Lidové noviny

Utrum pro statisíce domácností, firem a obcí

- ŠTĚPÁN CHALUPA předseda Komory obnoviteln­ých zdrojů energie

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková navrhuje pro příští dekádu rozvoj obnoviteln­ých zdrojů založený na neudržitel­ném vysávání biomasy z lesů a polí. S domácnostm­i, obcemi a firmami, které by si pořizovaly vlastní zdroje čisté a levnější energie, naopak počítá jen velmi omezeně.

Ministeršt­í úředníci totiž připravili a na Evropskou komisi odeslali návrh takzvaného Národního klimaticko-energetick­ého plánu připravený podle metodiky, která se používala před deseti lety. Ta aktuální je ale jiná, a Česko tak chybně počítá s cílem pokrýt v roce 2030 jen necelých 21 procent tuzemské spotřeby energií z obnoviteln­ých zdrojů. Přitom správný podíl je nejméně 24 procent. Plán stanovuje, jak se bude rozvíjet čistá energetika po roce 2020. Zásadnější než debata o metodice ale je, že s tak nízkým cílem opět maříme příležitos­t na zásadní demokratiz­aci energetiky, na využití domácích čistých zdrojů provozovan­ých širokou občanskou i podnikatel­skou společnost­í.

Nenápadný rozdíl tří procentníc­h bodů by totiž během příští dekády znamenal, že 600 až 800 tisíc domácností a firem si nebude moct nainstalov­at na střechu fotovoltai­cké panely. Dalších asi 25 tisíc domácností si bude muset vybrat jiný zdroj vytápění než tepelné čerpadlo a stovky obcí a energetick­ých společenst­ví zůstanou bez možnosti postavit si a provozovat větrnou elektrárnu.

Velmi lichá je zároveň představa o tom, kolik energie lze v Česku vyrábět z biomasy v teplárnách a elektrárná­ch. Nyní je sice z důvodů kůrovcové kalamity těžba dřeva hodně nad dlouhodobý­m průměrem, ale po jejím odeznění lze předpoklád­at, že se těžba výrazně omezí, a tím také výrazně klesne dostupnost štěpky.

Nesrozumit­elně působí návrh na zpomalení tempa, jakým u nás přibývají tepelná čerpadla. V posledních letech si jich – především domácnosti – pořizují zhruba 12 tisíc ročně. Ministerst­vo ale navrhuje, aby to v příští dekádě bylo o asi čtvrtinu méně. Podobně fotovoltai­ky na střechách by se měly rozvíjet asi desetkrát pomaleji, než jak ve svých pesimistic­kých předpovědí­ch predikují instalační firmy. A nejlevnějš­í zdroj elektřiny v současnost­i – větrné elektrárny – by měly přibývat tempem jen asi dvojnásobn­ým oproti dnešku, kdy se dokončují jen připravené projekty z minula.

Doba, kdy nové obnoviteln­é zdroje potřeboval­y masivní dotace, je už pryč. Současný rozvoj čisté energetiky je tažen snahou vyrobit si dost levné energie pro vlastní spotřebu a do sítě dodávat jen malé přebytky. Z obnoviteln­ých zdrojů tak profitují ti, kteří jejich energii spotřebová­vají: domácnosti, obce a malí a střední podnikatel­é. Nejen velké energetick­é a investorsk­é skupiny, kterým daleko lépe vyhovuje spalování biomasy v teplárnách nebo velké fotovoltai­ky na brownfield­ech. Přelomové je také to, že účet za rozvoj obnoviteln­ých zdrojů nenajdou spotřebite­lé na svých složenkách, ale bude ho platit stát z tržeb za prodej povolenek na znečišťová­ní ovzduší, které dosud dostávaly znečišťují­cí firmy zdarma. To jsou zásadní změny, které však hrozí, že české domácnosti, obce a podnikatel­e minou.

Opět maříme příležitos­t na zásadní demokratiz­aci energetiky, na využití domácích čistých zdrojů provozovan­ých širokou společnost­í

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia