Lidové noviny

Dohoda s Ulož to byla k ničemu

- JANA MACHALICKÁ

LN Proč jste zažalovali právě server Ulož.to, a ne jiné služby? A proč za nabízení jen šesti děl?

Ulož to jsme zažalovali, protože bylo jedním z největších úložišť se sídlem v České republice a s jasnou právní podobou – společnost s ručením omezeným –, byť ji později účelově změnilo, aby se vyhnulo podané žalobě. Původně jsme žalovali za všechna díla, která má Dilia v evidenci – přesněji za díla režisérů s scenáristů – audiovizuá­lních děl. Soudkyně Městského soudu v Praze nám však sdělila, že takto bude muset žalobu odmítnout, jelikož musí směřovat ke konkrétním dílům a osobám autorů. Proto jsme návrh petitu žaloby změnili.

LN Co pro vás vyhraný soud znamená?

Vyhraný soud pro Dilii zatím z hlediska právního neznamená nic. Zaprvé jde o rozhodnutí v první instanci, je tedy nepravomoc­né a odhadujeme, že se strana žalovaná odvolá k Vrchnímu soudu v Praze. Zadruhé nemáme ani písemné vyhotovení rozsudku, které můžeme očekávat do jednoho měsíce. V této souvislost­i je nutné podotknout, že jsme na prvoinstan­ční rozhodnutí „čekali“přes čtyři roky.

LN Podle dostupných informací jste nejprve měli na server přístup a mazali díla zastoupený­ch autorů, server vás obvinil, že mažete i jiná, a nakonec vám odepřel přístup. Následně jste podali žalobu a soud trval dva roky. Server se hájil, že vaše požadavky jsou zásahem do svobody projevu a zabraňují svobodnému přístupu k informacím. Co na tento argument řeknete?

Ano, to je typické účelové tvrzení protistran­y, se kterým právě u soudu neuspěla. Podepsali jsme sice před léty s Ulož to v nouzi zmiňovanou dohodu, nicméně praxe vypadala tak, že jsme každý soubor museli otevřít a prohlédnou­t, zdali obsah odpovídá inkriminov­anému dílu, charakteri­zovanému jeho názvem. To je při počtu cirka 235 400 audiovizuá­lních děl včetně zahraniční­ch, která Dilia eviduje, práce skoro neuvěřitel­ná a mimochodem velice nákladná. Přesto jsme docílili toho, že chybovost u mazaných děl byla pod jedním inzerce procentem, což dodnes považuji za úspěch. Ulož.to tohoto faktu využilo k vypovězení smlouvy, která byla stejně k ničemu, protože vymazané soubory se v řádu několika dnů objevily na Ulož.to znovu.

Já bych se skutečně zdráhal ztotožňova­t autorská díla s pouhým shlukem informací. Tato nivelizace je scestná, protože druhů informací je hodně a nelze se k nim chovat stejně. Tak třeba genetické informace mají vskutku úplně jiný charakter než autorské dílo. Ochrana autorských děl je ve své podstatě ochranou vlastnictv­í, byť nehmotného. Nelze tedy podle mého soudu dát přednost právům na informace či svobodu projevu před ochranou vlastnictv­í. Mimoto je právo na ochranu vlastnictv­í páteřním ústavním institutem, že. My jsme ale v petitu předmětné žaloby nepožadova­li nic jiného, než aby notifikova­né soubory obsahující audiovizuá­lní díla byly z platformy na naši výzvu odstraněny a Ulož.to následně zajistilo, aby se na této platformě již nikdy neobjevily.

Agentura Dilia vyhrála soud s internetov­ým úložištěm Ulož.to. Služba nesmí nabízet ke stažení šest filmů včetně Pelíšků a Ostře sledovanýc­h vlaků. Podle ředitele agentury Dilia Jiřího Srstky nelze dát přednost právům na informace či svobodu projevu před ochranou vlastnictv­í.

 ??  ??
 ??  ?? Už žádné Pelíšky. Server Ulož.to má podle soudního rozhodnutí zabránit tomu, aby se z něj daly stahovat filmy Pelíšky, Ostře sledované vlaky, Obušku, z pytle ven, S čerty nejsou žerty, Vesničko má střediskov­á a Kobry a užovky. FOTO ČSFD
Už žádné Pelíšky. Server Ulož.to má podle soudního rozhodnutí zabránit tomu, aby se z něj daly stahovat filmy Pelíšky, Ostře sledované vlaky, Obušku, z pytle ven, S čerty nejsou žerty, Vesničko má střediskov­á a Kobry a užovky. FOTO ČSFD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia