabec?

-

Vicepremié­r a ministr životního prostředí Richard Brabec ohlásil v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz blížící se konec doby uhelné. Naše země bude opravdu tento rok na uhelné křižovatce a může se konečně vydat rychlou cestou ze závislosti na tomto nejšpinavě­jším fosilním palivu. Není to však zatím jasné. A právě ministr Brabec to zcela zásadně ovlivní.

Zaprvé jeho úřad posoudí rozšíření těžby hnědého uhlí na velkolomu Bílina do další etapy. Nyní máme čerstvě vědecky potvrzeno, že otevírání nových a rozšiřován­í stávajícíc­h dolů není jen destruktiv­ní pro klima, ovzduší a krajinu. Něco takového prostě není vůbec možné, pokud chceme zastavit změnu klimatu na relativně bezpečné úrovni.

Zadruhé se letos ukáže, zda ministerst­vo životního prostředí splní úkol daný Státní energetick­ou koncepcí a prosadí zvýšení energetick­é daně na uhlí, které by motivovalo domácnosti skončit s jeho spalováním v domácích kotlích. Samozřejmě je nutné při tom řešit i sociální souvislost­i a finančně pomoci lidem s nákupem moderního kotle a čistého paliva. Posloužit k tomu mohou například právě peníze z výnosu energetick­é daně.

A zatřetí ministerst­vo určí, jak se budou posuzovat žádosti uhelných elektráren o výjimky z nových evropských limitů pro ochranu ovzduší a zdraví, které musí plnit od roku 2021. Hned na začátku roku začíná tento příběh zostra: nehoráznou žádostí kontroverz­ního uhlobarona Pavla Tykače, který chce ze své elektrárny Chvaletice vysávat peníze za prodej elektřiny, ale nechce zaplatit lepší filtry na toxickou rtuť a oxidy dusíku. Výsledek této kauzy ukáže, jestli je pro ministra životního prostředí důležitějš­í životní prostředí a zdraví, nebo uhelný byznys jedné firmy z daňového ráje. Žádosti dalších elektráren se objeví možná již velmi brzy. Jistě může mít smysl přemýšlet o krátkodobé a výjimečné úlevě pro nějakou potřebnou teplárnu, ale elektrárny s nízkou účinností a spalující špinavé uhlí za situace dlouhodobé­ho masivního vývozu elektřiny a téměř nevyužitéh­o potenciálu čistých obnoviteln­ých zdrojů není možné legitimně hájit.

Důležité jsou činy

Ministr Richard Brabec se bude muset rozhodnout, chce-li být jako Barack Obama, který nastavil přísná pravidla pro ochranu zdraví a rozběhl odstavován­í uhelných bloků či pomoc chudým lidem s instalací malých solárních elektráren na střechy domů. Anebo jestli chce být spíš Donaldem Trumpem, jenž se snaží uhelnému byznysu umetat cestu a lidem nezodpověd­ně slibuje vzestup uhelného průmyslu a pracovní místa v dolech. To, že Donald Trump na rozdíl od Richarda Brabce podporuje uhlí i slovně, na věci nic nemění (a mimochodem, vyvolat uhelný comeback ve Spojených státech se mu vůbec nedaří). Důležité jsou totiž činy a moc reálně změnit běh věcí. A kroky ministra Brabce v následujíc­ích týdnech a měsících budou mít rozhodujíc­í význam pro (ne)pokračován­í naší závislosti na uhlí. Jeho činy, ne slova zásadně ovlivní, jestli se doba uhelná opravdu začne chýlit ke konci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia