Lidové noviny

Co řeknou Kim a Don

Lze doložit nějaký posun ve vztahu USA a KLDR?

- Zbyněk Petráček

Dnes se podruhé sejdou Donald Trump a Kim Čong-un. Je to riskantněj­ší summit než první loni v Singapuru. Ten byl průlomem a poskytl ikonické fotografie. Kim a Trump si podali ruce, poprvé se sešli lídři USA a Severní Koreje. Připomnělo to rok 1972 v Pekingu, kde se sešli lídři USA (Richard Nixon) a komunistic­ké Číny (Mao Ce-tung). Ale jsme o osm měsíců dál a druhý summit Kima a Dona nabídne konkrétněj­ší otázky: změnilo se něco? Lze něčím konkrétním doložit význam loňského symbolické­ho zlomu?

S Čínou to bylo před 47 lety jasnější. Od Moskvy se trhla už dříve a její jaderné zbraně nikdo nezpochybň­oval. Se Severní Koreou to tak není. Loni Trump sázel na demilitari­zaci Korejského poloostrov­a. Na to, že když USA ukončí tamní vojenská cvičení, KLDR se vzdá svého jaderného arzenálu. Ale ona se ho nevzdá. Sám Kim se nezřekne největší pojistky, kterou má. Čína ho k tomu nedonutí, neboť by přišla o největší klacek na Ameriku. Takže tohle téma Trump asi moc otevírat nebude.

Je tu i téma mírové dohody, naznačily agentury. Že by Kim s Trumpem formálně ukončili válku z let 1950–1953? (Ukončilo ji jen příměří.) Na tom cosi je. I válka proti Hitlerovi skončila sice kapitulací nacistů, ale ne mírovou dohodou s Německem. Za ni se pokládá až smlouva dva plus čtyři (dva německé státy a čtyři vítězové druhé světové) ze září 1990, jež umožnila znovusjedn­ocení Německa. Takovou smlouvu by sice nemohli uzavřít Kim s Trumpem, ale mohli by k ní vykročit.

Jenže toto vše nezakryje zásadní věc. Za osm měsíců od setkání v Singapuru neudělala KLDR nic hmatatelné­ho, co by mohl Trump vydávat za zisk a potvrzení toho, že jeho strategie míří správným směrem. Uvidíme, co přinesou dnešek a zítřek v Hanoji, ale Trump bude čelit tvrdším otázkám než loni. Třeba takové: Loni jste vlastně poskytl legitimaci jaderné Severní Koreji, co se od té doby pohnulo ve směru její jaderné demilitari­zace? Prostě otázkám, na které nelze odpovědět jeho oblíbeným slovem „úžasný“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia