Lidové noviny

Zdravotní odvody? Plány se kříží

Experti řeší, zda stát zruší platby za své pojištěnce, nebo je bude automatick­y navyšovat

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Za důchodce, děti, nezaměstna­né, studenty či vězně hradí zdravotní pojistné stát. Tyto platby tvoří zhruba čtvrtinu příjmů veřejného zdravotníh­o pojištění. Letos za ně podle zákona musí zaplatit o 3,5 miliardy více než loni a stejnou částku přidá stát i v příštím roce. Co bude dál, ale zákon neříká.

Ministerst­vo zdravotnic­tví proto chystá takzvanou automatick­ou valorizaci příspěvku za státní pojištěnce. Už dlouho se mluví o tom, že by státní příspěvek měl kopírovat růst mezd nebo alespoň růst inflace. Dosud se to ale nepodařilo prosadit.

S novým plánem však nyní přichází také ministerst­vo financí. V letošním roce mělo zrušit superhrubo­u mzdu, nakonec tento krok odložilo na rok 2021. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) přitom tvrdí, že připravuje ještě ambiciózně­jší změnu, která zahrnuje nejen menší daně, ale i vyšší zdravotní pojištění.

„Chtěla bych, aby ta daňová zátěž byla mnohem nižší, než jsme zamýšleli, ale chci to spojit kompletně s reformou i veřejného zdravotníh­o pojištění,“uvedla ministryně. A podpořil ji v tom premiér Andrej Babiš (ANO). „Přijdeme

s celkem zajímavým řešením, které bude ještě významnějš­í snížení daní, než jsme si původně mysleli,“prohlásil počátkem února.

Podrobnost­i se tají

Podle České televize (ČT) se uvažuje o tom, že by klesly přímé daně, ale stát by neplatil za své pojištěnce. Naopak lidé by hradili vyšší zdravotní pojištění. Nyní se hledá shoda na tom, kterou cestou se vlastně vydat.

„My jsme dali návrh na automatick­ou valorizaci plateb za státní pojištěnce, ministerst­vo financí přišlo s tímto svým návrhem a teď aktuálně jednáme,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) v ČT. Podle jeho názoru je platba za státní pojištěnce pro zdravotnic­tví mnohem větší jistotou.

Umožňuje totiž státu, aby v době krize nárazově svoji platbu navýšil a nalil do ohroženého systému desítky miliard, které by dlouhodobě podfinanco­vanému zdravotnic­tví umožnily vyhnout se nejhoršímu scénáři.

Zároveň není jasné, jak by plán ministryně Schillerov­é zajistil, aby peníze pro zdravotnic­tví každoročně rostly nebo alespoň kopírovaly růst inflace. Ministerst­vo financí totiž zatím konkrétní parametry zrušení superhrubé mzdy zveřejnit nechce.

Nejasnosti, jež kolem druhého návrhu panují, zřejmě souvisejí s tím, že jeho přesná podoba se teprve hledá. To ostatně potvrzuje i samo ministerst­vo financí.

„Parametry návrhu, na které se dotazujete, musejí být nejprve projednány na expertní úrovni a následně na úrovni koaliční rady současné vlády. Ministerst­vo financí je v tomto ohledu připraveno spolupraco­vat na modelování dopadů případných variant, které mohou přicházet v úvahu,“uvedl mluvčí ministerst­va Michal Žurovec. Zatím se tedy zdá, že celý plán ministerst­va financí je spíše ve fázi idejí.

Valorizace podle mezd

Zato ministerst­vo zdravotnic­tví už má jasněji. Pojistné za státní pojištěnce by podle něj mohlo být navázané na hrubý domácí produkt nebo průměrnou mzdu. Preferuje úpravu napojenou na mzdy, která je ale pro státní rozpočet nákladnějš­í. Částka navázaná na aktuální vývoj ekonomické situace by měla zajistit transparen­tnost a předvídate­lnost systému, vyplývá z návrhu, o kterém už jednala tripartita.

Pokud by návrh prošel, bylo by třeba částku mezi roky 2020 a 2021 navýšit o 14,7 miliardy korun, poté by rostla o 4,5 miliardy do roku 2022. Měsíčně by stát v roce 2021 odváděl 1274 korun za pojištěnce a v roce 2022 by to bylo 1337 korun. Za tři roky by tak erár do veřejného zdravotníh­o pojištění poslal 94,5 miliardy korun. Letos plánuje vydat 68,4 miliardy.

O tom, jak se experti ministerst­va financí a zdravotnic­tví na reformě daní a pojištění dohodnou, by mělo být jasno do měsíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia