Lidové noviny

Pošta začne měřit balíky. Podraží

- ROBERT SATTLER

PRAHA Zákazníky České pošty čeká revoluce v posílání balíků. Státní podnik totiž od března mění cenovou politiku. Částky spojené s odesláním objemnější­ch zásilek již nebude určovat jejich hmotnost, nýbrž rozměry. Služby tak mírně podraží, ačkoliv ne všechny.

Změněné podmínky začnou platit od pátku 1. března. Balíky budou podle velikosti nově rozděleny do čtyř cenových kategorií S, M, L a XL. Do jaké skupiny zásilka spadá, přitom určí její nejdelší strana: S do 35 cm, M do 50, L do 100 a XL do 240 cm.

Největší tuzemský doručovate­l si od tohoto kroku slibuje zjednoduše­ní posílání balíků – lidé si podle něj snadněji vypočítají cenu z pohodlí domova – a jejich rychlejší distribuci.

„Chceme zefektivni­t naši logistiku a úplně největším problémem není, kolik hmotnosti přepravuje­me, ale právě jaké rozměry,“vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „Když si někdo objedná bublinkovo­u fólii, tak je sice lehká, ale zabere spoustu místa na depu nebo samotném autě a už se tam nevejdou další zásilky,“doplnil.

Prioritou kartonové krabice Nejlaciněj­ší balíkovou službou, kterou pošta nabízí, je takzvaný obyčejný balík. Zákazníci za ni platí 74 korun, pakliže jimi posílaná zásilka není těžší než dva kilogramy. Nově je stejná služba vyjde o 15 korun dráž, ovšem pouze za předpoklad­u, že k odeslání zboží využijí krabici s rozměry spadajícím­i do nejmenší kategorie S.

Oproti tomu nejlevnějš­í balík do ruky je momentálně možné odeslat za 138 korun, zatímco od března si za něj bude organizace účtovat o devět korun méně. Tedy pokud budou dodrženy stejné podmínky jako ve výše uvedeném příkladu.

Poslání objemného balíku prostředni­ctvím totožné služby už se opět prodraží. Balík do ruky do 30 kilogramů nyní stojí 239 korun, pro zásilku o „konfekční“velikosti XL do 240 centimetrů budou muset lidé vytáhnout z peněženky o rovnou stokorunu více.

„Stávající ceník a nový, který bude platit od 1. března, nejsou úplně srovnateln­é. Bude záležet na konkrétní zásilce, jak bude vypadat. Pokud bude zákazník posílat něco těžšího, ale menšího, tak na tom ušetří. Pokud ale bude posílat něco lehkého a bude to objemné, může dojít ke zdražení,“odmítá mluvčí Vitík, že by podnik ceny primárně zvyšoval.

Česká pošta by své klienty zároveň ráda přiměla k tomu, aby pro odesílání zboží využívali kartonové krabice či jiné pevné obaly. Právě tehdy pro ně budou její služby cenově nejvýhodně­jší.

Zásilky, které jsou v měkkém pouzdru nebo nemají tvar pravidelné krychle či kvádru, se totiž podle organizace musejí zpracovat manuálně bez použití třídicích linek, za což si pošta účtuje devatenáct­ikorunový příplatek. Ten se týká rovněž zásilek zabalených do černé fólie.

„Způsobuje odlesky a pro třídicí stroje je pak obtížné ze zásilky sejmout adresní údaje,“objasnil Vitík.

Z výhod se budou moci těšit držitelé zákaznický­ch karet a klienti, kteří adresní údaje vyplní s předstihem v aplikaci nebo na webu. Pošta jim poskytne slevu, jež ve většině případů činí deset korun.

Už ne váha jako dosud, ale nejdelší rozměr bude od pátku rozhodovat o tom, na kolik vyjde poslání balíku u České pošty. Cena zásilek se až na výjimky mírně zvýší. Stávající ceník a nový nejsou srovnateln­é. Pokud bude zákazník posílat něco těžšího, ale menšího, tak na tom ušetří. Pokud ale bude posílat něco lehkého a bude to objemné, může dojít ke zdražení.

Přibude konkurence

Na služby České pošty si veřejnost často stěžuje. Jako problémová se jeví zejména hojně užívaná služba balík do ruky. Zákazník by díky ní měl obdržet zásilku přímo na adresu, na kterou si zaplatí. Kvůli zaneprázdn­ěnosti doručovate­lů ale místo toho mnohdy najde ve své schránce lístek s tím, že nebyl zastižen. A to i přesto, že se na daném místě nacházel. Balíky pak končí na pobočkách, kde si je musí klient vyzvednout.

Na jaře letošního roku navíc poště přibude další konkurent. S doručování­m balíků plánuje začít také přepravní společnost Zásilkovna, která se zabývá výdejem zboží z e-shopů. Přesné částky, za něž bude své služby nabízet, zatím nesdělila. Podle slov majitelky chce firma soupeřit se státním podnikem mimo jiné nižšími cenami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia