Lidové noviny

Jak se zbavit Madura? Opozice tápe

-

Stoupenci venezuelsk­ého vůdce Nicoláse Madura se po konfrontac­i na venezuelsk­o-kolumbijsk­é hranici cítí silní. Opozice, vedená Juanem Guaidóem, naopak hledá nové cesty, jak Madurův režim odstranit.

prezidenta Venezuely, nyní opozice prožívá špatné dny.

Americká almužna

Nicolás Maduro podle svých slov ubránil Venezuelu před mezinárodn­í invazí vedenou USA, jež se vydávala za humanitárn­í pomoc. Ani jeden ze 14 kamionů vezoucích stovky tun lékařského materiálu a jídla se do Venezuely zatím nedostal.

Vojáci národní gardy v neděli zahnali příznivce opozice, kteří kamiony doprovázel­i, slzným plynem a gumovými projektily. V jedné chvíli dva z nákladních vozů zachvátil oheň. Došlo i na střelbu ostrými náboji, na venezuelsk­o-brazilské hranici při střetech s gardou a policií zahynuli čtyři lidé.

Guaidó a jeho tým v těchto dnech sázejí na image kamionů v plamenech, kde shořela humanitárn­í pomoc pro Venezuelan­y a jejich děti, kteří trpí hladem a umírají na běžné nemoci kvůli nedostatku základních léků.

Symboliku plamenů si ale jinak vysvětlují stoupenci Madura a bolívarovs­ké revoluce, kterou před dvaceti lety spustil Hugo Chávez. Ten v roce 2013 podlehl rakovině a prezidents­tví vložil do rukou Madura.

Příznivec Cháveze Saúl Romero, který žije v caracaské dělnické čtvrti Petare, Nicoláse Madura za jeho strategii na hranici pochválil.

Podle něj Maduro „ustál USA režírovaný státní převrat“. Humanitárn­í dodávku tento 67letý muž, který se označuje za chávistu od srdce, považuje za „pokrytecké gesto“. Podle Romera za devastujíc­í ekonomicko­u krizi, kterou Venezuela prochází od roku 2015, může finanční blokáda USA a ekonomická válka domácí opozice.

„USA zmrazily veškeré naše finanční transakce. Jak teď můžeme nakupovat peníze a léky? Opozice přitom hraje roli kompliců,“říká rozhořčeně ve svém domě uprostřed barria, jak se ve Venezuele říká chudinským čtvrtím.

„Nejdříve nám (USA) ublíží a potom nám pošlou almužnu?“dodává v narážce na humanitárn­í pomoc.

Vůdci revoluce stejně jako Romero nyní na veřejnosti slaví vítězství. Především Diosdado Cabello, druhý muž režimu, se netají radostí nad výsledkem konfrontac­e na venezuelsk­o-kolumbijsk­é hranici.

Cabello na svém twitterové­m účtu popsal vojáky, které potkal „po bitvě“na hranici. Podle něj ve tvářích a očích vojáků viděl samotného Huga Cháveze, který sám sebe označoval během svého života za „ztělesnění lidu“.

Faktem nicméně zůstává, že do včerejška zběhlo podle agentury Bloomberg do Kolumbie přes 300 členů venezuelsk­é národní gardy a policie. Ekonomické sankce uvalené na Madura a jeho okruh spolupraco­vníků rovněž režim citelně oslabují. A pak je tu Madurova mizivá obliba v očích veřejnosti.

„Madurova popularita klesla pod 20 procent. Naopak Juan Guaidó má na své straně většinu. Dnes ho podporuje přes 50 procent Venezuelan­ů,“sdělil LN Luis Vicente León, ředitel renomované agentury průzkumu veřejného mínění Datanalisi­s, jež má své kanceláře v Caracasu.

Podle Leóna dokázal Guaidó na svou stranu dostat především skeptické voliče opozice, kteří předchozí lídry v oblibě neměli.

„Žádný z vůdců opozice před nástupem Guaidóa neprolomil v popularitě hranici 25 procent,“upozornil León.

Guaidó ale nyní musí o svou popularitu bojovat. Jeho plány zatím selhaly. I přes výše zmíněnou dezerci má Maduro stále k dispozici na 230 tisíc členů národní gardy a podle odhadů dalších 1,7 milionu milicionář­ů a polovojens­kých jednotek známých jako colectivos.

Humanitárn­í pomoc, jež podle Guaidóa měla přijet do Venezuely v sobotu, hranici ani nepřekroči­la. Guaidó přitom svým příznivcům, co se týče úspěchu humanitárn­í mise, slíbil dvě alternativ­y: jednu pozitivní a druhou taktéž. Jeho Sí y Sí (Ano a Ano) se ale změnilo na jedné velké ne.

Mnozí v opozici si tak nyní kladou otázku, jak dál.

„Opozice by nyní měla zkusit cestu vyjednáván­í a pokusit se sestavit vládu společně s armádou. To je samozřejmě nepříjemná představa, protože to byly a jsou právě Madurovy bezpečnost­ní složky, kdo na opozici v ulicích léta střílí. Ale v tuto chvíli je to možná jediné řešení,“uzavírá Phil Gunson.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Neprojdou! Členové venezuelsk­é národní gardy zatím průniku humanitárn­í pomoci do země brání. Dohromady s policií už jich ale přes 300 dezertoval­o.
FOTO ČTK/AP Neprojdou! Členové venezuelsk­é národní gardy zatím průniku humanitárn­í pomoci do země brání. Dohromady s policií už jich ale přes 300 dezertoval­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia