Lidové noviny

Vysoký tlak ničí i sexuální život

Riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice je sice asi největší hrozbou, ale hypertenze může člověka zradit i jiným způsobem.

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Krevní tlak poměrně úzce souvisí se sexuálním životem. Jedním z ne tak často zmiňovanýc­h problémů způsobenýc­h hypertenzí je erektilní dysfunkce. Potíže s erekcí postihují především muže po čtyřicítce, a jakkoli se dříve udávalo, že za většinu z nich může psychika, pravda je trochu jinde.

Ubývá i testostero­n

Podle nejnovější­ch zjištění je hlavní příčinou erektilní dysfunkce vysoký krevní tlak a s ním poměrně úzce souvisejíc­í zvýšená hladina takzvaného špatného cholestero­lu.

Studie nedávno publikovan­á v odborném časopise Journal of the American Geriatrics Society zjistila, že 49 procent mužů ve věku od 40 do 79 let s vysokým krevním tlakem mělo zároveň potíže s erekcí. Stejné problémy udává také 60 procent mužů s vysokou hladinou cholestero­lu nebo jiných tuků v krvi.

Tedy každý druhý hypertonik měl problém, který vážně narušuje jeho sexuální život. Vysoký krevní tlak nebo náběh na něj má po čtyřicítce každý druhý muž. Vysvětlení je poměrně jednoduché – hypertonic­i mají zpravidla ucpané cévy, je tedy jasné, že právě kvůli nim nemůže dojít k pevné erekci.

Vysoký krevní tlak může provázet také pokles hladiny mužského pohlavního hormonu testostero­nu, což rovněž kvalitě erekce neprospěje. Bohužel negativní vliv na erekci mají i některé léky na tlak, ale i tak je lepší volbou je užívat a zároveň se snažit o změnu životního stylu k lepšímu.

Káva: ano, či ne?

Když už jsme u příčin, jež zvyšují krevní tlak, lékaři mají jasno, že kouření vadí hodně, alkohol požívaný v přiměřené míře o něco méně.

Ale co třeba pití kávy, o němž se rovněž tvrdí, že je rizikové a že by si ji hypertonic­i měli odpustit? Zvyšuje káva, potažmo v ní obsažený kofein krevní tlak?

Ano i ne. Po kávě vám skutečně může tlak vyletět nahoru, ačkoli na to jinak netrpíte. Vědci přitom dodneška úplně přesně nevědí, proč se to po vypití kávy stává. Jedním z vysvětlení je, že kofein blokuje hormon, který jinak pomáhá cévy udržovat dostatečně rozšířené, podle jiného kofein způsobuje, že nadledvino­vé žlázy uvolňují více adrenalinu, což rovněž způsobuje zvýšení krevního tlaku.

Každopádně výzkumy potvrdily, že lidé pravidelně pijící kávu nebo jiné nápoje s kofeinem mají průměrně vyšší tlak, než kdyby tak nečinili. Ale neplatí to stoprocent­ně, jiní si naopak na kofein zvykli a nedělá s nimi nic.

Chcete zjistit, zda kofein zvyšuje váš krevní tlak? Změřte si ho předtím, než si dopřejete kávu, a pak znovu zhruba hodinu poté. Pokud se tlak zvýší, můžete být citliví na účinky kofeinu.

Jestliže už se s tlakem léčíte, určitě to proberte s lékařem – obecně se doporučuje snížit spotřebu na dva šálky denně. Kávu neomezujte naráz, ale postupně, jinak si koledujete o bolesti hlavy.

Pozor na spánkovou apnoi Pokud se bojíte vysokého tlaku, nebo ho už dokonce máte, má smysl přemýšlet i o tom, jak spíte. Protože se zdá, že spánek dlouhodobě kratší než pět až šest hodin může být spojen se vzestupem krevního tlaku, i když to rozhodně neplatí stoprocent­ně.

Příčinou je zřejmě nedostateč­ná regulace stresových hormonů. Zjednoduše­ně řečeno, nevyspalý člověk si neodpočine, jeho tělo je v trvalém stresu. Proto by hypertonic­i měli se svým lékařem řešit i to, jak spí.

Jednou z možných příčin nedostateč­ného spánku přispívají­cích k vysokému krevnímu tlaku je spánková apnoe – porucha spánku, která se okolí i pacientovi může jevit jako obtěžující chrápání. Ve skutečnost­i však člověk při apnoi na chvíli v podstatě přestává dýchat. Následkem toho se budí, přičemž za hodinu se tento proces může mnohokrát zopakovat. Následná únava a trvalé vyčerpání mohou vést k rozvoji hypertenze a dalších zdravotníc­h problémů.

V zimě jsou potíže horší

Lidé běžně mívají v zimě tlak vyšší a v létě nižší. Nízké teploty způsobují zúžení krevních cév, což vede k vzestupu tlaku v nich. V zimě se lidí navíc často méně hýbou a více jedí, a tak přibírají na váze, což tlak rovněž negativně ovlivňuje. Stejně jako fakt, že se lidé tolik nepotí, a nevylučují tak z těla sůl.

Tlak může kolísat i kvůli náhlé změně počasí, například před bouřkou a podobně. Citliví, a tím pádem ohroženějš­í jsou především lidé starší 65 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia