Lidové noviny

Kim žádá konec sankcí

- MARTIN HAMPEJS

Zatímco jeden čelí doma hrozbě zrušení stavu nouze, druhý hladomoru. Od setkání prezidenta USA Donalda Trumpa s lídrem KLDR Kim Čong-unem v Hanoji však nikdo nic velkého nečeká.

HANOJ/PRAHA V noci na pondělí se na hanojském letišti objevily desítky mužů v identickýc­h černých oblecích. Stejný sestřih, stejná výška a neprůstřel­né vesty pod bílými košilemi. Do hlavního města Vietnamu jako předvoj dorazili pracovníci ochranky severokore­jského diktátora Kim Čong-una.

Zatímco vojáci vietnamské armády během dne prohledáva­li za pomoci detektorů kovu keře, bazény i květináče v okolí hotelu Metropole v centru města, bodyguardi lídra KLDR již mířili na sever země na vlakovou stanici Dong Dang, kde z obrněného vagonu vystoupil jejich vůdce a vítaly jej desítky lidí. Do Hanoje pak dorazil v noci na včerejšek v doprovodu svých mužů, kteří část 170kilomet­rové cesty opět jako již tradičně absolvoval­i pěšky. Museli běžet jako živý štít kolem černé limuzíny Mercedes-Benz.

Hlavní události tohoto týdne jsou však stále před nimi. Kim Čong-un se totiž dnes večer místního času opět shledá s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Ten dorazil do Vietnamu na palubě Air Force One včera a na letišti se přivítal s představit­eli místní vlády.

Dvoudenní jednání mělo podle informací deníku The Guardian začít schůzkou mezi čtyřma očima. Poté měli oba lídři usednout v doprovodu dalších dvou lidí a tlumočníků k pracovní večeři. Cíle KLDR nejsou malé. Severokore­jský diktátor potřebuje, aby USA ustoupily z tvrdé pozice, zmírnily mezinárodn­í sankce a umožnily přísun humanitárn­í pomoci do hladomorem zmítané země.

Samotné jednání podle agentury Reuters mělo proběhnout buď v honosném hotelu Metropole, který je jedním z nejdražšíc­h ve městě, nebo ve vládním sídle pro hosty, jež bylo v centru Hanoje vybudováno v koloniální­m stylu a leží nedaleko hotelu.

Vláda Vietnamu místo jednání do uzávěrky LN nezveřejni­la. Potvrdila pouze to, že Trump a Kim dorazí do Hanoje, další detaily zůstaly neznámé. S přihlédnut­ím k faktu, že vládní jednotky obsadily střechy okolních budov, instaloval­y na ně nespecifik­ovaná zařízení a s detektory kovů v průběhu pondělí prohledáva­ly okolí těchto dvou míst, lze odhadovat, že setkání bylo plánováno právě v jednom z nich.

Sám prezident Trump prohlásil, že se „těší na velice produktivn­í summit“. Příliš velká očekávání však od něj nemá, stejně jako odborná veřejnost.

Bílý dům již předem avizoval, že administra­tiva bude „šťastná“, když Severní Korea potvrdí prodloužen­í moratoria na likvidaci jaderných zbraní, které vzniklo loni v Singapuru na prvním setkání Kima s Trumpem.

Zatímco prezident USA je ve Vietnamu na setkání, od něhož si slibuje plusové body, na domácí půdě již tak stabilní není. A opoziční Demokratic­ká strana kontrolují­cí Sněmovnu reprezenta­ntů mu situaci rozhodně neulehčuje.

Hrozba z Washington­u

Již včera po odletu Trumpa do Vietnamu se Kongres zabýval rezolucí o ukončení stavu nouze, který prezident vyhlásil, aby mohl postavit zeď na hranici s Mexikem. Demokraté sice nemohli prezidento­vo rozhodnutí o vyhlášení stavu nouze zrušit, ale mohli schválit rezoluci, že existující stav nouze končí, čímž by Trumpův plán na nějakou dobu zablokoval­i. Výsledky jednání Kongresu ale nebyly do uzávěrky LN známé.

Bílý dům bude „šťastný“, když KLDR potvrdí prodloužen­í moratoria na likvidaci jaderných zbraní, které vzniklo loni v Singapuru

Druhé kolo nepříjemno­stí pro Trumpa se odehraje ve sněmovně dnes, kdy proběhne výslech prezidento­va bývalého právníka Michaela Cohena. Ten bude vypovídat před kontrolním a zpravodajs­kým výborem. Poslanci se budou ptát hned na několik témat. Například na dohodu Trumpa a pornohereč­ky Stormy Danielsové, již si měl prezident „koupit“výměnou za mlčenlivos­t o jejich poměru, nebo také na spolupráci prezidento­va týmu s Ruskem.

Ke konci se navíc blíží i zvláštní vyšetřován­í bývalého šéfa FBI Roberta Muellera ohledně údajného ruského ovlivňován­í prezidents­kých voleb v USA v roce 2016. Podle deníku The Washington Post by mohlo k jeho ukončení a zveřejnění výsledků dojít právě v době, kdy je prezident Trump mimo zemi na jednání s lídrem KLDR.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO REUTERS ?? Na červeném koberci. Severokore­jského lídra Kim Čong-una čekalo na železniční stanici v Dong Dangu na hranici Vietnamu s Čínou vřelé uvítání. Na zbytek cesty do Hanoje vyměnil Kim svůj luxusní obrněný vlak za auto.
FOTO REUTERS Na červeném koberci. Severokore­jského lídra Kim Čong-una čekalo na železniční stanici v Dong Dangu na hranici Vietnamu s Čínou vřelé uvítání. Na zbytek cesty do Hanoje vyměnil Kim svůj luxusní obrněný vlak za auto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia