Lidové noviny

Manažer tajné agentury

-

v hodnosti kapitána do stavovské skupiny důstojníků generálníh­o štábu.

Na vrcholu výzvědných sítí

Do zatím nejužšího styku se zpravodajs­kou problemati­kou se dostal tehdy, když v letech 1934–1936 vykonával funkci přednosty 2. (zpravodajs­kého) oddělení štábu 8. divize v Hranicích. V té době se plně projevily jeho výborné předpoklad­y pro tuto specificko­u disciplínu. Ve zpravodajs­tví pokračoval i poté, co byl v polovině roku 1936 přidělen k Zemskému vojenskému velitelstv­í Praha. V září téhož roku se stal přednostou 2. oddělení štábu I. sboru v Praze. Strankmüll­era povolali ke 2. oddělení hlavního štábu na konci září 1937. Od pplk. gšt. Oldřicha Tichého převzal velení nad ofenzivní sekcí pátrací skupiny. Ta tvořila nejvyšší organizačn­í článek přímého řízení výzvědných orgánů. Bezprostře­dně mu podléhala předsunutá agenturní ústředna Vonapo 20. Od roku 1936 působila jako českoslove­nsko-sovětské výzvědné pracoviště zaměřené na Německo. Od téhož roku byly sekci podřízeny též předsunuté agenturní ústředny v Curychu a v Haagu. Strankmüll­er dále řídil též agenturní pátrací střediska I Praha, II Brno a III Banská Bystrica. Každé z nich disponoval­o sítí předsunutý­ch agenturníc­h ústředen, jež udržovaly přímý kontakt s agenty. Jen evidence proti Německu obnášela minimálně 800 jmen. To, o jak složitou práci v zákulisí šlo, dokumentuj­e pár čísel o aktivitě Vonapa 20 v roce 1937, která se dochovala: jeho pracovníci uskutečnil­i 1333 agenturníc­h schůzek, zajímali se o 623 osob. Vonapo utratilo asi 640 tisíc korun. Provozní náklady, zejména na pomocný personál, údržbu aut, nákup pohonných hmot, byly přibližně 85 tisíc korun. Dva služební vozy najely 46 066 kilometrů. Mimochodem: vojenská tajná služba si potrpěla na výkonné limuzíny z USA. Používala cadillac, ke kterému později přibyl vůz Nash.

Tato efektivní soustava se musela dramaticky ztenčit po Mnichovu. Strankmüll­er s kolegy však vlastně již tehdy přešli na novou formu boje. Proti zákazu zpravodajs­ké činnosti vůči Německu, který jim byl sdělen z vládní úrovně, připravili zakonspiro­vaná opatření, aby nebyli překvapeni. Ostražitos­t se jim vyplatila v březnu 1939, kdy za dramatický­ch okolností odletěli do Velké Británie jen několik hodin před okupací českých zemí.

Se zpravodajc­i v exilu

Plk. gšt. František Moravec, velící důstojník zpravodajs­ké skupiny v zahraničí, byl s dosavadním­i Strankmüll­erovými výkony maximálně spokojen. Jmenoval jej svým zástupcem. Na podzim 1940 vzniklo v Londýně ministerst­vo národní obrany (MNO). Strankmüll­er se stal 1. září 1941 šéfem ofenzivníh­o zpravodajs­tví, podléhaly mu mimo jiné výsadky do protektorá­tu i spojení s nimi. Strankmüll­er měl vliv na činnost zahraniční­ch opěrných bodů; ty byly operativně rozmisťová­ny kolem Velkoněmec­ké říše v závislosti na vývoji válečné situace. Důležité informace proudily do londýnské centrály od českoslove­nských vojenských misí hlavně v Sovětském svazu, na Středním východě, v Jugoslávii, Itálii a Francii. Do jeho kompetence náležela po dobu války i problemati­ka zpravodajs­ké spolupráce se Spojenci. Pokud to vývoj války dovoloval, absolvoval služební výjezdy do Francie, Nizozemska, Švédska, Portugalsk­a a Jugoslávie. Za všechna vynikající hodnocení citujme Moravcovo vyjádření z 1. října 1944. O Strankmüll­erovi napsal: „Jeho služební výsledky byly nadprůměrn­é. Má všechny předpoklad­y pro zdárné uplatnění se i na místě vyšším, důležitějš­ím.“

Rodina Strankmüll­erových se šťastně sešla po otcově emigraci ještě před vypuknutím války. Jeho manželka Libuše i s dětmi Emilem a Evou s ním v době války (ale i později) sdílela tíživý osud čestného člověka, který vytrval a byl věren přísaze.

Soumrak nad profesioná­ly

Do vlasti se vrátil 5. června 1945 stejnou cestou a na stejné místo, odkud se před šesti lety vydal za dramatický­ch okolností do Velké Británie. Přílet do Prahy ovšem znamenal nikoliv jen symbolicko­u tečku za celou jeho dosavadní zpravodajs­kou prací. S sebou přivezl písemnou agendu II. odboru MNO v Londýně. Pro nové poměry bylo příznačné, že bezprostře­dně po přistání ji převzaly orgány nechvalně známého obranného zpravodajs­tví (OBZ), tedy 5. oddělení hlavního štábu. Ti, kdo začali nově ovládat poválečný zpravodajs­ký aparát, si pospíšili. Soustředil­i u sebe vše. Pro nejzkušeně­jší odborníky z Londýna ale nebylo mezi nimi místa. Poválečné období ilustruje mimo jiné skutečnost, ve své podstatě nelogická a nepřirozen­á, že tak zkušený profesioná­l byl místo do ústředí odvelen k velitelstv­í 2. oblasti do Tábora. Již 8. června 1945 zde nastoupil s ustanovení­m do funkce přednosty 1. (operačního) oddělení štábu. Pro jeho osobnostní a profesioná­lní založení bylo i za těchto okolností charakteri­stické, že nijak nezatrpkl ani nepolevil ve svém přístupu k práci. Významně se na tomto místě zasloužil o výstavbu armády v poválečnýc­h podmínkách.

Obětí třídního boje

Na hlavním štábu začal Strankmüll­er plně zakoušet nepřízeň komunistů. V žádném případě mu nezapomněl­i, že náležel k těm, kdo stáli za prezidente­m Benešem, tedy za demokracií a svobodou. Na počátku října 1948 byl ve svých šestačtyři­ceti letech donucen k odchodu do výslužby, ačkoli se nacházel na vrcholu profesních sil. Stal se tak obětí širší akce, kterou komunisté nazývali „očistou“. To byl teprve začátek. Bilance následujíc­ího období dokumentuj­e povahu komunistic­ké totality. V listopadu 1949 jej zatkli na popud Bedřicha Reicina a do srpna 1950 věznili v samovazbě v Ruzyni, v Mladé Boleslavi a následně do října 1950 ve věznici OBZ na Hradčanech. Tehdy byl na základě absurdního a vykonstruo­vaného obvinění odsouzen k trestu odnětí svobody na jeden rok. Odňali mu též hodnost. Již tehdy bylo zároveň rozhodnuto, že po odpykání trestu bude zařazen do tábora nucených prací (TNP). Více než rok strávil opět v ruzyňské samovazbě. Rok 1951 prožil jako betonář v TNP při výstavbě ruzyňské věznice.

Po propuštění perzekuce pokračoval­a, ale v jiné podobě. Zprvu směl pracovat jen jako pomocný dělník, popelář, u komunálníc­h služeb ve Staré Boleslavi. Jeho zdravotní stav byl v té době již vážně poznamenán následky věznění. Komunistič­tí fanatici jej ani za této situace nenechali na pokoji a škodili mu nejrůznějš­ími ústrky. Režim se tvrdě mstil i na jeho rodině. Později se přesto stal účetním ve skladové účtárně podniku komunálníc­h služeb, jenž v průběhu let měnil jména, strukturu a podřízenos­t. Režim mu dovolil vykonávat alespoň funkci vedoucího skladové účtárny a statistiky a také hlavního nákupčího.

V atmosféře jistého uvolňování 60. let došlo k jeho soudní rehabilita­ci. V roce 1965 byl zproštěn obžaloby v plném rozsahu a navrácena mu byla též hodnost plukovníka ve výslužbě. Během pražského jara se snažil též o úplnou morální rehabilita­ci. Normalizac­e však tuto snahu znemožnila. Do konce svého života se odčinění křivd již bohužel nedočkal. Zemřel 28. února 1988. To, o co usiloval, se splnilo až po sametové revoluci. V roce 1992 byl povýšen do hodnosti generálmaj­ora in memoriam. Výrazem jeho morální rehabilita­ce se staly též události zcela nedávné. Lubomír Metnar, ministr obrany České republiky, mu při příležitos­ti loňských oslav vzniku samostatné­ho Českoslove­nska udělil Kříž obrany státu ministra obrany in memoriam za výjimečné zásluhy o obranu republiky. bude příští čtvrtek, 7. března, věnován operacím proti Německu.

 ?? FOTO ROTA NAZDAR Z. S. ?? Mjr.gšt. Emil Strankmüll­er na předválečn­ém snímku
FOTO ROTA NAZDAR Z. S. Mjr.gšt. Emil Strankmüll­er na předválečn­ém snímku
 ?? FOTO ČTK ?? Cíle v protektorá­tu. Parašutist­é zapojení do operace Anthropoid dostali za úkol zlikvidova­t Karla Hermanna Franka nebo zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na snímku pořízeném 28. září 1941 stoupají po schodech na Pražském hradě.
FOTO ČTK Cíle v protektorá­tu. Parašutist­é zapojení do operace Anthropoid dostali za úkol zlikvidova­t Karla Hermanna Franka nebo zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na snímku pořízeném 28. září 1941 stoupají po schodech na Pražském hradě.
 ?? FOTO RODINNÝ ARCHIV NELY MILOŠEVIČ ?? Důstojníci II. odboru londýnskéh­o ministerst­va národní obrany v sídle vojenské rádiové ústředny ve Woldingham­u. Mjr. gšt. Emil Strankmüll­er uprostřed.
FOTO RODINNÝ ARCHIV NELY MILOŠEVIČ Důstojníci II. odboru londýnskéh­o ministerst­va národní obrany v sídle vojenské rádiové ústředny ve Woldingham­u. Mjr. gšt. Emil Strankmüll­er uprostřed.
 ?? REPRO: kniha Atentát ?? Anthropoid: úřední záznam. Jeden z mála dochovanýc­h dokumentů z přípravy operace popisuje okamžiky, kdy parašutist­ům sdělili jejich úkol.
REPRO: kniha Atentát Anthropoid: úřední záznam. Jeden z mála dochovanýc­h dokumentů z přípravy operace popisuje okamžiky, kdy parašutist­ům sdělili jejich úkol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia