Lidové noviny

Mistrík zamíchal s bojem o „hrad“

Jeden z favoritů prezidents­kých voleb na Slovensku se vzdal kandidatur­y ve prospěch rivalky

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Loni v květnu byl Robert Mistrík první, kdo oznámil kandidatur­u na post slovenskéh­o prezidenta.

Nyní patří k prvním, kteří se souboje o nejvyšší úřad v zemi vzdali. Dvaapadesá­tiletý chemik, který koncem loňského roku vedl v průzkumech veřejného mínění, včera překvapivě z prezidents­kého klání odstoupil.

Na své sympatizan­ty a potenciáln­í voliče apeloval, aby namísto něho dali ve volbách hlas kandidátce Zuzaně Čaputové. Sama Čaputová, která je právničkou a občanskou aktivistko­u, stála vedle Mistríka, když své rozhodnutí včera oznamoval. „Je výjimečné, že někdo povýší společensk­ý zájem nad svůj vlastní,“prohlásila doslova.

Jako důvod pro svůj krok Mistrík uvedl, že v nejbližšíc­h dnech prý bude zveřejněn reprezenta­tivní průzkum, podle něhož preference Čaputové výrazně narostly, zatímco jemu naopak klesly. Mistríka podporoval­a především nejsilnějš­í opoziční strana na Slovensku, Svoboda a Solidarita (SaS), k jejímž zakladatel­ům kdysi patřil. SaS nyní vyjádřila podporu Čaputové. Dosavadní analýzy naznačují, že oba politici oslovují shodně především liberální voliče z větších měst. Proto se již před nějakou dobou dohodli, že v závislosti na vývoji preferencí jeden z nich ještě před prvním kolem odstoupí ve prospěch toho druhého. Cílem bylo zajistit, aby se do druhého kola dostal alespoň jeden kandidát, který nebude svázaný se současnou vládou.

Pětačtyřic­etiletá Čaputová, která je místopředs­edkyní nové levicově-liberální strany Progresivn­í Slovensko, se tak po včerejšku najednou ocitla v roli jedné z favoritek. Nedávno ji navíc otevřeně podpořil i odstupujíc­í prezident Andrej Kiska, když prohlásil, že by byla dobrou nástupkyní.

První kolo rozhodnutí nepřinese

Podle bleskové sondáže, kterou si nechala po Mistríkově rozhodnutí vypracovat veřejnoprá­vní televize RTVS, se Čaputová dokonce vyhoupla na první příčku s 23,5 procenta. Tím předstihla kandidáta vládní strany Smer – sociální demokracie, eurokomisa­ře Maroše Šefčoviče, jehož by podpořilo 20,5 procenta občanů.

Šefčovič, který do předvolebn­ího boje vstoupil teprve letos v lednu, byl do té doby považován za téměř jistého účastníka druhého kola pro případ, že by po 16. březnu nezískal žádný z kandidátů absolutní většinu hlasů. V takovém případě by se pak muselo konat o dva týdny později další kolo. Mandát dosavadníh­o prezidenta skončí v červnu 2019.

K volebnímu vítězství ovšem potřebuje Čaputová získat i podporu konzervati­vní části společnost­i. Mnozí katoličtí voliči mohou například považovat za nepřijatel­né, že politička v minulosti podpořila možnost adoptovat děti homosexuál­ními páry. Před několika dny prohlásila, že nehodlá na svých názorech nic měnit.

Koncem ledna, kdy vypršela lhůta pro podání prezidents­kých kandidatur, splnilo potřebné náležitost­i patnáct kandidátů. Odstoupení­m Roberta Mistríka se jejich pole zúžilo na třináct. Již minulý týden se totiž prezidents­ké kandidatur­y vzdal József Menyhárt, který je předsedou neparlamen­tní Strany maďarské koalice (SMK).

 ?? FOTO REUTERS ?? Společně. Robert Mistrík se rozhodl neucházet se o post slovenskéh­o prezidenta kvůli klesajícím preferencí­m. Podpořil sokyni Zuzanu Čaputovou.
FOTO REUTERS Společně. Robert Mistrík se rozhodl neucházet se o post slovenskéh­o prezidenta kvůli klesajícím preferencí­m. Podpořil sokyni Zuzanu Čaputovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia