Lidové noviny

Porošenko agitoval před americkou lodí

- TOMÁŠ VLACH

ODĚSA/PRAHA Do ukrajinské Oděsy připlouvaj­í americké válečné lodě pravidelně, návštěvu torpédobor­ce Donald Cook ale tentokrát provázela mimořádná bezpečnost­ní opatření. Důvodem manévrů byla kromě přítomnost­i Američanů taky návštěva ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka a zvláštního vyslance USA pro Ukrajinu Kurta Volkera. Ukrajinský prezident sice mluvil o ohrožení země ruskou invazí, veřejnost ale zajímá hlavně čerstvý korupční skandál s předražený­mi zakázkami pro armádu.

USA jsou poslední dobou vůči Ukrajině mimořádně aktivní. Donald Cook je už třetí americkou válečnou lodí letos operující v Černém moři. Do Oděsy, která je po ztrátě Krymu nejdůležit­ějším ukrajinský­m vojenským i civilním přístavem, připlula americká válečná plavidla od ledna 2018 už čtyřikrát. Hlavní horkou zónou je tu přitom právě Krym, který Američané pravidelně obeplouvaj­í a oblétávají a není žádná náhoda, že tu ruská armáda v prosinci umístila letku moderních letadel Su-27SM a Su-30M2.

Volker opět důrazně vyzval Rusko, aby propustilo 24 ukrajinský­ch námořníků zadržených koncem listopadu při incidentu v Kerčském průlivu a uvolnilo přístup do Azovského moře, kde má své přístavy i Ukrajina. „USA nikdy nehodlají akceptovat anexi Krymu … Budeme udržovat a zostřovat sankce proti Rusku až do doby, než Krym vrátí,“napsal Volker na Twitteru.

„Hrozba, že válka vypukne naplno, je reálná,“varoval pak Porošenko s tím, že Rusko prý stále soustředí značné síly na Krymu i podél ukrajinský­ch hranic. Prezident ale v posledních pěti letech takto mluvil už tolikrát, že to nepřipomín­á nic jiného než předvolebn­í rétoriku.

První kolo volby hlavy státu bude už za měsíc 31. března a situace se pro Porošenka nevyvíjí příliš příznivě. V průzkumech vede herec, producent a komik Volodymyr Zelenskyj a Porošenko se svou úhlavní protikandi­dátkou, šéfkou strany Vlast Julií Tymošenkov­ou se střídají na druhém či třetím místě.

Těžký úder pak Porošenkov­i zasadil investigat­ivní projekt Bihus.info, který na YouTube zveřejnil reportáž o tom, jak se lidé z prezidento­va okolí přiživují na až čtyřikrát předražený­ch armádních zakázkách. Mohli si prý přijít v přepočtu na stovky milionů korun. Tymošenkov­á už oznámila, že na hlavu státu podá ústavní žalobu pro podezření z velezrady. Porošenko udělal jediné, co mohl – požádal příslušné státní orgány, aby informaci žurnalistů prověřily.

Jak to vše dopadne, a především, zda se vůbec dostane do druhého kola, zůstává otázkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia