Lidové noviny

Kdo mnoho umí

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Na loňském festivalu Janáček Brno jsem se znovu setkal s Výlety pana Broučka a utvrdil se v názoru, že libreto první části je nehratelné. Operní inscenátoř­i přitom dnes zacházejí s mrtvými libretisty hodně radikálně. Ostatně Karel Sabina se sám sebekritic­ky doznal, že by byl Bedřichu Smetanovi podal „něco onačejšího“, kdyby tušil, jak skvělou hudbou obdaří jeho frašku o prodané nevěstě. Známý maďarský filmový a divadelní režisér Kornél Mundruczó zasáhl do čapkovskéh­o příběhu rázně tím, že Elinu Makropulos přivedl na jeviště jako trosku téměř doslovně poznamenan­ou třemi sty třiceti sedmi lety věku. Za silný účin pramenící z jejího zjevu však obětoval motiv fyzicky přitažlivé ženy, pro niž se muži střílejí a v níž nesmrtelno­st umrtvila veškeré láskyplné prožitky.

Londýnské provedení Rusalky z roku 2012 jsem neviděl, a tak jen podotýkám, že jsem si přečetl kritikovu úvahu, zda Dvořákova pohádková hudba ladí s hampejzem, kam nové libreto umístilo hrdinku opery a její družky.

Skupina brněnských operních praktiků a teoretiků na druhé straně navrhla odchylky od libreta zakázat zákonem.

Naštěstí to nejde. Přišli bychom například o originální dílo, jaké představuj­e Liška Bystrouška v režii šéfa Janáčkovy opery Jiřího Heřmana: obohatil ji o prostředí dětského domova a zalidnil dětmi, přičemž zvířecí postavy byly zdvojovány dřevěnými hračkami. Soulad děje s hudbou zůstal podle mě zachován. Situace srůstaly přesvědčiv­ě s významy a škrt manifestač­ního závěru byl obhajiteln­ý. Parafrázuj­u Dykovo Zmoudření Dona Quijota: Tomu, kdo mnoho umí, dovolí se mnoho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia