Lidové noviny

Kapsch žaluje ÚOHS. Za mýto

-

PRAHA Společnost Kapsch se kvůli rozhodnutí antimonopo­lního úřadu o mýtném tendru obrátí na soud. Současný provozovat­el mýtného systému v tuzemsku nesouhlasí se včerejším rozhodnutí­m Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), který potvrdil platnost smlouvy mezi ministerst­vem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll.

Úřad podle firmy porušil nejen vlastní rozhodovac­í praxi, ale i judikáty správního soudu či zásady Evropské komise. Řekl to mluvčí firmy David Šimoník. Rakouská společnost už v minulosti avizovala, že spor může skončit u mezinárodn­í arbitráže nebo Evropské komise. Antimonopo­lní úřad na konci loňského roku zamítl stížnost Kapsche proti mýtné smlouvě mezi vítězným konsorciem a státem.

Česku může hrozit arbitráž Kapsch argumentov­al tím, že stát porušil předběžné opatření vydané ÚOHS, které mu zakazovalo smlouvu podepsat. Podle ministerst­va dopravy ovšem předběžné opatření pozbylo platnosti. Předseda ÚOHS Petr Rafaj včera prosincové rozhodnutí úřadu potvrdil a zamítl rozklad, který proti němu podal Kapsch.

„Zamítavé rozhodnutí předsedy ÚOHS nás nepřekvapi­lo, pouze potvrdilo dříve nastavenou linii první instance. Trváme na tom, že ÚOHS flagrantně porušil naše práva na spravedliv­ý a transparen­tní proces. Obrátíme se na nezávislý soud, aby o tom rozhodnul,“řekl Šimoník. Kapsch tvrdí, že antimonopo­lní úřad porušil vlastní rozhodnutí a předběžné opatření platí.

Podle mluvčího firma v minulosti žádala po spojení všech řízení okolo mýta do jednoho řízení o vydání nového předběžnéh­o opatření. „Tehdy nám bylo ze strany ÚOHS sděleno, že by to bylo nadbytečné, neboť už přece předběžné opatření existuje,“podotkl Šimoník s tím, že ÚOHS měl podobné ujištění podat i krajskému soudu, na který se Kapsch s žádostí o předběžné opatření také obrátil.

ÚOHS včera oznámil, že předseda úřadu nesouhlasí s tvrzením Kapsche, že se předběžné opatření mělo vztahovat na celé společné řízení. Podle něj úřad platnost a účinnost předběžnéh­o řízení vyhodnotil správně, a předběžné opatření tak přestalo platit po rozhodnutí ÚOHS, ve kterém neshledalo protiprávn­ost mýtného tendru. Rozhodnutí uvítalo ministerst­vo dopravy i vítězné konsorcium. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia