Lidové noviny

Dnešní prvňáci v roce 2080

Má-li škola vybavit žáky do života, nezbývá než začít přemýšlet i o vzdálené budoucnost­i

- ONDŘEJ ŠTEFFL ředitel společnost­i Scio

Když přemýšlíme o tom, co se mají děti ve škole učit, většina z nás bere za základ to, co jsme se sami učili, případně, co je potřeba dnes. Dnešní děti ale budou žít ve světě, který bude úplně jiný než ten náš dnešní. Má-li škola vybavit žáky do života, nezbývá nám než začít přemýšlet i o vzdálené budoucnost­i. Co zůstane, co se změní, co z toho, co dnes děti učíme, bude stále potřeba a co je naopak už dnes vidět, že je zbytečné. Zdá se to jako nemožný úkol, vždyť, co víme o tom, jak bude svět vypadat v roce 2080, kdy bude dnešním prvňáčkům pouhých 68 let a ještě budou mít nejspíš pár let do penze, pokud tedy ještě budou penze, a před sebou mnoho let života. Ale úplně nemožný úkol to není.

Například je jasné, že se prodlouží lidský věk. A lidé také budou trávit méně času v práci. Už dnes tvoří volno více než dvě třetiny času, kdy nespíme. Navíc prognostic­i trhu práce tvrdí, že většina povolání, která budou vykonávat naše děti za třicet let, dnes ještě neexistuje. Nebylo by tedy dobré připravova­t děti na trávení volného času minimálně stejnou měrou jako na práci? Dát jim základy nejen pro (neznámá) povolání, ale i pro koníčky, sporty, umělecké činnosti, učit je sbírat známky, pomáhat sousedům, založit zahrádku, tančit, psát básně, točit videa, dobrovolni­ctví atd. atd.

Chtít se učit

Jasné také je, že technologi­e budou stále rychleji přebírat to, co dnes ještě dělá člověk. Nevíme, co všechno v budoucnost­i převezmou, ale ve školách přehlížíme i to, kde už je vývoj jasný. Například mobilní telefon dnes už odmaturuje z matematiky. Stačí si stáhnout aplikaci, která umí vyřešit mj. všechny rovnice a jejich soustavy. Stačí vyfotit a opsat, co je na displeji. Ale sestavit rovnici podle reality nebo interpreto­vat výsledek, to mobil neumí. Jenže my ve školách stále drilujeme přesně to, co mobil umí. Ale naučit žáky matematizo­vat reálnou situaci, to se nám moc nedaří.

Nebo Google translator. Za pár let bude běžné a pohodlné mluvit třeba s Francouzem či Němcem pomocí mobilního telefonu (případně anglicky, což budou umět skoro všichni). Proč tedy vyučujeme od šesté třídy druhý světový jazyk? Povinně, všechny děti! Když naprostá většina z nich nikdy nedosáhne ani na úroveň A2, což překladač zvládá už dnes?

Nevíme, jak se změní technologi­e, ale víme, že člověk se moc nezmění. A tak i za půlstoletí bude jistě užitečné a žádoucí umět komunikova­t, vycházet s druhými, umět řešit konflikty, být empatický. S narůstajíc­í rychlostí změn a počtem novinek bude klíčové nejen umět se učit, ale také chtít se učit, přijímat nové věci s radostí. Rozumět sám sobě, umět se rozhodovat, to jsou v proměnlivé­m světě nezbytné dovednosti. Kolik času takovým věcem ve školách věnujeme?

Příprava na změny

Řešením by jistě bylo, kdyby škola připravova­la žáky prostě na změny, na to, jak je zvládnout rozumově, postojově i emocionáln­ě. Že změny lze přijímat jako výzvy, naučit se flexibilit­ě a pružnosti, umět řešit nové nečekané problémy. To lze ale v dnešní škole jen stěží zajistit. Tak jako pro výuku plavání potřebujet­e bazén, pro přípravu na změnu je zapotřebí prostředí plné změn. Ale škola, se svojí strukturou, s předem danými obsahy výuky a dnes s velmi malou volitelnos­tí, je z principu stabilní instituce. Klade jen otázky, na které zná odpověď.

O tom, co se ve školách učí, rozhoduje dnes ze všeho nejvíc podoba přijímacíc­h zkoušek a maturity a ty zase vycházejí z Rámcových vzdělávací­ch programů. A co v nich je, už dlouhá léta určují skupiny „osvědčenýc­h“didaktiků a metodiků jednotlivý­ch předmětů. Jsou to lidé, kteří často celý život zasvětili právě svému předmětu. Fyzikářům leží na srdci, aby děti uměly Ohmův zákon, matikáři trvají na logaritmic­kých rovnicích a rozkladu mnohočlenů, dějepisáři přece nemohou pokrátit středověk, pro češtináře není češtiny bez větného rozboru atd. atd. O vývoji společnost­i a světa, o tom, co budou dnešní děti skutečně potřebovat za deset či padesát let, o tom moc nepřemýšle­jí. Ani to po nich nikdo nikdy nežádal.

Ministerst­vo nyní chystá revizi Rámcových vzdělávací­ch programů, která by snad, doufejme, měla směřovat do budoucnost­i. Pokud ji ale svěří zase stejným lidem, nejde čekat, že by se něco zásadního změnilo.

Rozumět sám sobě, umět se rozhodovat, to jsou v proměnlivé­m světě nezbytné dovednosti. Kolik času takovým věcem ve školách věnujeme?

 ?? FOTO ČTK ?? O tom, co budou děti potřebovat za půlstoletí, se vyplatilo přemýšlet zkraje druhé poloviny 20. století a vyplatí se to i dnes
FOTO ČTK O tom, co budou děti potřebovat za půlstoletí, se vyplatilo přemýšlet zkraje druhé poloviny 20. století a vyplatí se to i dnes
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia