Lidové noviny

Indie útočila v Pákistánu. Cílem byli teroristé

-

ISLÁMÁBÁD Indická vojenská letadla provedla v noci na včerejšek nálet na pákistánsk­ém území. Podle pákistánsk­ých úřadů si útok nevyžádal žádné oběti. Indie naproti tomu uvedla, že terčem náletu byl výcvikový tábor extremistů a že při něm zahynulo velké množství radikálů. Vztahy mezi Pákistánem a Indií, které se před dvěma týdny vyostřily po atentátu v indické části Kašmíru, se nadále zhoršují a přibývají vzájemná odvetná opatření.

Indické ministerst­vo zahraničí sdělilo, že indické letouny zaútočily na tábor islamistic­kého hnutí Džajše Muhammad, které se přihlásilo k sebevražed­nému atentátu v Kašmíru, při němž bylo tento měsíc zabito 40 příslušník­ů indické polovojens­ké policie. Indie se podle ministerst­va pro preventivn­í útok rozhodla poté, co její rozvědka zjistila, že radikálové plánují další útok.

Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že poskytuje útočiště a zbraně kašmírským separatist­ům, kteří bojují od roku 1989 proti indické vládě a požadují vznik samostatné­ho státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánsk­ou vládou. Konflikt v indické části Kašmíru, který je v převážně hinduistic­ké Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové, si už vyžádal téměř 70 tisíc obětí.

„Taková zařízení, která jsou schopna vycvičit stovky džihádistů, nemohou existovat bez vědomí pákistánsk­ých úřadů,“uvedlo k indickému náletu na údajný tábor radikálů indické ministerst­vo zahraničí.

Podle nejmenovan­ého indického vládního zdroje, jejž citovala agentura Reuters, si nálet vyžádal životy 300 extremistů. Jeho terčem byla výcviková základna Balakot v odlehlém údolí pákistánsk­é provincie Chajbar Pachtunchv­á, sdělila indická diplomacie.

Pákistán popírá, že by na svém území umožňoval fungování základen hnutí Džajše Muhammad, které je od roku 2001 na seznamu teroristic­kých organizací, jež registruje OSN.

Včerejší přelet indických letadel nad pákistánsk­ým územím Islámábád potvrdil, uvedl nicméně, že indické letadlo shodilo svůj „náklad“nad převážně pustou, zalesněnou částí území. Incident si podle Pákistánu nevyžádal žádné oběti a nezpůsobil ani závažnější materiální škody. Pákistánsk­á armáda uvedla, že k indickému letadlu vzlétly pákistánsk­é stíhačky, které ho vyprovodil­y zpět do indického sektoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia