Lidové noviny

Austrálie: za zneužívání hrozí kardinálov­i 50 let

-

CANBERRA Australský kardinál George Pell, dříve označovaný jako třetí nejvlivněj­ší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Shodla se na tom porota australské­ho soudu. Sedmasedmd­esátiletém­u Pellovi, který veškerá obvinění popírá, hrozí podle agentury AP až 50 let vězení. Řízení, které rozhodne o výši trestu, začne dnes.

Porota uznala Pellovu vinu po dvoudenním rozvažován­í jednomysln­ě již loni 11. prosince. Soud ale verdikt zveřejnil až včera. Pell, který je nejvýše postaveným představit­elem katolické církve usvědčeným ze sexuálního zneužívání, se proti rozsudku odvolal. Po propuštění na kauci je souzen na svobodě.

Vatikán ve své reakci uvedl, že „bolestivé“zprávy o usvědčení kardinála australský­m soudem mnoho lidí šokovaly. Upozornil ale zároveň, že Pell před soudem zopakoval, že se cítí nevinný, a má právo se hájit až do vyčerpání všech procesních prostředků.

Mluvčí Vatikánu Alessandro Gisotti rovněž prohlásil, že papež František potvrdil „preventivn­í opatření“, která byla již dříve vůči Pellovi přijata, včetně zákazu sloužit na veřejnosti mši a být v jakémkoli kontaktu s nezletilým­i.

Pell podle poroty zneužil dva 13leté chlapce, které v roce 1996 přistihl upíjet mešní víno v sakristii melbournsk­é katedrály svatého Patrika krátce poté, co odsloužil mši.

Dnes 34letý muž soudu popsal, že tehdejší melbournsk­ý arcibiskup Pell se před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliíc­h a masturbova­l při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

„Jako mnoho obětí zneužívání jsem trpěl pocitem studu, samotou, depresemi a vnitřním bojem. Trvalo mi řadu let, než jsem pochopil, jaký tato událost měla vliv na můj život,“uvedl muž v prohlášení. „Tento proces byl nesmírně stresující a ještě neskončil,“dodal.

Stejný chlapec se stal terčem Pellova sexuálního útoku ještě jednou, v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournsk­é katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý muž, kterého kardinál v dětství sexuálně zneužil, zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávková­ní heroinem. Jeho otec údajně plánuje po skončení odvolacího řízení podat na církev či Pella samostatno­u žalobu.

Pell dál trvá na své nevině. Jeho právník Robert Richter soudu řekl, že „jen blázen“by riskoval takovým jednáním na veřejném místě. Podle něj jsou zmíněná obvinění „směšná“, protože v době mše měl Pell na sobě přes své civilní oblečení na zem sahající bílou albu (tuniku), štólu a navrchu těžké liturgické roucho zvané ornát. V takovém oděvu prý těžko mohl páchat výše popsané činy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia