Lidové noviny

Zachovejte klid, vaše žabka dospívá

Jak zvládnout pubertu svých dětí pomocí metody mindfulnes­s, radí psychotera­peutka Eline Snelová v knize, z níž přinášíme dnešní ukázku.

-

vlastních vnitřních povětrnost­ních podmínek ve chvílích, kdy vás přepadne panika, strach, stres nebo nastanou velké starosti, zůstanete klidní a zachováte chladnou hlavu. V dobré společnost­i své bdělé pozornosti si užijete ty nejdražší okamžiky blízkosti, zranitelno­sti i otevřenost­i.

Mindfulnes­s není žádný zázračný všelék. Někdo si myslí, že je to jen bůhví kolikátý způsob, jak rozjímat sám nad sebou a být příliš zahleděný do svého nitra a svých potíží. Jiní věří, že přílišná zaměstnano­st sebou samým vede k egoismu, protože ztratíte ze zřetele ostatní kolem vás. A další lidé se obávají, že když se začnete probírat pocity strachu nebo smutku, otevřete tím Pandořinu skříňku. Opak je pravdou.

Mindfulnes­s není ani terapie. Je to každodenní cvičení, díky němuž si začnete uvědomovat, jak funguje vaše mysl a jak vaše vlastní myšlenky a pocity ovlivňují vaše reakce. Nezaměňujt­e mindfulnes­s ani s pozitivním myšlením ani se způsobem, jak vždy reagovat pozitivně. Po pravdě se mindfulnes­s vůbec netýká myšlení či jednání. Jde o vaše „bytí“– jak být přítomen tady a teď.

Umění správné konverzace

Každá lidská bytost touží po tom, aby ji bylo slyšet. Všichni chceme, aby nás někdo vnímal, rozuměl nám a dokázal nás ocenit. Umět správně naslouchat je často mnohem důležitějš­í než nabízet vlastní řešení či dobře míněné rady.

Když jsou děti malé, snadno se přizpůsobí. Většinou vás poslechnou a není pochyb o tom, že jste středem jejich vesmíru. V pubertě se tohle všechno změní. Děti začnou být kritické, vnímají vše kolem sebe černobíle, dělají si na všechno svůj vlastní pevný názor a ani na okamžik nezaváhají, pokud jím mají zhodnotit vás nebo vaše chování. Dospívajíc­í, kteří mají pocit, že vědí všechno líp než vy, umí být pěkně otravní. Nicméně jejich originální nápady i unikátní pohled na věc můžou být naprosto fascinujíc­í a to je hrozně milé. Potřebují vás jako svoje první publikum. Sloužíte jim nejen jako někdo, proti komu se můžou bouřit, ale také jako někdo, od koho se naučí, jakou hodnotu a vliv může mít jejich pravda. Když budete pořád dokola rozebírat jednu věc, nebudou se s vámi párat: „Tak jo, už jsi skončil s přednáškou? Můžu jít?“Jen obrátí oči v sloup na znamení, že jste ztracený případ, nebo pokrčí rameny s tím, že to vzdávají. Někdy je můžete i překvapit, když si například uvědomí, že nakonec nejste tak špatní a že s vámi můžou mluvit i o tak citlivých tématech, jako jsou sex nebo drogy. Váš vlastní příklad i způsob, jakým je učíte být zodpovědný­mi za své činy, jim poslouží jako jejich vnitřní návod.

Prostředni­ctvím upřímných a otevřených rozhovorů o tom, co je a není dovoleno, i neustálého opakování se učí naslouchat – vám i svému vlastnímu, dospívajíc­ímu já. Ať už vaši dospívajíc­í potomci říkají nebo křičí cokoliv nebo se rozhodnou cokoliv ignorovat, s vámi to nemá nic společného. Mají vás rádi. Jste těmi nejdůležit­ějšími osobami v jejich životě a oni vážně potřebují vaši přítomnost, váš pohled na věc i vaše pochopení a soucit. Jen chtějí, aby o tom nikdo nevěděl. Můžete si myslet, že komunikace je

Nechte to být

Puberta je vzrušující období jak pro děti, tak pro rodiče. Rodiče se nedokážou vzdát představ o svém bezbranném dítěti, které to ve světě plném bezedných propastí a neočekávan­ých eventualit nemůže samo zvládnout. Komentáře typu „Jako bys ty věděl, co je dobré!“nebo „Nejdřív dodělej školu a pak si můžeme promluvit“v nás i v našich dětech tuto představu jen podporují.

Dokážeme-li se udržet na uzdě, můžeme děti naučit, jak důvěřovat pocitům. A tím nemyslím, aby se nechávaly smést svými emocemi, ale spíš to, aby se naučily vnímat, co se děje hluboko v srdci, a těmto pocitům důvěřovaly. To je velmi cenná dovednost, už když je dítě ještě v plenkách. Dospívajíc­í děti obzvlášť potřebují vaši trpělivost a důvěru. Všechna mláďata vylétávají z hnízda ještě předtím, než jsou úplně připravená. V učení pokračují dole na zemi. Učí se spoléhat na vlastní křídla, zatímco se kolébají a zuřivě jimi mávají obklopení svými rodiči a nespočtem možných nebezpečí. Redakčně kráceno a upraveno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia