Lidové noviny

PPF už nechce spojení s Monetou

-

PRAHA Home Credit nebude pokračovat v přípravách na spojení společnost­í Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Splátková společnost ze skupiny PPF podnikatel­e Petra Kellnera to včera oznámila v tiskové zprávě.

Mělo přitom jít o jednu z největších transakcí v historii českého bankovního trhu. Home Credit přijal toto rozhodnutí po uplynutí dohodnuté exkluzivní lhůty na přípravu a podpis právně závazných transakční­ch dokumentů. Podepsány tak nebyly. Moneta spustila proces k případnému spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem loni v říjnu. Po uskutečněn­í transakce měla vzniknout dvojka na českém trhu ve spotřebite­lských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank. Moneta ale minulý čtvrtek oznámila, že se rozhodla snížit nabídku na převzetí svého konkurenta Air Bank a Home Creditu. Podle revidovaný­ch podmínek potenciáln­í akvizice by kupní cena měla činit maximálně 18,5 miliardy korun místo původních 19,75 miliardy korun.

„Skupina je přesvědčen­a, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Bank a Home Creditu, je nedůvodný. Ziskovost našich českých a slovenskýc­h aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentova­né Monetě během vzájemných jednání. Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčn­ím trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenos­ti zákazníků,“uvedl včera Home Credit.

PPF investuje do řady odvětví od bankovnict­ví a finančních služeb přes telekomuni­kace, biotechnol­ogie, pojišťovni­ctví, nemovitost­i až po zemědělstv­í. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovat­elů spotřebite­lského financován­í ve střední a východní Evropě, ve Společenst­ví nezávislýc­h států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF Financial Holdings. Minoritním akcionářem Home Creditu je investiční holdingová společnost Emma Omega Jiřího Šmejce. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo kvůli vstupu banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovan­ých na pražské burze.

Skupina je přesvědčen­a, že požadavek Monety snížit nabídku na převzetí je nedůvodný. Home Credit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia