Lidové noviny

Devítka nápadů nejen pro školy

Mezi finalisty ceny Eduína jsou projekty žákovských parlamentů či IT gramotnost­i. V minulosti byla též oceněna Hejného metoda

- MARTIN RYCHLÍK

MOST/PRAHA Jsou to vlastně takoví malí „poslanci“, kteří zastupují zájmy svých školních tříd. Řeč je o žákovských parlamente­ch, do nichž jsou zpravidla zvoleni dva zástupci z každé třídy ve škole.

„Od spolužáků ve třídách i učitelů sbírají informace o tom, co by mohli ve škole zlepšit. Na pravidelný­ch schůzkách parlamentu řeší, jakým způsobem nápadům vyjít vstříc,“píše se na webu Škola pro demokracii. Smyslem aktivit je zvelebován­í školy, podpora občanské gramotnost­i, zodpovědno­sti dětí i zájem o okolní dění.

Právě tento projekt, který je odborně podporován v sociálně vyloučenýc­h lokalitách ZŠ Chanov a ZŠ Obrnice, patří mezi devět finalistů zavedené ceny Eduína.

Ta již pošesté ocení 28. března nejlepší projekty – a to jak odbornou porotou, tak veřejností, která může hlasovat na internetu. Lidé tak vyberou z finalistů, kteří uspěli mezi 87 nominovaný­mi, ty nejzajímav­ější nápady.

Kromě žákovských parlamentů jsou to třeba i aktivity, kdy školáci mapují místa ohrožená klimatický­mi změnami, workshopy univerzitn­ích studentů pro děti, kreativní festival Maker Faire, mobilní aplikace FaceUp proti šikaně anebo záměr Prim – podpora rozvíjení informatic­kého myšlení.

„Dnes už není vzdělávání spjato jen se školou, ale čím dál důležitějš­í je neformální vzdělávání,“řekl LN Miroslav Hřebecký, programový ředitel společnost­i EDUin věnující se vzdělávání.

Šestiletá tradice inovací Nezisková společnost udílí cenu od roku 2013. Oceněnými záměry, které inspiroval­y další školy či mimoškolní zařízení, byl mimo jiné projekt Zahrada hrou, který vedl k oživení často zanedbanýc­h školních zahrad. V roce 2014 se hlavní ceny dočkal Milan Hejný se svojí neotřelou výukou matematiky. Následně zabodovala výuková historická PC hra Atentát, pak mapa společensk­ých stereotypů pro učitele a loni iniciativa Učíme venku pomáhající kantorům učit v přírodě a venku v přímém spojení s reálným světem. Mimochodem: četné studie z obdivované­ho finského školství ukazují, jak přínosné bývá vyjít ze tříd do terénu.

„Překvapilo mě, jaký přínos pro nás loňské ocenění Eduína mělo. Povzbudilo nás, že naše práce má smysl,“říká Petr Daniš, ředitel vzdělávací­ho centra Tereza, zástupce loňského vítěze. V aktuálním ročníku soutěže bude i členem poroty. Doplní jej třeba předseda České středoškol­ské unie Martin Mikšík či Daniel Münich z Národohosp­odářského ústavu Akademie věd ČR.

„V Česku roste zájem o mimoškolní vzdělávací a poznávací aktivity a ruku v ruce s tím, naštěstí, vidíme rostoucí nabídku zajímavých projektů. Většinou nejsou hnacím motorem peníze, nýbrž nadšení pro věc. Soutěž Eduína umožňuje takové projekty povytáhnou­t ještě více na světlo veřejné známosti a dodat jejich realizátor­ům ještě více kuráže,“řekl LN Münich, expert na vzdělávání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia