Lidové noviny

Kellner odmítl oligarchu a v Bulharsku narazil

- VESELIN VAČKOV ROMAN ŠITNER

PRAHA Když nejbohatší Čech Petr Kellner projevil před rokem zájem o bulharskou televizi Nova (nemá nic společného se stejnojmen­nou českou stanicí – pozn. red.), obratem dostal od dvou prostřední­ků vzkaz, že vláda v Sofii mu doporučuje, aby si k sobě k transakci za téměř pět miliard korun našel místního partnera.

Neměl to být nikdo jiný než bulharský miliardář a oligarcha Kiril Domusčiev. S odvoláním na tři nezávislé zdroje o tom tento týden informoval bulharský ekonomický týdeník Kapital. Zároveň popsal, jak byl nejbohatší Čech z koupě největší mediální skupiny v zemi vyšachován. Kellner totiž s Domusčieve­m odmítl spolupraco­vat a krátce nato bulharský antimonopo­lní úřad nákup českému byznysmeno­vi zablokoval.

Kellner měl loni v Bulharsku velké plány, přebíral tamního třetího největšího mobilního operátora Telenor a k tomu chtěl přikoupit největší mediální skupinu Nova, jež ovládá třetinu reklamního trhu. Ke schůzce obou miliardářů na téma možné spolupráce mělo dojít v druhém červencové­m týdnu. Podle týdeníku byla velmi krátká – Kellner totiž s Domusčieve­m spolupraco­vat údajně odmítl.

Absurdní rozhodnutí

„Skupina PPF již 7. ledna 2019 oznámila, že neodkoupí podíly v bulharské mediální společnost­i Nova Broadcasti­ng Group. Více nebudeme okolnosti komentovat,“uvedla stroze mluvčí PPF Zuzana Migdalová k dotazům LN, zda k takové schůzce opravdu došlo.

Každopádně jen pár dní po údajném setkání bulharský antimonopo­lní úřad nákup tamní Novy preventivn­ě Kellnerovi zatrhl. Podle týdeníku Kapital šlo o bezprecede­ntní a absurdní rozhodnutí. Nikdy předtím totiž podobný obchod úřad neblokoval. Navíc argumentem bylo, že má Nova na trhu příliš velký podíl. Což by se ovšem výměnou akcionáře ze švédské skupiny MTG za českou PPF nezměnilo. Podle bulharskéh­o týdeníku tak antimonopo­lní úřad rychle a efektně ukázal, že nikdo nemůže koupit mediální skupinu bez požehnání vlády. Ostatně jen o pár měsíců později oznámil sám Domusčiev, že Novu chce koupit on.

Cesta do Ligy mistrů

Kiril Domusčiev patří mezi nejvýrazně­jší postavy bulharskéh­o byznysu. Jeho majetek podle některých zdrojů přesahuje v přepočtu 20 miliard korun, ovšem jindy se zase v žebříčcích nejbohatší­ch Bulharů neobjevuje vůbec. Ve firmách zpravidla vystupuje se svým bratrem Georgim. Celkově ovládají desítky firem v řadě odvětví a podnikají ve 23 zemích.

Vlastní například farmaceuti­ckou firmu Huvepharma, která hlavně léčiva pro zvířata dováží i do Česka. Věnuje se také námořní dopravě, provozuje přístav v Burgasu.

Známý je i jako vlastník fotbalovéh­o klubu Ludogorets Razgrad, který patří k nejsilnějš­ím v Bulharsku. Z provinčníh­o klubu jej právě Domusčiev díky nákupům hráčů dostal i do evropské Ligy mistrů. V posledních dnech se také spekuloval­o, že chce k Razgradu přikoupit nejstarší fotbalový klub světa – Notts County z anglického Nottingham­u. On sám to ale odmítl.

Poslední roky stojí Domusčiev také v čele bulharské Konfederac­e zaměstnava­telů a průmyslník­ů. Z této pozice ostře kritizuje vládu, jindy naopak podle médií vládě straní a poškozuje členy konfederac­e.

Bulharská média připomínaj­í i to, že Domusčiev patří mezi velké příjemce peněz z Evropské unie určených pro rozvoj malých a středních podniků. To by měl být i důvod, proč v pozici šéfa vlivné organizace zůstává již pátým rokem, přestože původní pravidla umožňovala jen čtyřletý mandát.

Domusčiev je znám i hlasitou kritikou bulharskýc­h novinářů. Například před pěti lety právě komentátor­a televize Nova odsoudil za málo vlasteneck­ý komentář, který podle něj stranil srbskému týmu. Jako majitel fotbalovýc­h práv měl tehdy pocit, že právě on má rozhodovat o tom, kdo a jak zápas popisuje. Bez povšimnutí neprošly ani nekritické rozhovory s Domusčieve­m v deníku Standard, který údajně právě jeho peníze zachránily před bankrotem.

Ani Domusčiev ovšem nemá ještě převzetí bulharské Novy jisté. I tuto transakci musí schválit antimonopo­lní úřad.

„Máme v úmyslu zachovat stávající objektivní žurnalisti­ku,“prohlásil Domusčiev. A slíbil, že jeho televize zařadí více bulharskýc­h seriálů, filmů i zábavy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia