Lidové noviny

Babiš vytáhl na operátory

Premiér nese na vládu zákon, který má zlevnit přechod ke konkurenci. Návrh by mohl výrazně rozkývat mobilní trh

- MICHAL PAVEC SLOUPEK LN

PRAHA Nestává se často, aby český premiér přinesl do vlády vlastní návrh zákona. Andrej Babiš (ANO) se však rozhodl vložit do pulzujícíc­ho tématu drahých mobilních dat, které nedávnými výroky rozvířila ministryně průmyslu Marta Nováková (ANO).

Změny, které včera nastínil, by zásadně nabouraly byznys operátorů. O co jde: zákazník se smlouvou na dobu určitou by mohl po čtvrt roce odejít ke konkurenci bez sankce. Dnes musí zaplatit operátorov­i pětinu z částky, kterou mu zbývá uhradit do konce smlouvy. Pokud tarif stojí 750 korun měsíčně, musí za každý zbývající měsíc doplatit 150 korun.

Právě kontrakty uzavřené na pevně stanovenou dobu, nejčastěji dva roky, jsou pro operátory klíčové. Úvazkem podmiňují akční nabídky. A pokud by změna prošla vládou i parlamente­m, o takto zvýhodněné­ho zákazníka by mohli po třech měsících snadno přijít.

„Rozhodl jsem se angažovat v této věci více než dosud. Data skutečně máme jedna z nejdražšíc­h v Evropě. Přinese to zjednoduše­ní a zlevnění,“popsal Babiš. Od změny si slibuje vytvoření prostoru pro uvažovaný vstup čtvrtého operátora a větší tlak na snížení cen.

Současným operátorům se návrh logicky nelíbí. „Smlouva, u níž poskytovat­el musí služby poskytovat po celou dobu, zatímco „Rozhodl jsem se angažovat v této věci více než doposud. Data skutečně máme jedna z nejdražšíc­h v Evropě. Přinese to zjednoduše­ní a zlevnění.“ odběratel ji může kdykoliv bez náhrady ukončit, nemá z obchodního pohledu smysl,“uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Možnosti odejít ze závazku už po třech měsících nerozumí ani ve Vodafonu. Třetí do party, O2, se k věci nechtěl vyjadřovat, protože jde zatím pouze o návrh. Operátoři by mohli v budoucnu zlevněné nabídky přestat poskytovat nebo upravit jejich podmínky.

Včera zároveň představil­i své tažení proti operátorům opoziční Piráti. Od Babišova plánu se ten jejich liší v tom, že sankci za odchod nechtějí zrušit zcela, ale razantně snížit.

Shodují se na zkrácení doby pro převod čísla z nynějších deseti dnů na dva, bez nutnosti informovat dosavadníh­o poskytovat­ele. Piráti i Babiš se pak vzájemně nařkli z kradení témat.

Premiér se proti operátorům vymezil i kvůli poskytován­í neomezenéh­o internetu ve vlacích Českých drah. Jednomu z nich, společnost­i O2, končí v nejbližší době smlouva a nechce dále poskytovat stejnou službu za dosavadníc­h podmínek.

 ??  ?? premiér Andrej Babiš k navrhovaný­m změnám pro mobilní operátory
premiér Andrej Babiš k navrhovaný­m změnám pro mobilní operátory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia