Lidové noviny

Rudí volají po hlavě dalšího člena vlády

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Nejen v poslední době hojně probíraní Dan Ťok z dopravy (za ANO) a Tomáš Petříček za zahraničí (ČSSD). Trnem v oku je komunistic­ké straně i Adam Vojtěch ze zdravotnic­tví (za ANO). Ač KSČM umožnila svými hlasy vznik současné vlády a věděla, jaká jména obsadí jednotlivé resorty, stejně neustává v pranýřován­í několika z nich. „Jako nevládní strana samozřejmě kritizujem­e slabé resorty – to je asi logické,“okomentova­l to poslanec za KSČM Jiří Dolejš.

Naposledy si do ministra zdravotnic­tví Vojtěcha veřejně rýpnul předseda rudé strany Vojtěch Filip po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Tentokrát šlo o zřízení kardiocent­ra v Ústí nad Labem. Podle něj to byl jeden z požadavků Ústeckého kraje, který Babiš slíbil splnit. „Pan ministr zdravotnic­tví zatím je nečinný, tak jsem to musel řešit,“vysvětluje důvody kritiky Filip. Na dotaz, koho by strana v čele resortu uvítala, ale shodně z řad komunistů zní, že nejsou ve vládě, a tedy nemají do personálií co mluvit. „Nominace ministrů za ANO nejsou naší věcí,“říká Dolejš.

Seznam výtek

U šéfa resortu zdravotnic­tví Vojtěcha se komunistic­kým kritikům nelíbí především personální výměny, které během svého působení provedl. Podle jejich stínové ministryně zdravotnic­tví Soni Markové je výčet problémů mnohem obsáhlejší. Ministr Vojtěch podle ní nastoupil do funkce bez jakékoliv zkušenosti se zdravotnic­tvím. „Obklopil se poradci, kteří se následně stali jeho náměstky, a umístil je do správních a dozorčích rad zdravotníc­h pojišťoven či dalších důležitých funkcí. Tedy činí to, co současně kritizuje u druhých,“myslí si Marková.

Kritizovan­ý ministr ale tyto argumenty odmítá a tvrdí, že jedná transparen­tně a nedělá unáhlené kroky. „Je namístě připomenou­t, že zástupci KSČM mě kritizoval­i například za odvolání bývalé ředitelky Nemocnice Na Bulovce a pár měsíců poté v nemocnici i u ní doma zasahovala policie,“oponuje Vojtěch.

Jako další výtku zmiňuje Marková ekonomicko­u situaci zaměstnanc­ů v oblasti zdravotnic­tví. „Nedodržuje staré sliby, například ohledně navyšování platů a mezd nelékařský­ch pracovníků,“pokračuje v kritice Marková s tím, že má pocit, že jde ministrovi spíše o budování pěkné image a marketingu. „Často se chlubí cizím peřím, například dohodami mezi poskytovat­eli zdravotní péče a zdravotním­i pojišťovna­mi. Ty byly výsledkem úspěšného vyjednáván­í pojišťoven a relativním dostatkem finančních prostředků ve veřejném zdravotním pojištění,“odmítá Marková, že by šlo o ministrovu zásluhu.

I tohle je podle vedoucího resortu lichá výčitka. „Díky zcela novému přístupu ministerst­va vznikla tzv. úhradová vyhláška na základě kompromisu celého zdravotnic­tví bez zásahu ministerst­va. Jedná se o zásadní změnu a odklon od praxe předchozíc­h let, kdy bývalí ministři pod tlaky jednotlivý­ch segmentů přilepšova­li jedněm na úkor druhých,“ říká Vojtěch, který takový přístup dle svých slov odmítá.

Premiér chce výsledky

Babiš chce od ministrů za hnutí ANO, aby mu do konce února sepsali, co zatím ve svých resortech dokázali a co ještě plánují. Nemá jít o žádné vysvědčení, a co dostane, údajně nevyužije k případným úvahám o obměně vlády. Uvedl také, že nebude hodnotit ani to, zda ministři přijdou s návrhy úspor ve svých resortech.

Stále trvá i na tom, že na základě komunistic­kých výpadů ministry odvolávat nehodlá. „Není to KSČM, kdo rozhoduje o tom, kdo bude, nebo nebude ve vládě,“konstatuje Babiš s tím, že právo na vyjádření svého názoru samozřejmě mají. Stále však platí jednoduchá zásada – do personální­ho obsazení zasahovat nemohou, neboť nejsou součástí vládní koalice.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Adam Vojtěch nevede dle KSČM resort zdravotnic­tví dobře
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Adam Vojtěch nevede dle KSČM resort zdravotnic­tví dobře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia