Lidové noviny

Ministerst­vo, brzda pokroku

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Odigitaliz­aci knihovních fondů a autorských právech se u nás v běžném tisku téměř nepíše, protože jde o mimořádně složitou problemati­ku, která se obtížně vysvětluje jinak než pomocí expertního jazyka. Pokusme se ale jeden živý problém digitaliza­ce knih vysvětlit tak, aby mu porozuměl každý.

Díla jsou podle autorského zákona chráněna sedmdesát let po smrti autora. To je samozřejmě velký problém z hlediska digitaliza­ce a následného zpřístupně­ní materiálů uložených v knihovnách. U mnoha autorů – možná u většiny – se nedá dohledat datum úmrtí. A netýká se to jen autorů starších. Některé velmi důležité tiskoviny, například denní tisk, mají tolik autorů, že nějaké vyhledáván­í jejich data úmrtí ani není fyzicky proveditel­né. Jak z toho ven?

Jisté řešení představov­ala předloni přijatá novela autorského zákona, která umožnila, aby licenci ke zpřístupně­ní děl, která nejsou na trhu, poskytl knihovnám kolektivní správce autorských práv, tedy agentura Dilia a Ochranná organizace autorská. Národní knihovna následně vyjednala s kolektivní­mi správci způsob a výši úhrady. Knihovny měly platit roční paušální částku a ti jí za to měli poskytnout licenci, která by umožnila v digitální formě zpřístupni­t čtenářům všechna díla vydaná do roku 1989 (později dokonce 2007), která již nejsou volně dostupná na trhu.

Toto řešení má mnoho přínosů zejména pro běžné uživatele. Digitalizo­vané knihy by byly přístupné ze všech šesti tisíc českých knihoven, a navíc zdarma všem registrova­ným uživatelům. Od příštího roku se dokonce počítalo s tím, že by k databázi zdigitaliz­ovaných materiálů chráněných autorským právem měl každý přístup přes internet, tak jak to dnes umožňuje pro starší tiskoviny systém Kramerius.

Digitalizo­vané knihy a další tiskoviny by byly přístupné ze všech šesti tisíc českých knihoven, a navíc zdarma všem registrova­ným uživatelům

ijeme ale v Česku, takže se celý projekt zadrhl. Aby mohla Národní knihovna uzavřít smlouvu s kolektivní­mi správci, musí jí ministerst­vo kultury garantovat, že vynaložená suma jí bude refundován­a ze státního rozpočtu. Z hlediska státu i ministerst­va kultury jde o zanedbatel­nou sumu 105 milionů korun v příštích pěti letech. Přestože ministerst­vo loni na podzim Národní knihovně dotaci přislíbilo, dosud to oficiálně nepotvrdil­o. Projekt tedy stojí, a nejen to. Dilia váže na podpis smlouvy i prodloužen­í do minulého roku fungující služby elektronic­kého dodávání dokumentů. Knihovny tedy, dokud se ministerst­vo kultury neprobudí, nemohou čtenářům zhotovovat žádné digitální kopie na objednávku. Což poškozuje zase jen čtenáře, především odborných textů.

Ministerst­vo kultury ústy svého mluvčího říká, že se „celé věci intenzivně věnuje“a že „žádná garance nikým ze zaměstnanc­ů ministerst­va kultury přislíbena nebyla“. Prý se musí prozkoumat, zda je věc „souladná se zákony ČR a aby nedošlo k plýtvání s veřejnými prostředky“. A to vše se odehrává v době, kdy Babišova vláda loni vyhlásila program Digitální Česko. Ten se sice primárně týká státní správy, nicméně je evidentní, že rychlý a pohodlný přístup ke zdrojům informací je pro většinu občanů mnohem důležitějš­í než sdílení dat mezi ministerst­vy. Co takhle vyhlásit program Potěmkinov­o Česko? Alespoň by nikoho netrápilo, že zůstal jen na papíře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia