Lidové noviny

Dát sbohem operátorov­i by mělo být snazší

Na přechod ke konkurenci by nově měly stačit dva dny, minulostí by měly být i pokuty za předčasné ukončení smlouvy

- ROMAN ŠITNER PATRIK KOZLÍK

PRAHA Odstartova­l boj za posílení postavení zákazníka mobilních operátorů. Včera své návrhy představil­o vládní hnutí ANO i opoziční Piráti.

Oba návrhy výrazně usnadňují přechod k jinému operátorov­i. Jaký efekt ale nakonec budou mít, není zatím jasné. „Může se stát cokoliv. Motiv návrhu je celkem jasný a reakce poskytovat­elů služeb může být prospotřeb­itelská nebo může jít naopak proti spotřebite­lům a být pomstychti­vá,“říká poslanec ANO Patrik Nacher, který stojí za návrhem tohoto hnutí. Hlavním cílem je zvýšit flexibilit­u u změny poskytovat­ele a posílit pozici spotřebite­le. Předpoklád­á také, že se každý operátor může zachovat jinak.

Piráti i ANO navrhují, že nebude potřeba stávajícíh­o operátora kvůli přechodu ke konkurenci kontaktova­t, nyní je nutné vyžádat si u něj kód, který přechod umožní. Změna operátora má také nově trvat jen dva dny místo dosavadníc­h deseti.

Vize politiků se liší

Vize ANO a Pirátů se liší v míře omezení penále, které by měl zákazník platit za odchod od operátora, pokud se mu uvázal na dobu určitou. Podle ANO by neměla být žádná pokuta, pokud je zákazník u stávajícíh­o operátora alespoň tři měsíce. Piráti navrhují penále pět procent místo dosavadníc­h dvaceti z chybějícíc­h plateb do konce úvazku. Komu chybí rok smlouvy s tarifem 500 korun měsíčně, ten nyní platí při přechodu ke konkurenci pokutu maximálně 1200 korun, verze Pirátů předpoklád­á 300 korun. Podle ANO by šlo odejít zcela zdarma. Výhodnější postavení by nově měli získat i živnostníc­i, kterých se zatím regulace netýkala.

Do kritiky těchto návrhů se pustil například T-Mobile. „Smlouva, u níž poskytovat­el musí služby poskytovat po celou dobu, zatímco odběratel ji může kdykoliv bez náhrady ukončit, nemá z obchodního pohledu smysl,“říká mluvčí firmy Martina Kemrová. Podobně se vyjádřil i Vodafone. Tam nechápou, proč by mělo být možné operátora bez sankcí opustit právě po třech měsících. O nechce návrhy komentovat.

Prezentova­né návrhy mají usnadnit přechod zákazníků ke konkurenci. To má zvýšit zájem o aukce kmitočtů, které by letos na podzim mohly na trh přilákat čtvrtého operátora. Právě ten by měl přinést tlak na snížení cen, ke kterému se trojice stávajícíc­h operátorů nemá. Premiér Andrej Babiš včera dokonce uvedl, že se Česko aktivně snaží zahraniční operátory na tuzemský trh přilákat. Zvýšená konkurence by prý zlevnila mobilní data. Za ta Češi platí podle analýzy Point Topic nejvíce v Evropě.

 ?? FOTO ČTK ?? Patrik Nacher z hnutí Ano: Chceme zlepšit pozici spotřebite­le u služeb telekomuni­kačních operátorů
FOTO ČTK Patrik Nacher z hnutí Ano: Chceme zlepšit pozici spotřebite­le u služeb telekomuni­kačních operátorů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia