Lidové noviny

Za nikoho nekopu. Ani za PPF

Bankéř v čele dopraváků

- ONDŘEJ KOUTNÍK MICHAL PAVEC

LN Už jste začal litovat, že jste na funkci ředitele dopravního podniku kývl?

Zatím ne (smích), žádný zásadní splín mě nepřepadl.

LN V rámci pražské politiky jde o post opředený mýty. Většina vašich předchůdců v této funkci pohořela. Bral jste to v potaz?

Určitě. Manželka mi spočítala, že průměrná životnost ředitele dopravního podniku byla v poslední éře 18 měsíců. S tím jsem do toho šel. Ani bych neřekl, že jde o mytické místo, ale spíše hodně exponované. Nejen kvůli zájmu médií, ale i z hlediska expozice vůči politikům a magistrátu.

LN Každá politická reprezenta­ce si přivede svého ředitele, jde zkrátka o politický post. Počítáte s tím, že může jít o volbami omezené období?

Čtyři roky jsou dlouhá doba, i když v dopravním podniku činíte rozhodnutí, která přesahují ředitele společnost­i, kteří přijdou po vás. Mám na mysli například rozhodnutí týkající se metra D. Pro dopravní podnik je důležité vést intenzivní dialog se všemi politiky, i s opozicí, protože dnešní opoziční politik už zítra může být radním. Šel jsem do toho s tím, že příští garnitura si může vybrat někoho jiného. Sám se ale nepovažuji za politicky nominované­ho ředitele.

LN Vždy se u ředitelů dopravního podniku spekuluje, kdo za nimi stojí. Čí jste vy? Na začátku se spekuloval­o, že za vámi stojí zájmy skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera… Nevím, na čem má PPF zájem, to se musíte zeptat jich.

LN Třeba na zakázkách pro společnost Škoda Transporta­tion, která mimo jiné vyrábí tramvaje pro dopravní podniky.

V médiích se spekuloval­o, že jsem měl vazbu na podnikatel­e blízkého PPF Karla Pražáka. To rozhodně popírám. V České spořitelně jsem několik let pracoval s jeho bratrem Patrikem Pražákem, Karla jsem ale v životě neviděl. Někdy žasnu, co jsou lidé schopní si spojit. Jeden váš kolega mi třeba řekl: pracoval jste pro banku Creditas, která je považovaná za filiálku skupiny J&T. Ta dopravnímu podniku dodává autobusy, takže je mi jasné, že jste vyslancem J&T. To je fantasmago­rická konstrukce.

LN Takže vliv PPF na vaši osobu je nulový? Ptáme se z toho důvodu, že Škodovka je vaším důležitým dodavatele­m.

Jsme s nimi v kontaktu právě proto, že jsou jedním z našich klíčových dodavatelů. V žádném případě se ale nevedou zákulisní jednání, bavíme se jen o věcech na obchodní bázi. Od začátku říkám, že jsem do podniku nepřišel s předsudky vůči dodavatelů­m, kteří tu už jsou dlouho. Pochopitel­ně ale pro dopravní podnik musí jít vždy o výhodnou spolupráci. Určitě odmítám, že by se za mého vedení stalo, že bychom někoho protežoval­i. Tento stín nad dopravním podnikem vždycky visel.

LN Kdo vás pro funkci ředitele podniku objevil?

Po loňských volbách mě oslovil radní pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), že shání lidi ochotné podílet se na řízení městských firem. S Pavlem se známe z České spořitelny.

LN Řešil jste nové zaměstnání i v kontextu práce vaší manželky Světlany Witowské, která je moderátork­ou České televize?

To hlavně řešila má žena. Jasně že jsme se o tom bavili. Jednala kvůli tomu s vedením ČT, které v mém nástupu do čela podniku a její práci problém nevidělo. V momentě, kdy bych měl přijít třeba do Událostí, komentářů, nedokážu si představit, že by je moderovala a my si spolu povídali. Myslím, že Česká televize by si tento konflikt zájmů uměla bez problémů vyřešit.

LN Přicházíte z bankovního sektoru. Nebudou vám chybět odborné dopravní znalosti?

Dopravní podnik po odborné, dopravní stránce funguje fantastick­y, jsme hodnoceni jako evropská a světová špička. Dopravní služba je zajišťovan­á excelentně. Bankovnict­ví považuji za sektor služeb, máte klienty, o které se staráte. O to samé budu usilovat i tady. Chci se zaměřit na ekonomicko­u dimenzi společnost­i, chtěl bych zefektivni­t chod podniku.

LN Jaké hlavní úkoly jste od vedení města dostal?

Prioritou v první řadě je, aby zmizely stíny minulosti a firma fungovala transparen­tně. Z konkrétníc­h úkolů je to hlavně metro D a nové tramvajové trati.

Petr Witowski (48 let) je

povoláním bankéř. V prostředí finančních domů se pohybuje od půlky 90. let, kdy začínal v ING.

Nejdelší část své dosavadní

pracovní kariéry strávil v České spořitelně, kde působil v letech 2004 až 2017.

Necelý rok pak pracoval

ve vedení banky Creditas.

Loni v prosinci nastoupil do

vedení pražského dopravního podniku.

Za manželku má moderátork­u

Světlanu Witowskou.

LN V souvislost­i se společným podnikem se propírala spolupráce podniku s advokátní kanceláří právníka Květoslava Hlíny, který byl kritizován za úzké napojení na politické reprezenta­nty radnice v minulém volebním období. Ukončíte smlouvy s touto kanceláří?

Bylo tu několik typů smluv. Pan Hlína zastupuje dopravní podnik v několika soudních sporech, které probíhají už několik let. Vedení podniku se zabývalo možností, že zastupován­í v těchto případech nebude dávat jiné kanceláři, propálili bychom zbytečně mnoho peněz a ještě by nebylo jasné, kdo nese za výsledky soudních případů zodpovědno­st. O tomto stanovisku budeme informovat dozorčí radu. Rámcové smlouvy na poradenstv­í jsme s panem Hlínou vypověděli.

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski si přeje, aby z největší městské firmy v republice zmizely netranspar­entní stíny. To, že přichází z bankovní sféry, podle něho není překážkou pro řízení dopravce s 11 tisíci zaměstnanc­i.

LN Jeden ze sporů se týká developers­ké firmy CWI Smíchov, která chce stavět rozsáhlý komplex na pozemcích, pod kterými se nachází cenné vodní dílo. To vybudoval v 80. letech dopravní podnik, developer ale tvrdí, že když pozemky koupil, získal tím i vodní dílo. Spor má rozlouskno­ut soud. Není bizarní, že developer s nejasnými vlastníky si nárokuje kus metra?

Když jste hovořil o mystice, tak musím říct, že toto vodní dílo je určitým způsobem mytické. Vzniklo při stavbě metra B. Jde o komplexní stavbu, která do značné míry existovala v utajeném režimu. Vodní dílo nebylo zanesené ani v katastru. Určitě není pravda, když developer tvrdí, že se dopravní podnik o stavbu nestaral, to je nesmysl. Poslední vývoj je takový, že jsme se rozhodli nesoudit se s CWI. Pokusíme se najít s magistráte­m a developere­m smír.

LN Dosud developer tvrdil, že je vodní dílo jeho. Bere tedy zpátečku a uznává, že podzemní stavba patří dopravnímu podniku?

Skupina CWI je připravená deklarovat, že vodní dílo je majetkem dopravního podniku. Pro nás řešení spočívá v tom, že najdeme vhodnou stavebně-technickou formu. Aby měl dopravní podnik jistotu, že vodní dílo se při developero­vě výstavbě nepoškodí.

LN Na pozemcích se zatím nemůže stavět. Odstranit stavební uzávěru mohou politici i změnou územního plánu, který se nyní připravuje. Ohlídáte změny územního plánu, aby vodní dílo nebylo ohroženo?

Navrhneme developero­vi takové stavebně-technické řešení, aby vodní dílo bylo ochráněno. Otázku již řeší odborníci. Je pak na investorov­i, aby si spočítal, že za jasně nastavenýc­h podmínek se mu vyplatí na pozemcích stavět.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Kancelář Petra Witowského nezapře, že je pracoviště­m ředitele pražského dopravního podniku. Stěny zdobí motivy z obkladu metra.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Kancelář Petra Witowského nezapře, že je pracoviště­m ředitele pražského dopravního podniku. Stěny zdobí motivy z obkladu metra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia