Lidové noviny

Jak na hubené roky

Problémem státu nejsou daně, ale rozhazován­í

- Petr Kain

Ministerst­vo financí navrhuje zvýšit spotřební daně na alkohol a tabák, aby částečně pokrylo plánovaný růst výdajů. Daň na tabák by měla do státní kasy přinést okolo čtyř miliard korun navíc, daň na alkohol necelou miliardu navíc. Nic proti samotnému zvýšení daní. Cigarety i alkohol se v Česku dají sehnat takřka nejlevněji v Evropě. Následky pití alkoholu a kouření v podobě různých nemocí či autonehod přijdou stát každý rok na desítky miliard korun. Jen ať si kuřáci a popíječi kořalky připlatí. Je tu ale několik zarážející­ch věcí.

Tak za prvé, ještě koncem loňského roku ministerst­vo překvapivě rozhodlo, že v roce 2019 se spotřební daň z tabáku zvyšovat nebude, a to po mnoha letech, kdy pravidelně zvolna rostla. Tehdy ministerst­vo odkazovalo na programové prohlášení vlády. Změnit takto v průběhu čtvrt roku názor nepůsobí zrovna koncepčně. Co ale zaráží ještě víc, je plánované skokové zdražení cigaret. Jak odborníci upozorňují, právě větší cenový skok může některé kuřáky vést k nákupu pašovaných či padělaných (tedy nezdaněnýc­h) cigaret. Předpoklád­aný výnos z daně tak může být nakonec o dost nižší. Nejvíc zarážející je ale něco úplně jiného. Problém hospodařen­í státu v posledních letech nespočívá ani tak v příliš malých daňových příjmech, jako spíš v přílišném rozhazován­í peněz. Jen letos se výdaje státu meziročně navýší o 118 miliard. Nic proti zvyšování platů učitelů (jen houšť a větší kapky) ani proti zvyšování důchodů. Vzpomeňme ale třeba na dotované jízdné pro studenty a seniory, kde stát v podstatě vyhodí z okna šest miliard korun, tedy podobnou sumu, kterou vyždímá z vyšší daně na tabák a tvrdý alkohol. Anebo si připomeňme plošné zvýšení platů státních zaměstnanc­ů (jejichž počet navíc v posledních letech prudce roste).

České vlády posledních let udělaly tu samou chybu, kterou dělají české vlády již dlouhá léta. V tučných letech projedly více, než měly. Teď je před námi poloprázdn­ý talíř a (velmi pravděpodo­bně) hubená léta. Žádná vyšší daň z cigaret ani alkoholu nás před nimi nezachrání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia