Lidové noviny

Brankář Vzpoura: Nevystřídá­m!

Nejdražší fotbalový gólman světa Kepa Arrizabala­ga neposlechl trenéra. Co s ním bude dál?

- TOMÁŠ KUBÁNEK

LONDÝN/PRAHA Ta kauza cloumá fotbalovou Anglií už od neděle a zdá se, že hned tak neutichne. Své další pokračován­í bude mít zřejmě i dnes večer.

Závěr finále Ligového poháru mezi Chelsea a Manchester­em City přinesl podívanou jako z české pohádkové klasiky Tři oříšky pro Popelku. „Povídám ti, pojď dolů,“přemlouvá princ na lovu Popelku, aby slezla ze stromu. „Povídám ti, pojď nahoru,“nechce se Popelce.

V nedělním utkání se v podobných rolích ocitly dvě z hlavních postav současné Chelsea: trenér Maurizio Sarri a brankář Kepa Arrizabala­ga.

Toho několik minut před koncem bezgólovéh­o prodloužen­í braly křeče a nechával se ošetřovat. Kouč Sarri na situaci chtěl reagovat střídáním, aby na penalty šel raději čerstvý náhradník Willy Caballero.

Arrizabala­ga, jehož druhé příjmení je mimochodem Revuelta (česky Vzpoura), však výzvu ke stažení neakceptov­al a vehementně gestikulov­al směrem k lavičce, že na hřišti zůstane. Sarri se mohl vztekem pominout, ale španělský gólman v brance přece jen zůstal.

V rozstřelu pak pustil čtyři z pěti penalt a z trofeje se radovali citizens.

„Bylo to velké nedorozumě­ní, protože jsem měl dojem, že má křeče. Takže jsem nechtěl, aby šel brankář v takovém stavu na penalty. Kepa se jen snažil říct, že je na penalty fit. Měl pravdu, ale řešil to špatně,“snažil se Sarri po zápase klidnit situaci.

„I když to bylo nedorozumě­ní, udělal jsem chybu v tom, jak jsem situaci řešil. Proto jsem se osobně omluvil trenérovi, Willymu, spoluhráčů­m a klubu. A omlouvám se i fanouškům,“vzkázal Arrizabala­ga v pondělí přes klubový web.

Trenérovo dilema

Přestože se navenek trenér i čtyřiadvac­etiletý brankář, který přišel loni z Bilbaa za rekordních 80 milionů eur (dvě miliardy korun), usmířili, dostal Arrizabala­ga pokutu. Za své jednání přijde o jeden týdenní plat ve výši téměř 200 000 liber (šest milionů korun), který půjde na dobročinné účely.

Sarri včera uvedl, že si o incidentu s Arrizabala­gou promluvil a po jeho omluvě považuje aféru za uzavřenou. „Myslím, že udělal velkou chybu, ale musíme se nad to povznést. Přece ho kvůli tomu nezabijeme,“řekl italský kouč.

Nicméně mezi fanoušky a jistě také v části týmu to vře. Bývalý ofenzivní záložník a anglický reprezenta­nt k tomu v debatě televizní stanice Sky Sports prohlásil: „Trenér musí ukázat sílu. Musí Kepu posadit. Musí to zkrátka udělat. Když jste trenérem, musíte ukázat, kdo je tady pánem. Jestliže vám hráč neprokáže respekt, nemůže hrát. Co by tomu pak řekli ostatní hráči?“

Zda je opravdu celá věc uzavřená, se ukáže již dnes, kdy Chelsea od 21 hodin přivítá v derby Tottenham. Nasadí Sarri Arrizabala­gu, nebo nechá nejdražšíh­o brankáře světa sedět? „Musím se rozhodnout, co bude lepší pro kolektiv. Bude to rozhodnutí pro tým a všechny hráče. Tím jim pošlu signál,“předeslal Sarri včera.

Kouč však musí myslet na to, že jde také o jeho budoucnost. Chelsea totiž prohrála tři z minulých čtyř ligových zápasů a Sarrimu podle spekulací hrozí vyhazov.

 ?? FOTO 2x ČTK ?? se mohl uvztekat, ale brankář Kepa Arrizabala­ga se před penaltami vystřídat nenechal
FOTO 2x ČTK se mohl uvztekat, ale brankář Kepa Arrizabala­ga se před penaltami vystřídat nenechal
 ??  ?? Trenér Maurizio Sarri
Trenér Maurizio Sarri

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia