Lidové noviny

Podezřelá invence

- ADAM JUNEK

Všechno tu už bylo, a tak jediná šance je dát kouskům oblečení osobitost, vlastní invenci. Zhruba těmito slovy apeluje na své studenty profesorka Liběna Rochová, toho času naše nejuznávan­ější oděvní designérka. Jenže jak se ukazuje, občas se to s tou kreativito­u a snahou o alespoň zdánlivou výjimečnos­t přepískne. Pak je z toho spousta mrzení a hodně omlouvání.

Naposledy se to stalo kostičkou a trenčkoty proslavené značce Burberry. Na své přehlídce na londýnském týdnu módy prezentova­la mimo jiné mikinu, jejíž stahovací šňůrky od kapuce se pod krkem spojovaly do tvaru klasické oprátky. Mezi kritiky byla i modelka, jež kráčela po molu. Na svém Instagramu Liz Kennedyová napsala, že podle ní „sebevražda není móda“, nicméně že její námitky v zákulisí byly oslyšeny.

Možná si tím módní dům Burberry mohl ušetřit pár nepříjemno­stí, protože šéf značky Marco Gobbetti a její kreativní ředitel Riccardo Tisci už si ve společném prohlášení posypali hlavu popelem. Kolekce údajně byla inspirován­a světem námořníků a jejich uzly. Nicméně

Ale abychom byli spravedliv­í. Nemusí to být nutně kalkul. Občas se to stává, jen se to v poslední době nakupilo. Třeba v roce 2012 stahovala z prodeje tenisky společnost Adidas. Normální kotníčkové semišové botky vylepšila totiž o párek okovů na řetězu na suchý zip, které měly obepínat nohu nad kotníkem. Mnohým připadal výtvor, který vznikl ve spolupráci s kreativním ředitelem Moschina Jeremym Scottem, jako nevkusná upomínka na otroctví.

Někdy je zdá se lepší držet se prověřené tradice a nesnažit se být zbytečně invenční.

Začíná být už podezřelé, kolik podobných incidentů se v poslední době vyrojilo. Jako by to značky dělaly záměrně, aby se o nich mluvilo.

Autor je redaktorem TV Seznam

 ?? FOTO ČTK ?? Oprátka neprošla. Tvůrci značky Burberry se prý inspiroval­i námořnický­mi uzly. Kontroverz­ní mikinu ale nakonec firma po omluvě raději stáhla z nabídky.
FOTO ČTK Oprátka neprošla. Tvůrci značky Burberry se prý inspiroval­i námořnický­mi uzly. Kontroverz­ní mikinu ale nakonec firma po omluvě raději stáhla z nabídky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia