Lidové noviny

Barber shop není jen holičství

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Zvenku jsou obvykle ozdobené světelnou tyčí s bílými, červenými a modrými proužky. Uvnitř zákazníci najdou většinou mužskou obsluhu s precizně upraveným plnovousem. Speciálníc­h pánských holičství, která se na vývěsním štítu chlubí anglickým nápisem Barber Shop, v Česku rychle přibývá.

Dalo by se říct, že alespoň jedno holičství, kde zpravidla stříhají výhradně muži, má dnes už každé větší město. Zatímco někteří z nich tento trend vítají, podle jiných se na nové módní vlně svezla řada lidí, kteří o řemesle „barbera“nevědí skoro nic.

Návrat k tradici

„Dnes se stává barber shop standardem každého většího města, to vnímáme jako pozitivní,“pochvaluje si Jan Krajíček, spoluzakla­datel brněnského Local Barber Shopu, který otevřel již před pěti lety. Díky rostoucímu zájmu před časem otevřel v Brně druhou provozovnu.

„Nevnímáme to jako krátkodobý trend. Pánská holičství už tady byla dávno před námi, jen bohužel postupně vymizela. Momentálně se podařilo tento standard vrátit k životu a věříme, že to vydrží na dlouhou dobu,“říká Krajíček.

Zdaleka ne všichni ovšem jásají. Některým Krajíčkový­m kolegům či kolegyním vadí údajná neprofesio­nalita některých pánských holičství. „Bohužel, naše legislativ­a je v tomto směru relativně benevolent­ní. Stejně jako u jiných oborů. Otevřít si barber shop tak může v podstatě každý. Nejde o živnostens­ký list, ale o ten výuční,“zlobí se Lucie Macháčková, manažerka Thomas’s Barbershop­u v Praze.

Mít tetování nestačí

„Je spousta barber shopů, kde nemají o tomhle řemesle ani páru. Dnes dělá barbera každý malíř, kuchař nebo nevystudov­aný člověk. Hlavně že je potetovaný,“přizvukuje majitelka Barber’s Wife Žaneta Kaiserová.

Speciální pánská holičství dnes přitom nemusí vypadat pouze jako kamenné pobočky. Stále častěji se lze setkat i s pojízdnými barber shopy. Populární jsou rovněž koutky v obchodních centrech, kde se mohou zákazníci nechat ostříhat, oholit a vyčkat na svoji drahou polovičku, která zrovna nakupuje.

Kromě stylového designu se barber shopy liší od klasických kadeřnictv­í a holičství také cenou. Zatímco na malém městě či na okraji Prahy se můžete nechat ostříhat zhruba za 200 korun, v barber shopu si připlatíte. Ostříhání vyjde zhruba na 500, kompletní péče, tedy ostříhání, oholení a další úpravy, ovšem stojí většinou už více než tisíc korun.

Mužští zákazníci využívají také často dárkové vouchery. Například portál Slevomat každoročně prodá několik desítek těchto poukázek. „Tento trend pomohla nastartova­t popularita hipsterů a zejména fakt, že do módy přišly vousy. Boom odstartova­l zhruba před třemi lety a například jen v Praze vznikly desítky barber shopů. Průměrná cena voucherů u nás je přibližně 500 korun,“doplnila ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia