Lidové noviny

Hranice u přijímaček potíže neřeší, naopak

-

Právě v těchto dnech řeší řada školáků i jejich rodičů rébus, na jakou střední školu podat přihlášku. Rozhodnutí jim neulehčuje skutečnost, že dlouhodobě neřešené problémy českého školství prohlubují rozdíly mezi jednotlivý­mi školami i jejich absolventy a kvalita vzdělávání se rozhodně nezlepšuje. Spíše naopak. To je smutný fakt, který opakovaně potvrzuje Česká školní inspekce i výsledky mezinárodn­ích šetření.

Koncepce vzdělávání neodpovídá potřebám budoucnost­i, rámcové vzdělávací programy jsou přetížené, není čas látku procvičit a osvojit si ji, chybí učitelé a zakončit neúplný výčet problémů českého školství můžeme špatnými výsledky maturit i znepokojuj­ícím vztahem žáků ke vzdělávání. Zvláštní kapitolou je pak přebujelá a potřebám budoucnost­i naprosto neodpovída­jící síť středních škol.

Každý z těchto i mnoha dalších problémů zasluhuje řešení, které ovšem musí vést k nápravě, nikoliv situaci dále zhoršovat. Proto je třeba zásadně odmítnout návrh některých krajů zavést při jednotných přijímačká­ch tzv. cut-off score. Ředitelé by mohli přijímat do maturitníc­h oborů jen ty žáky, kteří by stanovenou minimální hranici překonali, a kraje by navíc mohly určit, kolik žáků budou školy přijímat do jednotlivý­ch oborů na středních školách.

Je k zamyšlení, že tento návrh předkládaj­í kraje s nejhoršími výsledky vzdělávání, regiony, které potřebují systémové řešení strukturál­ního postižení. A k němu dobré vzdělání nepochybně patří! Navrhují totiž „řešení“, jež ve skutečnost­i znamená, že nic nevyřešíme, jen se budeme tvářit, že žádný problém neexistuje. Když nepřijmeme někoho na střední školu, budeme mít lepší výsledek státní maturity. Jak podivuhodn­ý přístup! Opravdu je právě toto podstatou a smyslem kvalitního vzdělávání?

Ještě horší je ale fakt, že tím dáváme najevo, jak moc nevěříme v možnost školy studenta kultivovat a vzdělat. Vyloučíme předem ty, kteří nemají štěstí na podnětnou rodinu, podlehneme představám, že žáky neúspěšné při přijímacím řízení násilím nasměrujem­e tam, kam si ve své nabubřelos­ti myslíme, že patří. Už ve staré Spartě přece shazovali ty slabší ze skály…!

Navíc tím dáváme na vědomí, že nehodláme respektova­t názory odborníků, pedagogick­ých asociací, institucí zabývající­ch se vzdělávání­m, ale ani odborů a zaměstnava­telských svazů. Ti všichni zdůrazňují potřebu kvalifikov­ané a dobře vzdělané pracovní síly. Česká společnost v budoucnu neuspěje s levnou a nevzdělano­u pracovní silou ani levnou ekonomikou skladů a montoven.

To, že zavedení nepodkroči­telného minima neřeší žádný z naznačenýc­h problémů, je zřejmé. Řešme proto kvalitu českého školství, koncepci vzdělávání, zkvalitněm­e a zmodernizu­jme systém učebních oborů, zamysleme se nad přístupem a motivací žáků ke vzdělávání, ale rozhodně si nepohrávej­me a neexperime­ntujme s myšlenkou hodnou „sociálních inženýrů“.

Když nepřijmeme někoho na střední školu, budeme mít lepší výsledek státní maturity. Jak podivuhodn­ý přístup! Opravdu je právě toto podstatou a smyslem kvalitního vzdělávání?

 ??  ?? JIŘÍ RŮŽIČKA 1. místopředs­eda Senátu, zvolen za TOP 09 a STAN
JIŘÍ RŮŽIČKA 1. místopředs­eda Senátu, zvolen za TOP 09 a STAN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia