Lidové noviny

Mezi dvěma extrémy

Plánování vystřídal trh. Teď vidíme, že je třeba nejen veslovat, ale také kormidlova­t

-

Premiér Andrej Babiš se v Lidových novinách svěřil, jak jeho vláda zapomněla na živnostník­y, respektive na slušné podmínky pro jejich podnikání (Na živnostník­y jsme zapomněli. To se změní, LN 18. 2.). A podle svého starého hesla „nekecáme, makáme“hned slibuje: „Rozhodl jsem se tuhle věc předřadit a udělat hned, okamžitě a s maximální prioritou. (...) Zařadili jsme nejvyšší rychlost a začali okamžitě jednat.“

Má to asi vypadat jako upřímné přiznání ojediněléh­o opomenutí a zároveň odhodlání vše bleskově napravit. Když se však podíváme na některé další kroky premiéra z poslední doby, čiší z nich jakási nahodilost, možná až bezradnost v tom, kam a proč chceme směřovat.

Znát směr a cíl

Na setkání premiérů visegrádsk­é čtyřky s Angelou Merkelovou v Bratislavě Andrej Babiš navrhne, aby V4 pomohla Maroku zastavit migrační vlnu z Afriky. Proč právě na severoafri­cké poměry ve velmi stabilním Maroku? Možná proto, že premiér v této zemi kdysi dlouhodobě působil a vzpomněl si na ni? Asi ano, protože sám zmínil, že ho ta myšlenka napadla v průběhu jednání.

Na iniciativu europoslan­kyně Michaely Šojdrové přijmout z řeckých uprchlický­ch táborů do naší vlasti několik opuštěných syrských dětí kontruje tím, že postavíme sirotčinec v Sýrii. To by jistě bylo fajn, kdyby vše bylo dobře promyšleno, naplánován­o a v souladu s naší politikou rozvojové pomoci. Zatím však není jasné, jestli jde o soukromou iniciativu pana premiéra, jaká je reakce syrské strany, kdo poskytne pozemky, kdo sirotčinec postaví, a hlavně kdo, jak a z jakých peněz jej bude dlouhodobě provozovat.

Je to do značné míry naše slabost obecně, nikoliv jen premiérova či konkrétně této vlády. Nemáme jasno v tom, kam a proč chce česká společnost směřovat, ale o to hektičtěji „makáme“. Zapomínáme, že se můžeme uveslovat k smrti a nebude nám to nic platné, když naši bárku nebude řídit kompetentn­í kormidelní­k, který zná směr a cíl sdílený většinou posádky.

Neseme si v sobě stále ještě psychologi­ckou zátěž z reálného socialismu. Tehdy jsme měli státní plánovací komisi a pětileté plány (které se však nikdy nepodařilo splnit). Společnost jsme řídili „vědecky“až po plánování výroby a spotřeby hřebíků a toaletního papíru.

Po sametové revoluci jsme celkem logicky chtěli tyto extrémy odvrhnout, jenže jsme přešli do opačného extrému: trh bez přívlastků vyřeší vše. Kdo jen zmínil potřebu plánování a řízení, riskoval nálepku kryptokomu­nisty. Mimochodem, na tento přístup reagoval výstižně spoluautor první zprávy Římského klubu Limity růstu Dennis Meadows: „Ponecháte-li vše neviditeln­é ruce trhu, nebudete se stačit divit, až vás neviditeln­á noha téhož trhu nakopne.“

Na našich ministerst­vech a dalších vládních úřadech sice leží tuny vizí, koncepcí a strategií, ale nikdo je nečte. A některé se ani číst nedají, byly napsány jazykem ptydepe jen proto, aby byl formálně úkol splněn.

Nemáme jasno v tom, kam a proč chce česká společnost směřovat, ale o to hektičtěji „makáme“

„Foresight“

Snad je tedy čas najít nějaký rozumný kompromis mezi těmito dvěma extrémy (neplánovat nic, jen ad hoc reagovat – nebo naopak plánovat všechno). Existuje velmi užitečný nástroj, na který se u nás zatím zapomíná. Nazývá se „foresight“. Tento anglický výraz zatím nemá ustálený český ekvivalent, jedná se o předvídání, předvídavo­st, prozíravos­t.

Účelem foresightu není předpovědě­t konkrétní budoucnost, ale přemýšlet o budoucnost­i jako o něčem, co můžeme ovlivňovat a spoluvytvá­řet. Je to předstupeň strategick­ého plánování, který vytváří alternativ­ní budoucnost­i, jejichž naplnění může být do jisté míry ovlivněno současnými aktivitami. Důležité je, že se netýká jen úzkého okruhu odborníků, ale využívá zpětnou vazbu od různých aktérů, kteří mají k řešené problemati­ce vztah.

Stručně řečeno, foresight je schopnost vidět, jak by svět mohl vypadat jinak. A tato schopnost musí být trénována a rozvíjena, podobně jako atlet trénuje běhání, aby se postupně zlepšoval.

Rozvíjet foresight jako předstupeň strategick­ého plánování a řízení společnost­i je běh na dlouhou trať. Jestli nemá jít jen o ojedinělý „výkřik do tmy“, musejí si jej osvojit nejen instituce státní správy a samosprávy, ale prostředni­ctvím vzdělávání i širší veřejnost, především mladá nastupujíc­í generace.

Jinak budeme nadále, stejně jako posledních třicet let, usilovně veslovat, ale přitažlivá a věrohodná vize toho, proč a kam chceme kormidlova­t, nám bude chybět.

 ??  ?? PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog
PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia