Lidové noviny

Trump má čas

Chce Kim raději inspektory, či pokračován­í sankcí?

- Zbyněk Petráček

Vsadili byste na to, že setkání Kima a Dona „něčím“skončí? Že než dnes lídři Severní Koreje a USA vyrazí z Hanoje domů, učiní nějaké gesto? Mohli by třeba prohlásit, že korejská válka (ano, ta z let 1950–1953) už skončila. Na historická gesta předem sázet nelze. Ale už samo doprovodné dění naznačuje leccos o světě i jeho obrazu.

Za prvé. Kdo čte hlavní proud západních médií, dopředu počítá s tím, že Donald Trump vychází z komentářů i zpravodajs­tví jako zdroj všeho zla. De facto jako nepřítel, jehož je nejlépe zastavit (oblíbený výraz na adresu lídrů USA, Ruska, Brazílie, Indie...), či mu alespoň komplikova­t život. Ve vztahu k Severní Koreji je to překvapivě jinak. I německý Spiegel Online líčí Trumpa ne jako ztělesnění zla a populismu, ale jako reprezenta­nta USA, ba Západu jako takového. A v podstatě přistupuje na jeho jindy tak kritizovan­ou transakční politiku ve stylu „něco za něco“. Co může nabídnout Kim a co Don?

Za druhé. Trump z toho nevychází tak zle. Když loni na prvním setkání s Kimem nabídl denukleari­zaci Korejského poloostrov­a, sklízel kritiku, že Kim se Bomby nevzdá. Teď Trump vystupuje jako politik spokojený už s tím, že Severní Korea zastavila jaderné testy. Jako ten, kdo má čas a čeká na vstřícné kroky partnera směrem k jadernému odzbrojení. Kdežto Kim je v roli toho, kdo se chce rychle zbavit sankcí, tudíž je v časovém tlaku. S tím může souviset i způsob jeho cesty do Hanoje. Proč jel vlakem? Pro pocit bezpečí? Pro tradici, neboť tak cestoval (v roce 1984 i do Prahy) jeho děd Kim Ir-sen? Nebo kvůli sankcím v dopravě? Spiegel Online připomíná, že když chtěla mezinárodn­í organizace pro civilní letectví nový dopravní koridor nad Severní Koreou, USA odepřely souhlas.

Úhrnem. Myšlenku, že se KLDR vzdá jaderného materiálu, který vyrobila, už Trump asi odtroubil. Ale plánu, že přiměje Kima k transparen­ci (alespoň k přijetí jaderných inspektorů), se nevzdává. I toto ovlivňuje kurz sázek na „historické gesto“, ať už padne v Hanoji, či někdy později.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia